Info


Tampereen Teatterikesää vietetään seuraavan kerran 7.–13.8.2023. Pääohjelmiston ja TelttaLabin esitykset julkistetaan toukokuussa. Festivaali sisältää myös oheisohjelmistoja, jotka tarjoavat monipuolisesti esityksiä ja tapahtumia. Tutustu vuoden 2022 festivaalin tarjontaan verkkosivuillamme, ohjelmisto-kokonaisuuden alla.


Tutustuthan festivaalin yleisöturvallisuusohjeistukseen täällä.

 • YHTEYSTIEDOT

  Toimisto
  p. 03 222 8536 (arkisin 9.30–15.30)
  info(at)teatterikesa.fi

   

  Tiedotus
  p. 03 214 0992
  tiedotus(at)teatterikesa.fi

  Osoite
  Tampereen Teatterikesä
  Tullikamarin aukio 2, 2. krs
  33100 Tampere

  Lipunmyynti vuoden 2023 festivaalille alkaa toukokuussa 2023.

  Katso sijainti:
  http://maps.google.fi/

  Festivaalihenkilökunnan yhteystiedot löydät kohdasta "henkilökunta". 
   

 • HENKILÖKUNTA

  (*)Henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)teatterikesa.fi
   

  HALLINTO

  Toiminnanjohtaja
  Hanna Rosendahl*

  Hallintosihteeri
  Seija Parviainen*


  TIEDOTUS JA MARKKINOINTI

  Tiedotus- ja markkinointivastaava
  Tiina Hurskainen*


  PÄÄOHJELMISTO

  Tuottaja
  Jonni Pantzar*

  Tuotantosuunnittelija
  Mikko Sorrela*
   

  TELTTALAB / OFF TAMPERE / TAPAHTUMIEN YÖ
  info(at)teatterikesa.fi


  TAITEELLINEN JOHTORYHMÄ (Pääohjelmisto)

  Hilkka-Liisa Iivanainen
  ohjaaja, käsikirjoittaja

  Tanjalotta Räikkä
  näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja

  Taija Helminen
  näytelmäkirjailija ja dramaturgi

  Huom.! Taiteellisen johtoryhmän yhteystiedot pyynnöstä, esimerkiksi ensi-iltakutsuja varten: tiedotus(at)teatterikesa.fi


  TEATTERIKESÄN HALLITUS 2022

  Tampereen Teatterikesä ry:n hallitus on 11-jäseninen, joista kuusi edustaa Tampereen kaupunkia ja viisi yhdistyksen jäsenyhteisöjä.

  Puheenjohtaja
  Reino Bragge 

  Varapuheenjohtaja
  Tampereen Työväen Teatterin johtaja Otso Kautto

  Jäsenyhteisöjen edustajat: näyttelijä Juha-Matti Koskela (Tampereen Työväen Teatterin näyttelijäyhdistys), teatterinjohtaja Panu Raipia (Tampereen Komediateatteri) ja teatterinjohtaja Mikko Kanninen (Tampereen Teatteri)

  Tampereen kaupunginhallituksen nimeämät edustajat: näyttelijä-laulaja Aku-Paulus Sajakorpi, erityisopettaja Riitta Ollila, yrittäjä Marko Kallio, teatteriohjaaja, esitystaiteilija Tommi Silvennoinen, sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija Ella Näsi ja poliittisen valmistelun päällikkö Kaisa Vatanen​

   

 • TAITEELLINEN JOHTO

    

  Taiteellinen johtoryhmä: Tanjalotta Räikkä, Taija Helminen ja Hilkka-Liisa Iivanainen, KUVA Carolin Büttner

  Teatterikesän pääohjelmiston esitysvalinnoista vastaa taiteellinen johtoryhmä, jonka muodostavat elokuusta 2022 eteenpäin Tanjalotta Räikkä, Taija Helminen ja Hilkka-Liisa Iivanainen.  Kuva: Carolin Büttner

