Info

Pohjoismaiden suurin ja pitkäikäisin teatteritapahtuma, Tampereen Teatterikesä, järjestetään seuraavan kerran 5.–11.8.2024. Pääohjelmiston esitysvalinnat ja TelttaLabin ohjelmisto on julkistettu ja lipunmyynti on käynnistynyt. Muut oheisohjelmistokokonaisuudet julkistetaan kesän mittaan.


 • YHTEYSTIEDOT

  Teatterikesän oma lipunmyynti
  Avoinna ma–pe klo 11–16
  Tullikamarin aukio 2, 2. krs
  p. 03 223 1066


  Toimisto
  p. 03 222 8536
  info(at)teatterikesa.fi
  Huomioithan, että toimiston numerosta ei voi varata lippuja.

  Osoite
  Tampereen Teatterikesä
  Tullikamarin aukio 2, 2. krs
  33100 Tampere

  Katso toimiston sijainti:
  http://maps.google.fi/
   

  Tiedotus
  p. 03 214 0992
  tiedotus(at)teatterikesa.fi

  Festivaalihenkilökunnan yhteystiedot löydät kohdasta "henkilökunta". 

 • HENKILÖKUNTA

  (*) Henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)teatterikesa.fi
   

  HALLINTO

  Toiminnanjohtaja
  Hanna Rosendahl*

  Hallintosihteeri
  Seija Parviainen*


  TIEDOTUS JA MARKKINOINTI

  Tiedotus- ja markkinointivastaava
  Tiina Hurskainen*

  Tiedotus- ja markkinointikoordinaattori
  Jasmiina Rauhanen*

  Tiedotusassistentti
  Kari Söderqvist
  tiedotus(at)teatterikesa.fi

  Tiedotusassistentti
  Miro Leppäsalo
  tiedotusassistentti(at)teatterikesa.fi


  PÄÄOHJELMISTO

  Tuottaja
  Jonni Pantzar*

  Tuotantosuunnittelija
  Fanniina Tuomola*

  Tuotantoassistentti
  Tero Raatikainen*


  TELTTALAB

  Tuottaja
  Juhani Valkama*


  TAPAHTUMIEN YÖ

  Tuotantoassistentti
  Jose Lötjönen
  tapahtumienyo(at)teatterikesa.fi

  Tuotantosuunnittelija
  Sofia Ketola*


  OFF TAMPERE

  Tuotantosuunnittelija
  Sofia Ketola
  off(at)teatterikesa.fi


  LIPUNMYYNTI

  Lipunmyynnin vastaava
  Iida Sahlman*


  KANSAINVÄLISET VIERAAT

  Kansainvälisten asioiden koordinaattori
  Saara Rautavuoma*

  Kansainvälisten asioiden koordinoinnin assistentti
  Elli Juola
  guestinfo(at)teatterikesa.fi
   

  TAITEELLINEN JOHTORYHMÄ (Pääohjelmisto)

  Hilkka-Liisa Iivanainen
  ohjaaja, käsikirjoittaja

  Tanjalotta Räikkä
  näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja

  Taija Helminen
  näytelmäkirjailija ja dramaturgi

  Huom.! Taiteellisen johtoryhmän yhteystiedot pyynnöstä, esimerkiksi ensi-iltakutsuja varten: tiedotus(at)teatterikesa.fi

 • TAITEELLINEN JOHTORYHMÄ

  Taiteellinen johtoryhmä: Tanjalotta Räikkä, Taija Helminen ja Hilkka-Liisa Iivanainen, KUVA Carolin Büttner

  Teatterikesän pääohjelmiston kokonaisuudesta ja esitysvalinnoista vastaa taiteellinen johtoryhmä Tanjalotta Räikkä, Taija Helminen ja Hilkka-Liisa Iivanainen yhdessä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin kanssa.

  Syksystä 2023 alkaen taiteellisessa johtoryhmässä työnkuvien painotus jakautuu niin, että Taija Helmisen ja Tanjalotta Räikän toimenkuvan keskiössä on pääohjelmiston koti- ja ulkomaisten esitysten valinta. Hilkka-Liisa Iivanaisen toimenkuvan keskiössä ovat pääohjelmiston ulkomaisten esitysten valinta sekä festivaalin kansainväliset kehityshankkeet.

  Ohjelmiston kokonaisuus rakentuu tiimin yhteistyönä ja se pohjautuu Teatterikesän strategian mukaisiin arvoihin sekä esitysten taiteelliseen, temaattiseen ja tekniseen arviointiin.

  Hilkka-Liisa Iivanainen (s. 1980) on teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja kuraattori. Iivanaisen ohjauksia on esitetty useissa kotimaisissa teattereissa ja Yleisradiossa, sekä kansainvälisesti mm. Yhdysvalloissa ja Meksikossa. Vuosina 2015–2018 hän toimi Teatteri Jurkan taiteellisena johtajana. Vuonna 2019 Iivanainen valittiin ainoana suomalaisena ISPA:n (International Society of Performing Arts) Global Fellowshipiin sekä arvostetun International Ibsen Award -tunnustuspalkinnon valintakomiteaan. Iivanainen on valmistunut teatteritaiteen kandidaatiksi Chicago College of Performing Artsista vuonna 2003, ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010 ja hän opiskelee parhaillaan Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa tulevaisuuden tutkimusta. Iivanainen aloitti ohjaajana Tampereen Teatterissa alkuvuonna 2022.
  Iivanainen valittiin ensimmäiselle kaudelleen Teatterikesän taiteelliseen johtoryhmään vuonna 2017.


  Tanjalotta Räikkä (s. 1962) on freelancenäyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Uransa aikana hän on työskennellyt sekä kiinnitettynä näyttelijänä että vierailijana lukuisissa teattereissa eri puolilla Suomea ja tehnyt toistakymmentä elokuvaroolia sekä runsaasti tv- ja radiotöitä. Kansainvälisiin näytelmäprojekteihin ja festivaaleihin Räikkä on osallistunut mm. Saksassa, Meksikossa ja Virossa. Käsikirjoitus- ja ohjaustöiden lisäksi sairaalaklovneria on lähellä hänen sydäntään. Räikkä on myös opettanut näyttelijäntyötä ja toiminut teatterimaailman luottamustehtävissä sekä kuulunut Teatteri Telakan taiteelliseen johtoryhmään.
  Räikkä valittiin ensimmäiselle kaudelleen Teatterikesän taiteelliseen johtoryhmään vuonna 2018. 
   

  Taija Helminen (s. 1984) on näytelmäkirjailija ja dramaturgi, joka on työskennellyt monialaisesti teatterin ja monitaiteen kentällä erilaisissa tehtävissä. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgian koulutusohjelmasta vuonna 2011 ja humanististen tieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 2020. Osana dramaturgian opintojaan Helminen on opiskellut yhteiskuntapolitiikkaa. Hänen teoksissaan on usein sosiaalisia ja poliittisia tarttumapintoja. Helminen on ollut Lahden kaupunginteatterin kiinnitettynä dramaturgina vuosina 2017–2018, mutta suurimman osan ammatistaan freelancerina. Hän on dramatisoinut ja kirjoittanut teoksia esimerkiksi Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämölle, Radioteatterille, Riihimäen Teatterille, Teatteri Avoimiin Oviin ja Teatteri 2.0:lle.
  Helminen valittiin Teatterikesän taiteelliseen johtoryhmään elokuussa 2022.

  Kuva: Carolin Büttner

 • JÄSENYHTEISÖT JA HALLITUS

  JÄSENYHTEISÖT

  Tampereen Teatterikesän jäsenyhteisöjä on kaikkiaan 18 ja ne ovat:
  Ahaa Teatteri, Pyynikin kesäteatteri Oy, Suomen Näyttelijäliitto ry, Tampereen kaupunki, Tampereen Komediateatteri, Tampereen Oopperatoimintasäätiö, Tampereen Teatteri, Tampereen Teatterikerho ry, Tampereen Teatterin Näyttelijäyhdistys ry, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Työväen Teatterin Näyttelijäyhdistys ry, Tampereen yliopisto, Tampereen ylioppilaskunta, Tampereen Ylioppilasteatteri, Tanssiteatteri Mobita/Danscon kannatusyhdistys ry, Teatteri Mukamas, Teatteri Telakka ja Yleisradio Oy. 


