Miten täältä pääsee Tampereelle?

TAMPEREEN YLIOPISTON TEATTERITYÖN TUTKINTO-OHJELMA NÄTY & TELEPORTATION MACHINE COMPANY

PÄÄOHJELMISTO 2023

Konsepti ja suunnittelu Eeva Rajakangas ja Vilma Sippola; esiintyjä Vilma Sippola; ohjaaja Eeva Rajakangas

Miten täältä pääsee Tampereelle? -esitys on syntynyt tarpeesta paikallistua tähän muuttovoittoiseen sisämaakaupunkiin tai päästä edes rautatieasemaa edemmäs, pois välitilasta.

Tampereen rautatieaseman ikkunaan syntyy YhdenVäsyneenMatkustajan ajatus tamperelaisuudesta ja kodista Tampereella, kahden päivän ja yhden yön ajaksi. Ohikulkija on tervetullut Tampere-fantasian äärelle viiden minuutin tai koko 33:n tunnin ajaksi. Paikalle voi saapua esimerkiksi lauantaina kahdentoista aikaan ja palata takaisin sunnuntai-iltana. Esitys kutsuu asemalla kulkijan pysähtymään kotipaikkakuntalaisuuden, yksinäisyyden ja yhteyden äärelle.

Esitystä varten on kerätty kahdenlaisia haastatteluja. Paikallisilta on kysytty keinoja päästä Tampereelle. Usein ensimmäinen vastaus on, että “Säähän oot jo täällä!”. Tamperelaisuus on kuitenkin mielentila, joka ei avaudu ihan hetkessä. Se on vastalause kiireelle ja tärkeilylle. Se on paikallisidentiteetti, jonka sisäistäminen vaatii uskallusta pyytää apua ja olla kekkeruusi. Sen kyllä tietää omaavansa, sitten kun sen aika on.

YksiVäsynytMatkustaja stadista ei kuitenkaan malta odottaa, vaan haluaa Tampereelle nyt heti. Ympäri Eurooppaa kulkiessaan matkustaja on haastatellut ihmisiä, jotka eivät tiedä, mikä Tampere on. Hän on pyytänyt heitä kertomaan hänelle, mitä kaikkea he kuvittelevat Tampereen olevan.

Teoksen takana ovat tamperelaisuudesta haaveileva stadilainen Vilma Sippola (NÄTY), sekä hiljattain stadilaistunut mansen kasvatti Eeva Rajakangas (TEAK). He palavat halusta tietää, millaisia esityksiä tarvitsemme ajassa, jossa kodin ja paikallisidentiteetin merkitys on murroksessa.

Lue lisää Lonely City -projektista >>