  Hilkka-Liisa Iivanainen (s. 1980) on teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja kuraattori. Iivanaisen ohjauksia on esitetty useissa kotimaisissa teattereissa ja Yleisradiossa, sekä kansainvälisesti mm. Yhdysvalloissa ja Meksikossa. Vuosina 2015–2018 hän toimi Teatteri Jurkan taiteellisena johtajana. Vuonna 2019 Iivanainen valittiin ainoana suomalaisena ISPA:n (International Society of Performing Arts) Global Fellowshipiin sekä arvostetun International Ibsen Award -tunnustuspalkinnon valintakomiteaan. Iivanainen on valmistunut teatteritaiteen kandidaatiksi Chicago College of Performing Artsista vuonna 2003, ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010 ja hän opiskelee parhaillaan Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa tulevaisuuden tutkimusta. Iivanainen aloitti ohjaajana Tampereen Teatterissa alkuvuonna 2022.
  Iivanainen valittiin ensimmäiselle kaudelleen Teatterikesän taiteelliseen johtoryhmään vuonna 2017.


  Tanjalotta Räikkä (s. 1962) on freelancenäyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Uransa aikana hän on työskennellyt sekä kiinnitettynä näyttelijänä että vierailijana lukuisissa teattereissa eri puolilla Suomea ja tehnyt toistakymmentä elokuvaroolia sekä runsaasti tv- ja radiotöitä. Kansainvälisiin näytelmäprojekteihin ja festivaaleihin Räikkä on osallistunut mm. Saksassa, Meksikossa ja Virossa. Käsikirjoitus- ja ohjaustöiden lisäksi sairaalaklovneria on lähellä hänen sydäntään. Räikkä on myös opettanut näyttelijäntyötä ja toiminut teatterimaailman luottamustehtävissä ja kuuluu Teatteri Telakan taiteelliseen johtoryhmään.
  Räikkä valittiin ensimmäiselle kaudelleen Teatterikesän taiteelliseen johtoryhmään vuonna 2018. 
   

  Taija Helminen (s. 1984) on näytelmäkirjailija ja dramaturgi, joka on työskennellyt monialaisesti teatterin ja monitaiteen kentällä erilaisissa tehtävissä. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgian koulutusohjelmasta vuonna 2011 ja humanististen tieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 2020. Osana dramaturgian opintojaan Helminen on opiskellut yhteiskuntapolitiikkaa. Hänen teoksissaan on usein sosiaalisia ja poliittisia tarttumapintoja. Helminen on ollut Lahden kaupunginteatterin kiinnitettynä dramaturgina vuosina 2017–2018, mutta suurimman osan ammatistaan freelancerina. Hän on dramatisoinut ja kirjoittanut teoksia esimerkiksi Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämölle, Radioteatterille, Riihimäen Teatterille, Teatteri Avoimiin Oviin ja Teatteri 2.0:lle.
  Helminen valittiin Teatterikesän taiteelliseen johtoryhmään elokuussa 2022.

   

 • TEATTERIKESÄ LYHYESTI

  Pohjoisen Euroopan suurin ja pitkäikäisin ammattiteatterifestivaali

  Vuonna 1968 perustettu Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista, joka esittelee kotimaisen teatterin kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat esitykset ja tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ympäri maailman. Korkealaatuinen ohjelmisto sisältää muun muassa uutta draamaa, persoonallisia klassikkotulkintoja, nykyteatteria, sekä lisäksi tanssiteatteria ja nykysirkusta.

  Teatterikesä järjestetään elokuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla, ja se kestää yhteensä seitsemän päivää ja kuusi yötä. Festivaalin aikana järjestetään myös erilaisia työpajoja, seminaareja, keskusteluja ja tapaamisia. Tapahtuma kerää perinteisesti eri alojen teatteriammattilaisia yhteen sekä Suomesta että ulkomailta.