  TEATTERIKESÄN HALLITUS 

  Tampereen Teatterikesä ry:n hallitus on 11-jäseninen, joista kuusi edustaa Tampereen kaupunkia ja viisi yhdistyksen jäsenyhteisöjä.

  Hallituksen kokoonpano vuonna 2024:

  Puheenjohtaja
  Reino Bragge (jäsenyhteisöt)

  Varapuheenjohtaja
  Tampereen Komediateatterin johtaja Panu Raipia  (jäsenyhteisöt)

  Jäsenyhteisöjen edustajat: teatterinjohtaja Mikko Kanninen (Tampereen Teatteri),  dramaturgi Hanna Suutela (Tampereen Työväen Teatteri) ja näyttelijä Matti Hakulinen (Tampereen Teatterin näyttelijäyhdistys)

  Tampereen kaupunginhallituksen nimeämät edustajat: sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija Ella Näsi (Vihr.), poliittisen valmistelun päällikkö Kaisa Vatanen (SDP)​, TeM, näyttelijä Kirsi-Kaisa Sinisalo (SDP), teatteriohjaaja, esitystaiteilija Tommi Silvennoinen (Vas.), näyttelijä-laulaja Aku-Paulus Sajakorpi (Kok.) ja kasvatustieteen ylioppilas Kristiina Koivunen (Kok.)

   

 • TEATTERIKESÄ LYHYESTI

  Pohjoisen Euroopan suurin ja pitkäikäisin ammattiteatterifestivaali

  Vuonna 1968 perustettu Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista, jossa nähdään kotimaisen teatterin kiinnostavimmat esitykset ja kansainvälisiä huippuvierailuja. Korkealaatuinen ohjelmisto sisältää muun muassa uutta draamaa, persoonallisia klassikkotulkintoja, nykyteatteria, tanssiteatteria sekä nykysirkusta.

  Teatterikesä järjestetään vuosittain elokuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla, ja se kestää yhteensä seitsemän päivää ja kuusi yötä. Festivaalin aikana järjestetään myös erilaisia työpajoja, seminaareja, keskusteluja ja tapaamisia. Tapahtuma kerää perinteisesti eri alojen teatteriammattilaisia yhteen sekä Suomesta että ulkomailta.


  Teatterikesä koostuu viidestä eri ohjelmistosta

  Pääohjelmisto
  muodostaa festivaalin taiteellisen rungon. Ohjelmistoon kutsutaan vuosittain noin 20 ryhmää, joista kolmasosa saapuu eri puolilta maailmaa ja kaksi kolmasosaa kotimaasta. Esitysvalinnoista vastaa festivaalin taiteellinen johtoryhmä. Ohjelmisto julkistetaan vuosittain toukokuussa.

  TelttaLab
  on Teatterikesän Ohjelmateltan uusi ilmenemismuoto, joka järjestettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2021. Anniskeluoikeuksin varustetussa kohtaamispaikassa G Livelabin tiloissa on tarjolla esityksiä festivaaliviikon tiistaista lauantaihin: yleisö saa nauttia Suomen eturivin taiteilijoiden musiikista, improsta, stand upista ja pienimuotoisista teatteriesityksistä. Ohjelmisto julkistetaan toukokuussa.

  OFF Tampere
  on avoin oheistapahtuma kaikille Teatterikesässä omalla kustannuksellaan esiintymään haluaville ryhmille ja taiteilijoille. Oheisfestivaaliin osallistuu vuosittain reilut 30 ryhmää / toimijaa. Ilmoittautumislomake tulee verkkosivuillemme toukokuun alussa ja ilmoittautuminen päättyy saman kuun lopussa.

  Tapahtumien Yö
  on poikkitaiteellinen karnevalistinen tapahtuma, joka järjestetään Teatterikesä-viikon torstaina. Sen toteuttavat yhdessä Teatterikesä ja kymmenet eri tamperelaistahot, kuten yhdistykset, yritykset, seurakunnat ja kaupunki. Myös Tapahtumien Yöhön ilmoittaudutaan verkkosivujemme kautta touko–kesäkuussa.

  ...lisäksi
  festivaaliviikon aikana voi osallistua teatterialan koulutuksiin, keskusteluihin, seminaareihin, työpajoihin ja tapaamisiin. Osa tapahtumista on yleisölle avoimia ja osa on suunnattu alan ammattilaisille.

   

  Teatterikesä lukuina

  Festivaali kerää oheisohjelmistoineen kaikkineen noin 70 000–90 000 kävijää.

  Viikon aikana on yhteensä lähes 400 eri esitystä ja tilaisuutta, mukana myös runsaasti ilmaistapahtumia.

  Teatterikesä sijoittuu kymmenille eri näyttämöille ympäri kaupunkia. Esityksiä on sekä sisällä että ulkona. Esitystilat vaihtelevat vuosittain. Suurimpaan teatterisaliin mahtuu noin 1 200 katsojaa, pienimpään reilut 30.

  Tapahtumaan osallistuu vuosittain 20–30 teatterialan kansainvälistä ammattilaista ja akkreditoituu 30–40 kotimaista toimittajaa. Ulkomailta median edustajia saapuu festivaalille noin kymmenkunta.

  Festivaalilla on suorassa työsuhteessa noin sata työntekijää, välillisesti Teatterikesässä työskentelee lähes tuhat ihmistä.

   

  Teatterikesän arvot

  Taiteellisesti korkeatasoinen ja rohkea

  Sisällöiltään monipuolinen ja aikaansa seuraava

  Toimintatavoiltaan uudistuva ja moniarvoinen

   

 • TEATTERIKESÄN HISTORIA

  Teatterikesän synty


  Tampereen Teatterikesä perustettiin vuonna 1968. 60-luvulla elettiin kulttuuriradikalismin aikakautta, jonka kuohuissa Aamulehden kriitikko ja tulinen teatterimies Olavi Veistäjä esitti ajatuksen teatterifestivaalista kaupunginjohtaja Erkki Lindforsille.

  Syksyllä 1968 Tampereen kaupunki ryhtyi Tampereen Teatterikesä ry:n perustajajäseneksi, ja kaupungin johdolla teatteripiirit alkoivat suunnitella ensimmäistä festivaalia seuraavalle elokuulle. Muut perustajatahot olivat Tampereen Teatterikerho, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Teatteri sekä kummankin teatterin näyttelijäyhdistykset.

  Pyrkimys oli toimia kokoavana, esittävän suomalaisen teatterin katselmuksena. Näin tapahtuikin – Teatterikesä tarjosi mahdollisuuden vertailla ja luoda kokonaiskuvaa teattereista. Lisäksi se antoi erinomaiset puitteet seminaareille, neuvotteluille ja kokouksille.

  Ensimmäisen Teatterikesän talous pakotti järjestäjät tyytymään valtakunnallisen katselmuksen sijasta tamperelaisten voimien esittelyyn, ja näin myös osa kaupungin harrastajateattereista sai mahdollisuuden tulla mukaan. Varsinainen yllätyspaukku, sekä yleisömagneetti että arvostelumenestys tulikin harrastajien riveistä: Tampereen Popteatterin kohumusikaali Hair muodosti taloudellisen kivijalan ensimmäiselle Tampereen Teatterikesälle.

  Kauteen 1968–1989 mahtui kolmen vuoden mittaisia katselmusjaksoja neljä, joista ensimmäinen esitteli suomalaista teatteria laajentaen festivaalin valtakunnallisiin mittoihin. 70-luvun puolessavälissä katseltiin kotimaista näytelmää ja vuosikymmenen loppupuoli painottui puolestaan esittelemään teatterivuoden parhaita. Viimeinen kolmikesäinen katselmus nimettiin ”Uudistuvan suomalaisen teatterin katselmukseksi”.

  Katselmuksien ohessa esiteltiin vuosittain myös ns. kokovartalokuvia erikseen valituista teattereista, jotka toivat kerralla useamman esityksen Teatterikesään. Kansainvälisiä vierailujakin nähtiin.

  Olavi Veistäjä toimi Teatterikesän työjaoston puheenjohtajana vuoteen 1987 asti.
   

  Muutoksen tuulet ja elinvoimainen troikka


  Vuonna 1990 teatterimaailman grand old lady Vivica Bandler otti ohjelmiston ohjat käsiinsä ja Teatterikesä instituutiona tuuletettiin perin pohjin. Paikallisfestivaalin tasolle juuttuminen sai Bandlerin aikana pisteen – nyt lähdettiin luomaan tuoreempaa yhdistelmää suomalaisesta, pohjoismaisesta ja laajemminkin ottaen kansainvälisestä festivaalista.