  Teatterikesä koostuu viidestä eri ohjelmistosta

  Pääohjelmisto
  muodostaa festivaalin taiteellisen rungon. Ohjelmistoon kutsutaan vuosittain noin 20 ryhmää, joista kolmasosa saapuu eri puolilta maailmaa ja kaksi kolmasosaa kotimaasta. Esitysvalinnoista vastaa festivaalin taiteellinen johtoryhmä. Ohjelmisto julkistetaan vuosittain toukokuussa.

  TelttaLab
  on Teatterikesän Ohjelmateltan uusi ilmenemismuoto, joka järjestettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2021. Anniskeluoikeuksin varustetussa kohtaamispaikassa G Livelabin tiloissa on tarjolla esityksiä festivaaliviikon tiistaista lauantaihin: yleisö saa nauttia Suomen eturivin taiteilijoiden musiikista, improsta, stand upista ja pienimuotoisista teatteriesityksistä. Ohjelmisto julkistetaan toukokuussa. 

  Tammerin taikaa
  jatkaa ravintolafestivaali Encorebaanan hengessä ja tarjoaa yleisölle ohjelmallisen, maksullisen brunssin hotelli Tammerin juhlasalissa festivaaliviikon lauantaina. Yhteistyössä Radisson Blu Grand Hotel Tammer. 

  OFF Tampere
  on avoin oheistapahtuma kaikille Teatterikesässä omalla kustannuksellaan esiintymään haluaville ryhmille ja taiteilijoille. Oheisfestivaaliin osallistuu vuosittain reilut 30 ryhmää / toimijaa. Ilmoittautumislomake tulee verkkosivuillemme toukokuun alussa ja ilmoittautuminen päättyy kuun lopussa.

  Tapahtumien Yö
  on poikkitaiteellinen karnevalistinen tapahtuma, joka järjestetään Teatterikesä-viikon torstaina. Sen toteuttavat yhdessä Teatterikesä ja kymmenet eri tamperelaistahot, mm. yhdistykset, yritykset, seurakunnat ja kaupunki. Myös Tapahtumien Yöhön ilmoittaudutaan verkkosivujemme kautta toukokuussa; ilmoittautuminen päättyy 31.5.

  ...lisäksi
  festivaaliviikon aikana voi osallistua teatterialan koulutuksiin, keskusteluihin, seminaareihin, työpajoihin ja tapaamisiin. Osa tapahtumista on yleisölle avoimia ja osa on suunnattu alan ammattilaisille.

   

  Teatterikesä lukuina

  Festivaali kerää oheisohjelmistoineen kaikkineen noin 70 000–90 000 kävijää.

  Viikon aikana on yhteensä lähes 400 eri esitystä ja tilaisuutta, mukana myös runsaasti ilmaistapahtumia.

  Teatterikesä sijoittuu kymmenille eri näyttämöille ympäri kaupunkia. Esityksiä on sekä sisällä että ulkona. Esitystilat vaihtelevat vuosittain. Suurimpaan teatterisaliin mahtuu noin 1 200 katsojaa, pienimpään reilut 30.

  Tapahtumaan osallistuu vuosittain 30–50 teatterialan kansainvälistä ammattilaista ja akkreditoituu noin 60 kotimaista toimittajaa. Ulkomailta median edustajia saapuu festivaalille noin kymmenkunta.

  Festivaalilla on suorassa työsuhteessa noin sata työntekijää, välillisesti Teatterikesässä työskentelee lähes tuhat ihmistä.

   

  Teatterikesän arvot

  Taiteellisesti korkeatasoinen ja rohkea

  Sisällöiltään monipuolinen ja aikaansa seuraava

  Toimintatavoiltaan uudistuva ja moniarvoinen

   

 • TEATTERIKESÄN HISTORIA

  Teatterikesän synty


  Tampereen Teatterikesä perustettiin vuonna 1968. 60-luvulla elettiin kulttuuriradikalismin aikakautta, jonka kuohuissa Aamulehden kriitikko ja tulinen teatterimies Olavi Veistäjä esitti ajatuksen teatterifestivaalista kaupunginjohtaja Erkki Lindforsille.

  Syksyllä 1968 Tampereen kaupunki ryhtyi Tampereen Teatterikesä ry:n perustajajäseneksi, ja kaupungin johdolla teatteripiirit alkoivat suunnitella ensimmäistä festivaalia seuraavalle elokuulle. Muut perustajatahot olivat Tampereen Teatterikerho, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Teatteri sekä kummankin teatterin näyttelijäyhdistykset.

  Pyrkimys oli toimia kokoavana, esittävän suomalaisen teatterin katselmuksena. Näin tapahtuikin – Teatterikesä tarjosi mahdollisuuden vertailla ja luoda kokonaiskuvaa teattereista. Lisäksi se antoi erinomaiset puitteet seminaareille, neuvotteluille ja kokouksille.

  Ensimmäisen Teatterikesän talous pakotti järjestäjät tyytymään valtakunnallisen katselmuksen sijasta tamperelaisten voimien esittelyyn, ja näin myös osa kaupungin harrastajateattereista sai mahdollisuuden tulla mukaan. Varsinainen yllätyspaukku, sekä yleisömagneetti että arvostelumenestys tulikin harrastajien riveistä: Tampereen Popteatterin kohumusikaali Hair muodosti taloudellisen kivijalan ensimmäiselle Tampereen Teatterikesälle.

  Kauteen 1968–1989 mahtui kolmen vuoden mittaisia katselmusjaksoja neljä, joista ensimmäinen esitteli suomalaista teatteria laajentaen festivaalin valtakunnallisiin mittoihin. 70-luvun puolessavälissä katseltiin kotimaista näytelmää ja vuosikymmenen loppupuoli painottui puolestaan esittelemään teatterivuoden parhaita. Viimeinen kolmikesäinen katselmus nimettiin ”Uudistuvan suomalaisen teatterin katselmukseksi”.

  Katselmuksien ohessa esiteltiin vuosittain myös ns. kokovartalokuvia erikseen valituista teattereista, jotka toivat kerralla useamman esityksen Teatterikesään. Kansainvälisiä vierailujakin nähtiin.

  Olavi Veistäjä toimi Teatterikesän työjaoston puheenjohtajana vuoteen 1987 asti.
   

  Muutoksen tuulet ja elinvoimainen troikka


  Vuonna 1990 teatterimaailman grand old lady Vivica Bandler otti ohjelmiston ohjat käsiinsä ja Teatterikesä instituutiona tuuletettiin perin pohjin. Paikallisfestivaalin tasolle juuttuminen sai Bandlerin aikana pisteen – nyt lähdettiin luomaan tuoreempaa yhdistelmää suomalaisesta, pohjoismaisesta ja laajemminkin ottaen kansainvälisestä festivaalista.

  Teatterikesän tiedotusta tehostettiin urakalla. Etenkin ulkomaiset kontaktihenkilöt moninkertaistuivat ja kansainvälinen lehdistö kiinnostui jatkuvasti kehittyvästä ja korkeatasoisesta festivaalista. Asiantuntijoita kaikilta teatterimaailman sektoreilta saapui vuosi vuodelta enemmän, kun sana persoonallisesta ohjelmistosta levisi. Teatterikesään valituille näytelmille annettiin nyt tilaa liekehtiä vapaasti ajanhengen ilmiöihin reagoiden ilman etukäteen valittua temaattista linjaa.

  Vuonna 1995 taiteellinen johto siirtyi toimivaksi havaittuun malliin, joka on edelleen käytössä Teatterikesässä: Pääohjelmistosta vastaa kolmihenkinen, teatterialan ammattilaisista koostuva tiimi – ”troikka” – yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Ryhmän toimenkuvaan kuuluu satojen kotimaisten ja kansainvälisten teatteriesitysten katsominen ja parhaimmiston valitseminen tiukan seulan läpi.
   