  Teatterikesän tiedotusta tehostettiin urakalla. Etenkin ulkomaiset kontaktihenkilöt moninkertaistuivat ja kansainvälinen lehdistö kiinnostui jatkuvasti kehittyvästä ja korkeatasoisesta festivaalista. Asiantuntijoita kaikilta teatterimaailman sektoreilta saapui vuosi vuodelta enemmän, kun sana persoonallisesta ohjelmistosta levisi. Teatterikesään valituille näytelmille annettiin nyt tilaa liekehtiä vapaasti ajanhengen ilmiöihin reagoiden ilman etukäteen valittua temaattista linjaa.

  Vuonna 1995 taiteellinen johto siirtyi toimivaksi havaittuun malliin, joka on edelleen käytössä Teatterikesässä: Pääohjelmistosta vastaa kolmihenkinen, teatterialan ammattilaisista koostuva tiimi – ”troikka” – yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Ryhmän toimenkuvaan kuuluu satojen kotimaisten ja kansainvälisten teatteriesitysten katsominen ja parhaimmiston valitseminen tiukan seulan läpi.
   

  Teatterikesän nykypäivää


  Nykyään Tampereen Teatterikesän mittasuhteet ovat aivan toiset kuin tapahtuman alkuaikoina. Olavi Veistäjän muutaman hengen esikunnasta on siirrytty organisaatioon, jossa työskentelee kymmenittäin ammattitaitoista henkilökuntaa puhumattakaan arvokkaasta talkoovoimasta.

  Ohjelmistokokonaisuudet ovat lisääntyneet ja esitysmäärät kasvaneet radikaalisti, kuten vastaavasti myös yleisömäärä. Teatterikesän syntyaikojen perusperiaate on kuitenkin säilynyt: Tampereella nähdään laaja-alainen kattaus suomalaisen teatterin parhaimmistoa. Festivaali on saanut arvokkaan lisänsä kansainvälisestä ohjelmistosta, jonka osuus on Vivica Bandlerin kaudesta lähtien pysynyt kolmasosana pääohjelmistosta.

  Viiden vuosikymmenen aikana Tampereen Teatterikesä on kohonnut Pohjoismaiden ja pohjoisen Euroopan yhdeksi merkittävimmistä festivaaleista.

   

  LÄHTEET:

  Lehtola, Erkka & Seppälä, Raimo: Taitaa olla piru. Olavi Veistäjän elämä ja teatteri.
  WSOY, 1989
  Valkonen, Kaija & Markku: Yhtä juhlaa. Finland Festivals. Otava, 1994
  Pennanen, Jyri: Julkaisematon artikkeli Pro gradu -tutkielmassa Aika leikkasi hippien hiukset
   


 • OSAKSI TEATTERIKESÄN OHJELMISTOJA?


  Pääohjelmisto

  Pääohjelmisto muodostaa festivaalin taiteellisen rungon. Siihen kutsutaan normaalisti vuosittain noin 20 ryhmää, joista kolmasosa saapuu eri puolilta maailmaa. Esitysvalinnoista ja ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta vastaa taiteellinen johtoryhmä – Taija Helminen, Hilkka-Liisa Iivanainen ja Tanjalotta Räikkä – yhdessä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin kanssa

  Syksystä 2023 alkaen taiteellisessa johtoryhmässä työnkuvien painotus jakautuu niin, että Taija Helmisen ja Tanjalotta Räikän toimenkuvan keskiössä on pääohjelmiston koti- ja ulkomaisten esitysten valinta. Hilkka-Liisa Iivanaisen toimenkuvan keskiössä ovat pääohjelmiston ulkomaisten esitysten valinta ja festivaalin kansainväliset kehityshankkeet. Pääohjelmiston kokonaisuus rakentuu tiimin yhteistyönä ja se pohjautuu Teatterikesän strategian mukaisiin arvoihin sekä esitysten taiteelliseen, temaattiseen ja tekniseen arviointiin.

  Pääohjelmistoon ei ole erillisiä hakulomakkeita. Mahdolliset esitystarjoukset voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen info(at)teatterikesa.fi. Mikäli haluat lähettää taiteelliselle tiimille kutsuja ensi-iltoihin, ota yhteyttä festivaalin tiedotukseen, tiedotus(at)teatterikesa.fi.

  Viimeiset yksittäiset pääohjelmiston esitysvalinnat tehdään maaliskuun loppuun mennessä, ja pääohjelmisto julkistetaan vuosittain toukokuussa. Lukuisten esitystarjousten vuoksi emme valitettavasti pysty vastaamaan jokaiseen ehdotukseen.


  TelttaLab

  TelttaLab on Teatterikesän Ohjelmateltan uusi ilmenemismuoto, joka järjestettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2021. Anniskeluoikeuksin varustetussa kohtaamispaikassa G Livelabin tiloissa on tarjolla esityksiä festivaaliviikon tiistaista lauantaihin: yleisö saa nauttia Suomen eturivin taiteilijoiden musiikista, improsta, stand upista ja pienimuotoisista teatteriesityksistä. Ohjelmiston suunnittelee TelttaLabin tuottaja Juhani Valkama. Jos olet kiinnostunut tarjoamaan esitystä ko. ohjelmistoon, ota yhteyttä juhani.valkama(at)teatterikesa.fi. Ohjelmisto julkistetaan yhdessä pääohjelmiston kanssa.

   

  FESTIVAALIN OHEISOHJELMISTOT
   

  Thalian taikaa
  Teatterikesä ja Tuulensuun Palatsi toteuttavat  yhteistyössä Thalian taikaa -brunssikonsertin. Luvassa on ohjelmallinen brunssi festivaaliviikon lauantaina Tuulensuun Palatsin upeissa tiloissa.

  OFF Tampere
  OFF Tampere on avoin oheistapahtuma kaikille Teatterikesässä omalla kustannuksellaan esiintymään haluaville ryhmille ja taiteilijoille – niin ammattilaisille kuin harrastajillekin. Oheisfestivaaliin osallistuu vuosittain reilut 30 ryhmää / toimijaa. Ilmoittautumislomake OFF-ohjelmistoon tulee verkkosivuille toukokuussa. OFF-ohjelmisto julkistetaan heinäkuun lopulla. Lue lisää OFF Tampere -ohjelmistosta täältä.

  Tapahtumien Yö
  Tapahtumien Yö on poikkitaiteellinen karnevalistinen tapahtuma, joka järjestetään aina festivaaliviikon torstaina. Sen toteuttavat yhdessä Teatterikesä ja kymmenet eri tamperelaistahot, mm. yhdistykset, yritykset, seurakunnat ja kaupunki. Tapahtumien Yöhön ilmoittaudutaan verkkosivujen kautta toukokuussa. Tapahtumien Yön tarjonta julkistetaan heinäkuun lopulla. Lue tarkemmin Tapahtumien Yön ohjelmistosta täältä. Tulevat Tapahtumien Yöt: 8.8.2024 | 7.8.2025 | 6.8.2026.

  Muu ohjelmisto
  Festivaaliviikon aikana järjestetään myös erilaisia seminaareja, koulutuksia ja keskustelutilaisuuksia. Muu ohjelmisto -kokonaisuuteen ilmoittaudutaan toukokuun aikana verkkosivuilta löytyvän lomakkeen avulla.

   

 • VASTUULLISUUS TAMPEREEN TEATTERIKESÄSSÄ

  TASA-ARVO JA YHDENVERTAISUUS

  Tampereen Teatterikesä edistää kaikessa toiminnassaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Erityisesti tämä näkyy festivaalin ohjelmistovalinnoissa ja turvallisemman tilan periaatteiden noudattamisessa.


  SYRJINTÄ JA HÄIRINTÄ

  Tampereen Teatterikesä sitoutuu toiminnassaan ehkäisemään häirintää ja syrjintää: festivaalilla noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

  Jokainen ihminen on yhdenvertainen. Kaikilla on oikeus nauttia esittävän taiteen kokemuksista ja itse tapahtumasta rauhassa. Emme hyväksy toimintaa, joka on loukkaavaa tai rajoja rikkovaa ja kohdistuu ihmisen ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, fyysisiin ominaisuuksiin, toimintakykyyn, terveydentilaan, varallisuuteen, uskontoon, kulttuuriin tai muuhun oletettuun taustaan.