  Teatterikesän nykypäivää


  Nykyään Tampereen Teatterikesän mittasuhteet ovat aivan toiset kuin tapahtuman alkuaikoina. Olavi Veistäjän muutaman hengen esikunnasta on siirrytty organisaatioon, jossa työskentelee kymmenittäin ammattitaitoista henkilökuntaa puhumattakaan arvokkaasta talkoovoimasta.

  Ohjelmistokokonaisuudet ovat lisääntyneet ja esitysmäärät kasvaneet radikaalisti, kuten vastaavasti myös yleisömäärä. Teatterikesän syntyaikojen perusperiaate on kuitenkin säilynyt: Tampereella nähdään laaja-alainen kattaus suomalaisen teatterin parhaimmistoa. Festivaali on saanut arvokkaan lisänsä kansainvälisestä ohjelmistosta, jonka osuus on Vivica Bandlerin kaudesta lähtien pysynyt kolmasosana pääohjelmistosta.

  Viiden vuosikymmenen aikana Tampereen Teatterikesä on kohonnut Pohjoismaiden ja pohjoisen Euroopan yhdeksi merkittävimmistä festivaaleista.

   

  LÄHTEET:

  Lehtola, Erkka & Seppälä, Raimo: Taitaa olla piru. Olavi Veistäjän elämä ja teatteri.
  WSOY, 1989
  Valkonen, Kaija & Markku: Yhtä juhlaa. Finland Festivals. Otava, 1994
  Pennanen, Jyri: Julkaisematon artikkeli Pro gradu -tutkielmassa Aika leikkasi hippien hiukset
   


 • OSAKSI TEATTERIKESÄN OHJELMISTOJA?


  Pääohjelmisto

  Pääohjelmisto muodostaa festivaalin taiteellisen rungon. Siihen kutsutaan normaalisti vuosittain noin 20 ryhmää, joista kolmasosa saapuu eri puolilta maailmaa. Esitysvalinnoista ja ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta vastaa festivaalin taiteellinen johtoryhmä, johon tällä hetkellä kuuluvat Hilkka-Liisa Iivanainen ja Tanjalotta Räikkä. Pääohjelmistoon ei ole erillisiä hakulomakkeita. Mahdolliset esitystarjoukset voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen info(at)teatterikesa.fi. Mikäli haluat lähettää taiteelliselle tiimille kutsuja ensi-iltoihin, ota yhteyttä festivaalin tiedotukseen, tiedotus(at)teatterikesa.fi. Viimeiset yksittäiset pääohjelmiston esitysvalinnat tehdään maaliskuun loppuun mennessä. Pääohjelmisto julkistetaan vuosittain toukokuussa. Lukuisten esitystarjousten vuoksi emme valitettavasti pysty vastaamaan jokaiseen ehdotukseen.

  TelttaLab

  TelttaLab on Teatterikesän Ohjelmateltan uusi ilmenemismuoto, joka järjestettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2021. Anniskeluoikeuksin varustetussa kohtaamispaikassa G Livelabin tiloissa on tarjolla esityksiä festivaaliviikon tiistaista lauantaihin: yleisö saa nauttia Suomen eturivin taiteilijoiden musiikista, improsta, stand upista ja pienimuotoisista teatteriesityksistä. Ohjelmiston suunnittelee TelttaLabin tuottaja Elina Valkama. Jos olet kiinnostunut tarjoamaan esitystä ko. ohjelmistoon, ota yhteyttä elina.valkama(at)teatterikesa.fi. Ohjelmisto julkistetaan yhdessä pääohjelmiston kanssa.

   

  FESTIVAALIN OHEISOHJELMISTOT
   

  Tammerin taikaa

  Tammerin taikaa -ohjelmisto järjestetään seuraavan kerran vuonna 2022.
  Radisson Blu Grand Hotel Tammer ja Teatterikesä toteuttavat festivaaliviikolla Tammerin taikaa -tilaisuuden. Luvassa on ohjelmallinen brunssi festivaaliviikon lauantaina hotellin juhlasalissa.

  OFF Tampere

  OFF Tampere on avoin oheistapahtuma kaikille Teatterikesässä omalla kustannuksellaan esiintymään haluaville ryhmille ja taiteilijoille – niin ammattilaisille kuin harrastajillekin. Oheisfestivaaliin osallistuu vuosittain reilut 30 ryhmää / toimijaa. Ilmoittautumislomake OFF-ohjelmistoon tulee verkkosivuille toukokuussa. OFF-ohjelmisto julkistetaan heinäkuun lopulla. Lue lisää OFF Tampere -ohjelmistosta täältä.

  Tapahtumien Yö

  Tapahtumien Yö on poikkitaiteellinen karnevalistinen tapahtuma, joka järjestetään aina festivaaliviikon torstaina. Sen toteuttavat yhdessä Teatterikesä ja kymmenet eri tamperelaistahot, mm. yhdistykset, yritykset, seurakunnat ja kaupunki. Tapahtumien Yöhön ilmoittaudutaan verkkosivujen kautta toukokuussa. Tapahtumien Yön tarjonta julkistetaan heinäkuun lopulla. Lue tarkemmin Tapahtumien Yön ohjelmistosta täältä. Tulevat Tapahtumien Yöt: 4.8.2022 | 10.8.2023 | 8.8.2024 | 7.8.2025.

  Muu ohjelmisto

  Festivaaliviikon aikana järjestetään myös erilaisia seminaareja, koulutuksia ja keskustelutilaisuuksia. Muu ohjelmisto -kokonaisuuteen ilmoittaudutaan toukokuun aikana verkkosivuilta löytyvän lomakkeen avulla.

 • SAAPUMINEN TAMPEREELLE JA LIIKKUMINEN FESTIVAALIN AIKANA

  TAMPEREELLE SAAPUMINEN

  Tampere sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä. Suosittelemmekin hyödyntämään julkisia kulkuneuvoja Tampereelle saavuttaessa.

  Junalla

  Juna on tunnetusti ekologinen matkustusmuoto. Junalla pääset kätevästi aivan Tampereen keskustaan eri puolilta Suomea. Tutustu aikatauluihin VR:n sivuilla.

  Linja-autolla

  Monipuoliset kaukoliikenteen bussiyhteydet pysähtyvät Tampereen linja-autoasemalla keskustan tuntumassa. Aikataulut löydät Matkahuollon, ExpressBussin ja OnniBussin sivuilta.


  Mikäli saavut Teatterikesään autolla, löydät tiedot parkkihalleista Finnparkista.

   

  LIIKKUMINEN TAMPEREELLA FESTIVAALIN AIKANA

  Festivaalin pääohjelmiston esityspaikat sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan, aivan keskusta-alueella. Jalan on helppo liikkua esityspaikasta toiseen. Mikäli tämä ei kuitenkaan ole juuri sinulle paras ratkaisu, kaupungilla pääsee esityspaikasta toiseen myös:

  Pyörällä

  Matkat taittuvat pyöräreittejä pitkin nopeasti Tampereen kaupunkipyörillä eli Sale-pyörillä. Käyttöä varten tarvitset puhelimeesi Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen.

  Ratikalla

  Esteettömällä ratikalla matkustaminen käy sujuvasti. Linja 1 kuljettaa matkustajia Sorin aukiolta Kaupin kampukselle ja linja 3 Pyynikintorilta Hervantajärvelle asti. Katso lisätiedot Nyssen sivuilta.

  Sähköpotkulaudalla

  Sähköpotkulaudalla liikkuminen on hauskaa ja ympäristöystävällistä, kun muistaa ajaa varoen ja muut huomioiden. Tampereella toimii useita sähköpotkulautoja vuokraavia yrityksiä, joiden menopelit saat käyttöösi lataamalla puhelimeesi palveluntarjoajan sovelluksen: Voi, Tier, Lime tai Joe.