  Teatterikesä tiedostaa, että tasa-arvoisen ja turvallisemman tilan luominen kaikille on työtä, joka on keskeneräistä ja jatkuvaa. Tämän vuoksi sitoudumme toimimaan pitkäjänteisesti turvallisemman tilan puolesta.

  Lue festivaalin turvallisemman tilan periaatteista lisää täältä.


  SAAVUTETTAVUUS JA ESTEETTÖMYYS

  Pyrimme järjestämään omat tuotantomme esitystiloissa, jotka ovat esteettömät. Valitettavasti tämä ei aina kuitenkaan ole mahdollista. Kehitämme palveluitamme jatkuvasti ja olemme yhteydessä myös kumppaneihimme esitystiloihin liittyen. Verkkosivuilta löydät tarkemmin pääohjelmiston eri esitystilojen esteettömyystiedot. TelttaLab-ohjelmiston esityspaikan, G Livelab Tampereen tilat ovat suurelta osin esteettömät.

  Teatterikesän verkkosivusto täyttää tällä hetkellä suurelta osin verkkosisällön saavutettavuusohjeistuksen, WCAG:n 2.1 AA-tason vaatimukset. WCAG eli Web Content Accessibility Guidelines, suomeksi verkkosisällön saavutettavuusohjeet, on kansainvälinen ohjeistus verkkosisältöjen saavutettavuudesta. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa noudattamaan WCAG 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tason kriteerejä.

  Liikunta- tai aistivammaisen asiakkaan henkilökohtaisella avustajalla on oikeus maksuttomaan lippuun. Avustajan lipun pääohjelmiston ja TelttaLabin esityksiin voi varata vain Teatterikesän omasta lipunmyynnistä, p. 03 223 1066.

  Teatterikesässä on myös maksutonta ohjelmaa. Lisäksi Teatterikesä on mukana Tampereen alueen Kaikukortti-toiminnassa. Kaikukortilla voi hankkia osaan pääohjelmiston esityksiä maksuttomia pääsylippuja. Se on tarkoitettu tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleville henkilöille ja perheille, joilla on asiakkuus korttia jakavassa sosiaalipalvelussa. Kaikukortti-toiminnan tavoitteena on parantaa taloudellisesti heikommassa asemassa olevien nuorten, aikuisten ja perheiden mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.

   

  EKOLOGINEN VASTUULLISUUS

  Ekokompassi-sertifikaatti

  Tampereen Teatterikesä kantaa vastuuta ympäristöstä ja vähentää festivaalista aiheutuvaa ympäristörasitusta osallistumalla Ekokompassi-ympäristöjärjestelmään.


  Teatterikesälle myönnettiin festivaaliviikolla 2022 Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Sertifiointi on osa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, joka on kehitetty kansainvälisen ISO 14001 -standardin pohjalta sopimaan kaikille pk-yrityksille ja myös tapahtumille. Järjestelmän omistaa Suomen vanhin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö, Suomen Luonnonsuojeluliitto. Ekokompassi-sertifikaatti myönnetään, kun yritys tai yhdistys on luonut järjestelmän avulla ympäristöohjelman tavoitteineen ja toimenpiteineen. Ulkopuolinen taho auditoi sertifikaatin.

  Saavutetun Ekokompassi-sertifikaatin myötä Teatterikesä on sitoutunut jatkamaan ympäristötyötään.

   

 • TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET

  Turvallisemman tilan periaatteet – Tampereen Teatterikesä


  Tampereen Teatterikesä sitoutuu toiminnassaan ehkäisemään häirintää ja syrjintää. Jokainen ihminen on yhdenvertainen.

  Kunnioitamme jokaisen itsemääräämisoikeutta ja vapautta. Kaikilla on oikeus nauttia esittävän taiteen kokemuksista ja itse tapahtumasta rauhassa. Emme hyväksy toimintaa, joka on loukkaavaa tai rajoja rikkovaa ja kohdistuu ihmisen ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, fyysisiin ominaisuuksiin, toimintakykyyn, terveydentilaan, varallisuuteen, uskontoon, kulttuuriin tai muuhun oletettuun taustaan.

  Keneenkään ei saa koskea ilman lupaa eikä ahdistella sanallisesti, sanattomasti tai fyysisesti.

  Jos kohtaat itseesi tai toiseen henkilöön kohdistuvaa häirintää, syrjintää tai muuta epäasiallista käyttäytymistä, ota yhteys tapahtuman henkilökuntaan. Jos oma toimintasi loukkaa muita, ole valmis kuuntelemaan ja toimimaan toisin. Jos joku rikkoo toiminnallaan turvallisemman tilan periaatteita tai kiellosta huolimatta jatkaa toista loukkaavaa käytöstä, henkilökunnalla on oikeus poistaa hänet tapahtumasta.

  Teatterikesä tiedostaa, että tasa-arvoisen ja turvallisen tilan luominen kaikille on työtä, joka on keskeneräistä ja jatkuvaa. Tämän vuoksi sitoudumme toimimaan pitkäjänteisesti turvallisemman tilan puolesta. Olemme valmiita tarkistamaan ohjeistuksia ja työstämään niitä jatkossakin. Teatterikesän henkilökunta on vastuussa festivaalin turvallisuudesta — kerro meille, jos jokin herättää huolta, olet huomannut tai kohdannut tapahtumissamme häirintää, syrjintää tai muuta huonoa käytöstä.

  Yhteystiedot: toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl, hanna.rosendahl(at)teatterikesa.fi

  Festivaalin aikana voit halutessasi jättää palautetta myös nimettömästi ja ilman yhteystietoja lomakkeen avulla. Lomake on varattu nimenomaan turvallisemman tilan periaatteita loukkaavan toiminnan ilmoittamista varten ja tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Lomake on löydettävissä tältä sivulta ennen elokuun tapahtumaa.

  Tampereen Teatterikesä on Pirkanmaan festivaalit – Pirfest ry:n jäsenyhdistys. Turvallisemman tilan periaatteet on johdettu Pirfestin laatimien periaatteiden pohjalta.

   

 • ESITYSPAIKKOJEN ESTEETTÖMYYS

  PÄÄOHJELMISTON JA TELTTALABIN ESITYSPAIKKOJEN 2024 ESTEETTÖMYYSTIEDOT
     TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERI

  Mah­dol­li­suus lai­na­ta TTT:n pyö­rä­tuo­lia, mi­kä­li oman säh­kö­pyö­rä­tuo­lin käyt­tö ai­heut­taa han­ka­luuk­sia.


  SUURI NÄYTTÄMÖ

  Py­sä­köin­ti
  Sa­ta­ma­ka­dun puo­lei­ses­ta si­sään­käyn­nis­tä pää­see es­teet­tö­mäs­ti Suu­ren näyt­tä­mön au­laan. Kadun var­rel­la on neljä (4) in­va­py­sä­köin­ti­paik­kaa.

  Hissi
  Käyn­ti eri ker­rok­siin käy vai­vat­to­mas­ti his­sil­lä.

  Kat­so­mo
  Suu­ren näyt­tä­mön kat­so­mos­sa on pyö­rä­tuo­li­pai­kat rivin nu­me­ro 6 päis­sä, mo­lem­mis­sa kaksi (2) sekä mo­lem­mis­sa ta­ka-ai­tiois­sa yksi (1) pyö­rä­tuo­li­paik­ka.

  In­duk­tio­pai­kat
  Sa­lis­sa on in­duk­tio­sil­muk­ka ri­veil­lä 6–9. Kuu­lu­vuu­des­sa voi il­me­tä eroa­vai­suut­ta asiak­kaan omas­ta ko­nees­ta riip­puen.
   
  WC
  Eril­li­nen inva-WC si­jait­see si­sään­tu­loau­las­sa.
   

  EINO SALMELAISEN NÄYTTÄMÖ

  Py­­köin­ti
  Lä­him­mät py­sä­köin­ti­pai­kat ovat Hä­meen­puis­tos­sa.

  Si­sään­käyn­ti
  Es­teet­tö­mät pai­kat ovat Van­han pää­näyt­tä­mön par­vel­la. Hissi sinne löy­tyy 1. ker­rok­ses­ta.
   
  Par­ven pyö­­tuo­li­pai­kat
  Kat­so­mos­sa on (kaksi) 2 pyö­rä­tuo­li­paik­kaa. Niil­le kulku kat­so­mos­sa on vai­va­ton­ta.
   
  In­duk­tio­pai­kat
  In­duk­tio­sil­mu­kat toi­mi­vat Van­han pää­näyt­tä­mön per­man­to­pai­koil­la.
  Kuu­lu­vuu­des­sa voi il­me­tä eroa­vai­suut­ta asiak­kaan omas­ta ko­nees­ta riip­puen.
   
  WC
  Inva-WC-ti­lat ovat par­ven vä­lit­tö­mäs­sä lä­hei­syy­des­sä, joten sinne pää­see hel­pos­ti
  myös pyö­rä­tuo­lil­la.
   

  KELLARITEATTERI

  Py­­köin­ti
  Lä­him­mät py­sä­köin­ti­pai­kat ovat Hä­meen­puis­tos­sa.

  Si­sään­käyn­ti
  Kel­la­ri­teat­te­rin oi­kean­puo­lei­ses­sa ra­pus­sa on pyö­rä­tuo­li­his­si. 
  Sen käyt­töön saat­te apua au­la­hen­ki­lö­kun­nal­tam­me.

  Pyö­­tuo­li­pai­kat kat­so­mos­sa
  Pyö­rä­tuo­li­pai­koil­le on es­tee­tön pääsy Kel­la­ri­teat­te­rin läm­piö­ra­vin­to­las­ta.
   
  WC
  Inva-WC-ti­lat si­jait­se­vat sa­mas­sa ker­rok­ses­sa kuin Kel­la­ri­teat­te­rin kat­so­mo­kin,
  Van­han pää­näyt­tä­mön au­la­ti­lois­sa. WC-ti­lo­ja on myös Van­han pää­näyt­tä­mön
  aulan ka­tu­ta­son ker­rok­ses­sa.
   

   

  TAMPEREEN TEATTERI


  PÄÄNÄYTTÄMÖ (ei käytössä vuonna 2024)

  Pyörätuolipaikkoja kaksi (2)
  Inva-WC
  Pyörätuolihissin kantavuus max. 225 kg
  Induktiosilmukka toimii etupermannolla paikoilla:
  45–51, 56–62, 68–75, 78–84, 91–99, 101–109, 115–124, 126–133
   
  FRENCKELL

  Pyörätuolipaikkoja kaksi (2)
  Inva-WC
  Induktiosilmukka toimii paikoilla:
  8–14, 21–30, 33–42, 47–56, 64–72
   

   

  TAMPERE-TALO

  Tampere-talon kaikki yleisötilat ovat esteettömiä. Lue Tampere-talon esteettömyydestä lisää tästä linkistä. Isossa ja pienessä salissa on kiinteä induktiosilmukkajärjestelmä.
   

   

  HÄLLÄ-NÄYTTÄMÖ

  Pyörätuolihissi, inva-WC. Pyörätuolipaikkoja seitsemän (7). Induktiosilmukka toimii katsomossa, aulassa ja harjoitussalissa.
   

   

  PAKKAHUONE

   Kulku pyörätuolilla, inva-WC Klubilla ja Pakkahuoneella alakerrassa (kulku hissillä).
   

   
  TEATTERIMONTTU

  Kulku pyörätuolilla, inva-WC
   

   

  SORIN SIRKUS

           Kulku pyörätuolilla, inva-WC
   


  AHAA TEATTERI

           Kadulta 2 cm nousu etuovelle, ramppi tuodaan Ahaan henkilökunnan toimesta tarvittaessa.
           Lähimmät pysäköintipaikat Koskikeskuksessa, P-Hämpissä ja lähikaduilla.
           Inva-WC.
           Pyörätuolipaikkoja 8 kpl ensimmäisellä rivillä.
           Ei induktiosilmukkaa.  TAMPEREEN KOMEDIATEATTERI

           Pääsisäänkäynti Lapintien puolelta. Pääovista sisään tullessa on muutama rappunen, johon laitetaan tarvittaessa ramppi. Sisällä pyörätuolinostin.
           Inva-WC.
           Induktiosilmukka toimii koko katsomossa.
           Pyörätuolipaikkoja 2 kpl, rivillä 12.

           Lue lisää Tampereen Komediateatterin esteettömyydestä täällä.

   


  TYÖVÄENMUSEO WERSTAS, BERTEL-SALI

           Bertel-sali sijaitsee museon 2. kerroksessa, jonne pääsee hissillä. Tarkemmat esteettömyystiedot Työväenmuseo Werstaan sivuilta.
   


  TELTTALAB / G LIVELAB TAMPERE

           Tilat ovat pääosin esteettömät. Sisään konserttisaliin pääsee pyörätuolilla, sisäänkäynnillä ei ole portaita. Klubilla on inva-wc ja hissi alas vessoille.

   


 • SAAPUMINEN TAMPEREELLE JA LIIKKUMINEN FESTIVAALIN AIKANA

  TAMPEREELLE SAAPUMINEN

  Tampere sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä. Suosittelemmekin hyödyntämään julkisia kulkuneuvoja Tampereelle saavuttaessa.

  Junalla

  Juna on tunnetusti ekologinen matkustusmuoto. Junalla pääset kätevästi aivan Tampereen keskustaan eri puolilta Suomea. Tutustu aikatauluihin VR:n sivuilla.

  Linja-autolla

  Monipuoliset kaukoliikenteen bussiyhteydet pysähtyvät Tampereen linja-autoasemalla keskustan tuntumassa. Aikataulut löydät Matkahuollon, ExpressBussin ja OnniBussin sivuilta.


  Mikäli saavut Teatterikesään autolla, löydät tiedot parkkihalleista Finnparkista.

   

  LIIKKUMINEN TAMPEREELLA FESTIVAALIN AIKANA

  Festivaalin pääohjelmiston esityspaikat sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, aivan keskusta-alueella. Jalan on helppo liikkua esityspaikasta toiseen. Mikäli tämä ei kuitenkaan ole juuri sinulle paras ratkaisu, kaupungilla pääsee esityspaikasta toiseen myös:

  Pyörällä

  Matkat taittuvat pyöräreittejä pitkin nopeasti Tampereen kaupunkipyörillä eli Sale-pyörillä. Käyttöä varten tarvitset puhelimeesi Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen.

  Ratikalla

  Esteettömällä ratikalla matkustaminen käy sujuvasti. Linja 1 kuljettaa matkustajia Santalahdesta Kaupin kampukselle ja linja 3 Sorin aukiolta Hervantajärvelle asti. Katso lisätiedot Nyssen sivuilta.

  Sähköpotkulaudalla

  Sähköpotkulaudalla liikkuminen on hauskaa ja ympäristöystävällistä, kun muistaa ajaa varoen ja muut huomioiden. Tampereella toimii useita sähköpotkulautoja vuokraavia yrityksiä, joiden menopelit saat käyttöösi lataamalla puhelimeesi palveluntarjoajan sovelluksen: Voi, Tier tai Ryde.

  Bussilla

  Bussit kuljettavat kävijöitä ympäri Tamperetta. Reitit ja maksutavat löydät Nyssen sivuilta.

 • YMPÄRISTÖTYÖ


  Teatterikesä on sitoutunut festivaalitoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen

  Tampereen Teatterikesä kantaa vastuuta ympäristöstä ja vähentää festivaalista aiheutuvia ympäristörasituksia osallistumalla Ekokompassi-ympäristöjärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että Teatterikesä on sitoutunut pienentämään hiilijalanjälkeään vähentämällä CO2-päästöjä esimerkiksi festivaaliviikon kuljetusten sekä kansainvälisten lentojen osalta. Teatterikesä tuo viestinnässään esille ympäristömyönteisyyttä ja kannustaa kävijöitään ja kumppaneitaan ympäristömyönteisiin tekoihin. Tampereen Teatterikesä on myös esimerkillinen toimija ympäristötyössä Pirkanmaan alueen muille taide- ja kulttuuritapahtumille.


  Tampereen Teatterikesälle myönnettiin festivaaliviikolla 2022 Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Sertifiointi on osa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, joka on kehitetty kansainvälisen ISO14001-standardin pohjalta sopimaan kaikille pk-yrityksille ja myös tapahtumille. Järjestelmän omistaa Suomen vanhin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö, Suomen Luonnonsuojeluliitto. Ekokompassi-sertifikaatti myönnetään, kun yritys tai yhdistys on luonut järjestelmän avulla ympäristöohjelman tavoitteineen ja toimenpiteineen. Ulkopuolinen taho auditoi sertifikaatin. Saavutetun Ekokompassi-sertifikaatin myötä Teatterikesä on sitoutunut jatkamaan ympäristötyötään.

   

 • KUMPPANUUDET JA YHTEISTYÖ


  Pohjoismaiden suurin teatteritapahtuma, Tampereen Teatterikesä, on paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä esittävän taiteen festivaali, joka järjestetään vuosittain aina elokuun alussa.

  Teatterikesän toimintaa ohjaavat vastuullisuus, yhdenvertaisuus ja rohkeus.
  Teatterikesä tietää, että taide ja kulttuuri luovat hyvinvointia ja avartavat ajattelua.
  Teatterikesä uskoo, että mielikuvitus voi muuttaa kokemisen ja esittää vaihtoehtoja jopa paremmasta huomisesta.
  Teatterikesä vaalii elävän, läsnä olevan teatterin merkitystä niin katsojille kuin esiintyjille.

  Festivaalin tukijat ovat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Tampereen kaupunki. 
  Teatterikesällä on lisäksi erilaisia kumppaneita ja yhteistyötahoja, joita ilman festivaalin toteutuminen ei olisi mahdollista.​ Tarjoamme myös erikokoisia kumppanuuksia, joten mikäli haluaisit olla mukana toteuttamassa Pohjoismaiden suurinta ja pitkäikäisintä teatteritapahtumaa, ota yhteyttä: tiedotus- ja markkinointivastaava Tiina Hurskainen, tiina.hurskainen@teatterikesa.fi | p. 03 214 0992.


  TAMPEREEN TEATTERIKESÄN PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT 2023

  Aamulehti
  Vuonna 1881 perustettu Aamulehti on Tampereen ja Pirkanmaan ääni Suomessa. Se on levikiltään Suomen toiseksi suurin seitsenpäiväinen sanomalehti. Aamulehti on myös digitaalisen journalismin kunnianhimoinen edelläkävijä ja Pirkanmaan tavoittavin monimedia. Aamulehti oli vuosina 1998–2020 osa Alma Media -konsernia. Toukokuusta 2020 lähtien Aamulehti on kuulunut osaksi Sanomaa.

  Aamulehti on Teatterikesän pitkäaikainen ja merkittävä kumppani, joka liittyy myös vahvasti festivaalin syntyyn: 1960-luvun kulttuuriradikalismin aikakauden kuohuissa Aamulehden kriitikko ja tulinen teatterimies Olavi Veistäjä esitti ajatuksen teatterifestivaalista kaupunginjohtaja Erkki Lindforsille. Syksyllä 1968 Tampereen kaupunki ryhtyikin Tampereen Teatterikesä ry:n perustajajäseneksi, ja kaupungin johdolla teatteripiirit alkoivat suunnitella ensimmäistä festivaalia seuraavalle elokuulle.


  Festivaalin avajaiset vuonna 2022. Kuvassa Circus Ruska Festival, Akropatit, MUIAT esitys. Kuvaaja Carolin Büttner.
  Kuva Carolin Büttner
   


  Autokeskus Tampere 
  Autokeskus Oy on suomalaisen merkittävimpiin autoalan toimijoihin kuuluvan Aro-Yhtymän omistama täyden palvelun autokauppaketju. Toimipisteitä yrityksellä on Suomessa kaikkiaan kahdeksan.

  Teatterikesä tekee yhteistyötä Autokeskus Tampereen kanssa, joka sijaitsee Hatanpäällä autokaupan keskittymässä tarjoten asiakkailleen kaikki autoliikkeen palvelut. Autokeskus Tampere mahdollistaa festivaaliviikon kuljetukset. Kumppanuus tukee myös siirtymää kohti ekologisempaa festivaalia: festivaaliviikolla on käytössä myös lataushybridejä sekä täyssähköauto.

  Festivaaliautot 2022. Kuva Tarja Sahlstedt.
  Kuva Tarja Sahlstedt
   

 • FUTURE LEADERS IN PERFORMING ARTS -HANKE

  Future Leaders in Performing Arts -hanke käynnistyi vuonna 2022 ja päättyi elokuussa 2023.

  Future Leaders in Performing Arts on uusi vertaisjakamisen verkosto, joka kokoaa yhteen kulttuurialan murroksesta ja johtamisesta kiinnostuneita esittävien taiteiden ja luovien alojen toimijoita Pohjoismaissa sekä Baltiassa. Verkoston toiminta alkaa vuoden mittaisena pilottijaksona, jossa mukana ovat neljä kulttuurialan muutosta ja sen johtamista eteenpäin vievää osallistujaa sekä heidän mentorinsa. Verkostoa kasvatetaan hitaasti, yksilöiden tarpeet huomioonottaen. Verkoston pyrkimyksenä on tarjota tukea ja mahdollistaa jäsentensä tulevaisuuden tavoitteita heidän haastaessaan ja päivittäessään teatterin, tanssin ja esitystaiteen toimintamalleja, rakenteita sekä erilaisia johtamisen tapoja.

  Verkoston toimintaa ohjaava idea on tunnistaa ja tarvittaessa muuttaa kulttuuri- ja tapahtuma-alan johtoasemiin liittyviä rakenteellisia haasteita. Tavoitteena on kehittää uusia, monimuotoisia ja totutusta poikkeavia johtamisen, osallistamisen ja osallistumisen tapoja.

  Future Leaders in Performing Arts -hankkeen osallistujia Tampereella elokuussa 2023.
  Future Leaders in Performing Arts -hankkeen osallistujia elokuussa 2023 Teatterikesässä. Kuva: Carolin Büttner.


  Verkoston kumppanit 2023
  Tampereen Teatterikesä (Suomi), Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän jäsen, teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen ja tuottaja Jaakko Lenni-Taattola
  Festspillene i Nord-Norge (Norja), taiteellinen johtaja Ragnheiður Skúladóttir
  New Theatre Institute of Latvia / International Festival of Contemporary Theatre, Homo Novus (Latvia), taiteellinen johtaja Bek Berger
  Teater Grob  / teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja (Tanska), Jesper Pedersen

  Mentoroitavat:
  Tine Eriksen Skjold (Norja), Marika Čerņavska (Latvia), Tabita Friis Kristensen (Tanska), Riikka Papunen (Suomi)

   

  Future Leaders in Performing Arts -verkostoa tukevat Pohjoismainen kulttuuripiste sekä Operaatio Pirkanmaa.

   

 • TALKOOLAISET

  Ilmoittautumalla talkoolaiseksi alla olevalla lomakkeella sinun on mahdollista päästä mukaan tekemään yhdessä kanssamme tulevan elokuun Teatterikesää.

  Panoksestasi festivaalitehtävissä saat paidan, talkooruokailun niinä päivinä, kun sinulla on talkootehtäviä sekä mahdollisuuden päästä katsomaan Pääohjelmiston tai TelttaLabin esityksiä.

  Talkootehtäviä on rajallinen määrä, joten emme valitettavasti pysty lupaamaan tehtäviä kaikille ilmoittautuneille. Ilmoittautuminen päättyy 21.7.2024.

  Mahdolliset kysymykset ja tiedustelut: seija.parviainen(at)teatterikesa.fi.

   

 • TULE ROUDARIKSI

  Ilmoittautuminen vuodelle 2024 on päättynyt. Tarvittaessa ota yhteyttä tuottaja Jonni Pantzar // Registration for 2024 festival has ended. Contact producer Jonni Pantzar when needed.
  jonni.pantzar ät teatterikesa.fi

 • TIETOSUOJASELOSTEET

  Tampereen Teatterikesän asiakkaan ja sidosryhmien henkilötietojen käsittelyn ja tallentamisen ensisijaisena perusteena on henkilön antama suostumus, asiakkaan ja Tampereen Teatterikesän välinen asiakassuhde ja palvelujen käyttäminen. Alta löydät Teatterikesän asiakasrekisterin ja sidosryhmärekisterin tietosuojaselosteet.


  TIETOSUOJASELOSTE ASIAKASREKISTERI

  HENKILÖTIETOLAIN (523/99) 10 §:N MUKAINEN REKISTERISELOSTE
  Laadittu 24.5.2018

  Rekisterin nimi

  Tampereen Teatterikesä ry:n asiakasrekisteri

  Rekisterinpitäjä

  Tampereen Teatterikesä ry
  Tullikamarin aukio 2
  33100 Tampere
  Y-tunnus 0291542-3

  Rekisteriasioita hoitavat henkilöt

  Hallintosihteeri Seija Parviainen, p. +358 3 222 8536, seija.parviainen@teatterikesa.fi
  Tiedotus- ja markkinointivastaava Tiina Hurskainen, p. +358 3 214 0992, tiina.hurskainen@teatterikesa.fi

  Rekisterin käyttötarkoitus

  Rekisterin käyttötarkoitus on Tampereen Teatterikesän asiakasrekisterin ylläpitäminen, asiakassuhteen hoitaminen ja hallinta, asiakkaiden tilausten arkistointi ja käsittely, asiakkaalle suunnattujen palveluiden toteuttaminen, kehittäminen ja ylläpitäminen, kohdennettu tiedotus ja suoramarkkinointi. Rekisteri sisältää henkilötietoja Tampereen Teatterikesän nykyisestä sekä potentiaalisesta asiakaskunnasta.

  Rekisterin tietosisältö

  Tampereen Teatterikesän asiakasrekisteri voi sisältää seuraavia tietoja:

  • Yhteystietoja (Nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite)
  • Lippujen tilaushistoria ja muut asiakkuutta koskevat tiedot
  • Suoramarkkinointilupiin ja -kieltoihin liittyviä merkintöjä
  • Muita palveluiden käytön edellyttämiä tietoja
    

  Rekisterin säännönmukaiset tietolähteet

  Henkilötiedot kertyvät asiakkaalta itseltään, yhteistyötahoilta tai julkisista yritys- ja yhteisöyhteystiedoista. Uutiskirjeen osalta yhteystiedot saadaan henkilöiden liittyessä uutiskirjeen tilaajiksi tai mikäli henkilö osallistuessaan markkinointi- tai muihin tilaisuuksiin on ilmaissut tahtonsa liittyä uutiskirjerekisteriin.

  Tietojen säännönmukaiset luovutukset ja tietojen siirto EU:n ja ETA:n ulkopuolelle

  Henkilötietoja ei luovuteta ilman lupaa kolmansille osapuolille muutoin kuin voimassaolevan lainsäädännön sallimissa tai velvoittamissa rajoissa esimerkiksi palvelujen ja viestinnän teknisen toteuttamisen sitä edellyttäessä.

  Uutiskirjeviestinnässä MailChimp-sähköpostipalvelun osalta Tampereen Teatterikesä käyttää yhdysvaltalaista MailChimp-sähköpostipalvelua. Tästä johtuen uutiskirjeen tilaajan henkilötietoja siirtyy Euroopan Unionin ulkopuolelle. Henkilötiedot ovat kuitenkin suojattuna henkilötietolain edellyttämällä tavalla eivätkä siirretyt tiedot sisällä arkaluonteista tietoa.

  Teatterikesän lipunmyyntikanavana toimiva Lippupiste on rekisterinpitäjä niiden henkilötietojen osalta, joita kerätään Lippupisteen kanavien kautta tapahtuvan lipunmyynnin yhteydessä. Kun lipunmyynti tapahtuu Teatterikesän omassa myyntipisteessä Lippupisteen järjestelmän kautta, toimii rekisterinpitäjänä Teatterikesä. Teatterikesä luovuttaa Lippupisteelle henkilötietoja myydessään lippuja Lippupisteen järjestelmän kautta.

  Lippupisteen tietosuojalausuntoon voit tutustua täällä. 

  Rekisterin suojaus

  Rekisteri on sähköisessä muodossa sekä tulosteina. Rekisteriin on käyttöoikeus vain niillä rekisterinpitäjän palveluksessa olevilla ja muilla määritellyillä henkilöillä, jotka tarvitsevat tietoja tehtävissään. Sähköiset tiedostot on suojattu käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla. Manuaalinen aineisto säilytetään lukittavissa tiloissa.

  Uutiskirjeen osalta lisätietoja MailChimp-palvelun tietosuojakäytännöistä https://mailchimp.com/legal/privacy/ ja palvelun käyttöehdoista https://mailchimp.com/legal/terms/ . Lisätietoa löydät tarvittaessa myös MailChimpin tietoturvasta: http://mailchimp.com/about/security

  Tarkastusoikeus ja kielto-oikeus

  Asiakkaalla on henkilötietolain mukaan tarkastus- ja virheen oikaisuoikeus, oikeus kieltää sähköisten viestien lähettäminen sekä henkilötietojen käyttö suoramarkkinointiin. Halutessaan käyttää kielto-oikeuttaan tai saadakseen lisätietoja henkilötietojensa käsittelystä rekisteröity voi ottaa yhteyttä edellä mainittuihin rekisteriasioita hoitaviin henkilöihin.

   


   

  TIETOSUOJASELOSTE SIDOSRYHMÄT

  HENKILÖTIETOLAIN (523/99) 10 §:N MUKAINEN REKISTERISELOSTE
  Laadittu 24.5.2018

  Rekisterin nimi

  Tampereen Teatterikesä ry:n sidosryhmärekisteri

  Rekisterinpitäjä

  Tampereen Teatterikesä ry
  Tullikamarin aukio 2
  33100 Tampere
  Y-tunnus 0291542-3

  Rekisteriasioita hoitavat henkilöt

  Tiedotus- ja markkinointivastaava Tiina Hurskainen, p. +358 3 214 0992, tiina.hurskainen@teatterikesa.fi
  Vuonna 2024: tuotantosuunnittelija Sofia Ketola, p. +358 3 222 8536, sofia.ketola@teatterikesa.fi

  Rekisterin käyttötarkoitus

  Rekisterin käyttötarkoitus on Tampereen Teatterikesän sidosryhmätoiminnan ylläpitäminen, hoitaminen ja hallinta, heille suunnattujen tiedotteiden, kutsujen ja informaation lähettäminen sekä kohdennettu tiedotus.

  Rekisterissä käsiteltävät tiedot

  Tampereen Teatterikesän sidosryhmärekisteriin sisältyy tietoja henkilö-, yritys- ja yhteisöasiakkaista sekä sidosryhmätahoista. Yksityishenkilöistä rekisteriin tallennetaan pääasiassa nimi ja yhteystiedot. Yrityksistä, yhteisöistä ja niiden edustajista voidaan tallentaa myös muita tietoja, kuten laskutusosoite.

  Rekisteri voi sisältää seuraavia tietoja:

  • Nimi
  • Sähköpostiosoite ja puhelinnumero
  • Organisaatio / yritys / yhteisö, asema tai tehtävä (kun henkilö edustaa yhteisöä tai yritystä)
  • Postiosoite
  • Laskutusosoite
    

  Rekisterin säännönmukaiset tietolähteet

  Rekisterin tiedot saadaan ensi sijassa henkilöiden itse liittyessä tiedotteiden ja viestien jakelulistalle tai heidän osallistuessaan Teatterikesän toimintaan: ilmoittautumislomakkeiden yhteydessä, kun henkilö antaa verkkolomakkeen edellyttämiä tietoja, kuten etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero. Tietoja saadaan lisäksi julkisesti verkossa esillä olevista yhteystiedoista.

  Tietojen säännönmukaiset luovutukset ja tietojen siirto EU:n ja ETA:n ulkopuolelle

  Henkilötietoja ei luovuteta ilman lupaa kolmansille osapuolille muutoin kuin voimassaolevan lainsäädännön sallimissa tai velvoittamissa rajoissa esimerkiksi palvelujen teknisen toteuttamisen sitä edellyttäessä. Tietoja ei käytetä suoramarkkinointiin tai mainontaan. Rekisterin tietoja ei myöskään luovuteta EU:n ja ETA:n ulkopuolelle.

  Rekisterin suojaus

  Rekisterin tiedot sijaitsevat Teatterikesän ylläpitämissä järjestelmissä ja palvelimilla. Tietoihin on käyttöoikeus vain niillä rekisterinpitäjän palveluksessa olevilla henkilöillä, jotka tarvitsevat tietoja tehtävissään. Heillä on käytössään käyttäjätunnukset ja salasanat. Ilmoittautumislomakkeet säilytetään sekä sähköisessä muodossa että tulosteina, ja käyttöoikeus näihin on vain rekisterinpitäjän palveluksessa olevilla henkilöillä, jotka tarvitsevat tietoja tehtävissään. Manuaalinen aineisto säilytetään lukittavissa tiloissa.

  Tarkastusoikeus ja kielto-oikeus

  Rekisteriin kuuluvalla on henkilötietolain mukaan tarkastus- ja virheen oikaisuoikeus, oikeus poistaa tietonsa rekisteristä sekä oikeus kieltää yhteydenottaminen, sähköisten viestien ja tiedotteiden lähettäminen. Halutessaan käyttää kielto-oikeuttaan tai saadakseen lisätietoja henkilötietojensa käsittelystä rekisteröity voi ottaa yhteyttä edellä mainittuihin rekisteriasioita hoitaviin henkilöihin.

   

 • SAAVUTETTAVUUSSELOSTE


  Tämä on Tampereen Teatterikesä ry:n saavutettavuusseloste, joka koskee sivustoa www.teatterikesa.fi. Sivustoa koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Seloste on laadittu 22.9.2020. Selostetta täydennetään saamamme palautteen ja tehtyjen muutosten mukaan.

  Verkkosivusto on julkaistu vuonna 2016. Verkkosivustoon on tehty muutoksia eri vuosina julkaisun jälkeen.

  Verkkosivuston saavutettavuuden on arvioinut Geniem Oy / Daniel Koskinen helmikuussa 2020. Raportin pohjalta sivustolle on tehty parannuksia saavutettavuuteen.


  Verkkosivuston saavutettavuuden tila

  Sivusto täyttää tällä hetkellä suurelta osin WCAG 2.1 AA-tason saavutettavuusvaatimukset.

  Maailmanlaajuisen koronavirustilanteen vuoksi festivaali peruuntui vuodelta 2020, jolloin myös suunnitellut aivan kaiken kattavat verkkosivuston korjaustoimenpiteet jouduttiin lykkäämään taloudellisista syistä johtuen.

  Festivaalin henkilöstön kokoon ja resursseihin nähden kaikkien sisältöjen tuottaminen saavutettavuusvaatimusten mukaisiksi vie aikaa. Olemme sitoutuneet verkkosivustomme saavutettavuuden parantamiseen: seuraamme sivuston saavutettavuuden tilaa jatkuvasti ja kehitämme sivustoa saamamme palautteen mukaan.


  Puutteet verkkosivuston saavutettavuudessa

  Sivustolla on joitakin puutteita saavutettavuuden osalta.

  • Puutteita on joidenkin liitetiedostojen (pdf) saavutettavuudessa. Sivustolta löytyvät pdf-tiedostot on tallennettu tulostukseen sopivaan muotoon.
  • Sivustolla saattaa olla tekstisisällöissä otsikkojen keskinäiseen hierarkiaan liittyviä ongelmia (WCAG: 1.3.1).
  • Sivustolle saattaa olla jäänyt tekstisisältöä, jossa on eri paikkoihin osoittavia linkkejä, joilla on sama teksti (esimerkiksi ”lue lisää”), tai useita samaan paikkaan osoittavia linkkejä (WCAG: 2.4.4).
  • Sivustolle saattaa olla jäänyt kuvia / kuvalinkkejä, joista puuttuu tekstivastine (WCAG: 1.1.1, 2.4.7).

   Päivitämme sisältöjä jatkuvasti ja teemme korjauksia sivustolle edellä mainittujen puutteiden osalta vuoden 2020 loppuun mennessä.
    
  • Sivustolta löytyvät lomakkeet eivät kaikilta osin täytä saavutettavuusvaatimuksia. Lomakkeiden pakollisia kenttiä ei ole merkitty koneellisesti luettavalla tavalla (WCAG: 3.3.2), eikä niiden toisiinsa liittyviä radiopainikkeita ei ole ryhmitelty fieldset- ja legend -elementeillä (WCAG: 1.3.1). Myöskään lomakkeen virheilmoituksia ei ole toteutettu saavutettavalla tavalla (WCAG: 3.3.1). Lisäksi lomakkeen lähetyspainikkeen teksti on englanniksi riippuen selainasetuksista, ja tämä voi aiheuttaa hämmennystä osalle käyttäjistä (WCAG: 3.1.2). Lomakkeita käytetään pääasiassa oheisohjelmistoihin ja talkoolaiseksi ilmoittautumisen sekä median akkreditoitumisen yhteydessä.
   Tavoitteena on tehdä muutoksia lomakkeisiin vuoden 2021 aikana, mikäli taloustilanne sen sallii.
    
  • Organisaatioiden, joita lain saavutettavuusvaatimukset koskevat, on huolehdittava, että niiden verkkosivustoilla julkaistavat videot ovat saavutettavia viimeistään siirtymäajan jälkeen eli alkaen 23.9.2020. Teatterikesän sivustolta löytyvät videot on julkaistu ennen siirtymäaikaa. Sivustolta löytyy esimerkiksi linkitettyinä vierailuesitysten trailereita, jotka on ladattu mm. YouTube-palveluun. Esitysten videotrailerit ovat esiintyjäryhmien itsensä tuottamia, eikä Tampereen Teatterikesä ole voinut vaikuttaa niiden sisältöihin.
    

  Palaute verkkosivuston saavutettavuuden puutteista

  Jos huomasit saavutettavuuspuutteen verkkosivuillamme, kerro siitä meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Voit antaa palautetta suomeksi ja englanniksi.

  Palautetta voit antaa sähköpostitse osoitteeseen: tiina.hurskainen(at)teatterikesa.fi.
  Voit antaa palautetta myös puhelimitse (arkisin ma-pe, klo 10–16) numeroon +358 3 214 0992.


  Valvontaviranomainen

  Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastaamme palautteeseen 14 päivän sisällä. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta kahden viikon kuluessa lainkaan, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

  Valvontaviranomaisen yhteystiedot

  Etelä-Suomen aluehallintovirasto
  Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
  www.saavutettavuusvaatimukset.fi

  sähköposti: saavutettavuus(at)avi.fi
  puhelinnumero: vaihde 0295 016 000


 • TEKSTITYSSOVELLUKSEN OHJE

  Subtitle Mobile -tekstityssovelluksen ohje

  Lataa maksuton tekstityssovellus

  Lataa maksuton SUBTITLE MOBILE (By Loitsut Oy) -sovellus App Storesta tai Google Play -kaupasta jo etukäteen ja varmista että puhelimesi on täyteen ladattu.

  Teatterilla

  1. Laita puhelimesi esityksen ajaksi äänettömälle tai älä häiritse -tilaan. Huom! Ei lentotilaan, koska tarvitset nettiyhteyden.

  2. Avaa SUBTITLE MOBILE -sovellus ja paina ”Aloita”.

  3. Syötä ohjelmaan koodi, jonka löydät teatterin aulasta, ja paina jälleen ”Aloita”.

  4. Valitse näytös ja kieli, ja paina vielä kerran ”Aloita”.

  5. Tekstitys käynnistyy automaattisesti, kun esitys alkaa.

  6. Voit säätää näytön kirkkautta koskettamalla näyttöä ja siirtämällä yläreunassa olevaa säädintä
   

  Teatterikesän 2024 esitysten tekstitykset mobiilissa

  Oulun teatteri & Carl Knif Company: Kuolema Venetsiassa
  Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi mobiilissa

  Nenonen Niittymäki Paasonen Pietiläinen: Plup plup
  Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi mobiilissa
   

  Festival d’Avignon & Teatro Nacional D. Maria II: Catarina and the Beauty of Killing Fascists
  Esityskieli portugali, tekstitys suomeksi ja englanniksi näyttämöprojisointina

  Iggy Malmborg: Satan
  Esityskieli englanti, tekstitys suomeksi näyttämöprojisointina

Festivaalin tukijat

Pääyhteistyökumppanit

Tuotantoyhteistyökumppanit

Tuotantoyhteistyössä TelttaLabin kanssa

Yhteistyössä Thalian taikaa -brunssikonsertin kanssa

Esityskohtaiset kumppanit

Yhteistyökumppani Miniteatterikesä Mäntässä -tapahtumassa

Yhteistyössä

Tekstitysyhteistyössä

Jäsenyydet

Yhteisöt

Ekokompassi-ympäristösertifikaatti

Future Leaders in Performing Arts -hanke

Tunnustukset

Teatterikesä on mukana Tampereen alueen Kaikukortti-toiminnassa