  Bussilla

  Bussit kuljettavat kävijöitä ympäri Tamperetta. Reitit ja maksutavat löydät Nyssen sivuilta.

 • YMPÄRISTÖTYÖ

  Teatterikesä on sitoutunut festivaalitoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen

  Tampereen Teatterikesä kantaa vastuuta ympäristöstä ja vähentää festivaalista aiheutuvia ympäristörasituksia osallistumalla Ekokompassi-ympäristöjärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että Teatterikesä on sitoutunut pienentämään hiilijalanjälkeään vähentämällä CO2-päästöjä esimerkiksi festivaaliviikon kuljetusten sekä kansainvälisten lentojen osalta. Teatterikesä tuo viestinnässään esille ympäristömyönteisyyttä ja kannustaa kävijöitään ja kumppaneitaan ympäristömyönteisiin tekoihin. Tampereen Teatterikesä on myös esimerkillinen toimija ympäristötyössä Pirkanmaan alueen muille taide- ja kulttuuritapahtumille.


  Tampereen Teatterikesälle myönnettiin festivaaliviikolla 2022 Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Sertifiointi on osa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, joka on kehitetty kansainvälisen ISO14001-standardin pohjalta sopimaan kaikille pk-yrityksille ja myös tapahtumille. Järjestelmän omistaa Suomen vanhin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö, Suomen Luonnonsuojeluliitto. Ekokompassi-sertifikaatti myönnetään, kun yritys tai yhdistys on luonut järjestelmän avulla ympäristöohjelman tavoitteineen ja toimenpiteineen. Ulkopuolinen taho auditoi sertifikaatin.

 • FUTURE LEADERS IN PERFORMING ARTS -HANKE

  Future Leaders in Performing Arts on uusi vertaisjakamisen verkosto, joka kokoaa yhteen kulttuurialan murroksesta ja johtamisesta kiinnostuneita esittävien taiteiden ja luovien alojen toimijoita Pohjoismaissa sekä Baltiassa. Verkoston toiminta alkaa vuoden mittaisena pilottijaksona, jossa mukana ovat neljä kulttuurialan muutosta ja sen johtamista eteenpäin vievää osallistujaa sekä heidän mentorinsa. Verkostoa kasvatetaan hitaasti, yksilöiden tarpeet huomioonottaen. Verkoston pyrkimyksenä on tarjota tukea ja mahdollistaa jäsentensä tulevaisuuden tavoitteita heidän haastaessaan ja päivittäessään teatterin, tanssin ja esitystaiteen toimintamalleja, rakenteita sekä erilaisia johtamisen tapoja.

  Verkoston toimintaa ohjaava idea on tunnistaa ja tarvittaessa muuttaa kulttuuri- ja tapahtuma-alan johtoasemiin liittyviä rakenteellisia haasteita. Tavoitteena on kehittää uusia, monimuotoisia ja totutusta poikkeavia johtamisen, osallistamisen ja osallistumisen tapoja.

  Verkoston kumppanit
  Tampereen Teatterikesä (Suomi)
  Festspillene i Nord-Norge (Norja)
  New Theatre Institute of Latvia / International Festival of Contemporary Theatre, Homo Novus (Latvia)
  Teater Grob (Tanska)

  Lisätiedot:
  Jaakko Lenni-Taattola, koordinaattori
  jaakko.lenni-taattola@teatterikesa.fi
   

  Future Leaders in Performing Arts -verkostoa tukevat Pohjoismainen kulttuuripiste sekä Operaatio Pirkanmaa.

   

 • TULE ROUDARIKSI

  Ilmoittautuminen vuodelle 2022 on päättynyt.

  Tarvittaessa ota yhteyttä tuottaja Jonni Pantzar
  jonni.pantzar ät teatterikesa.fi, p. 03 222 8536.

 • TALKOOLAISET

  Ilmoittautumalla talkoolaiseksi alla olevalla lomakkeella sinun on mahdollista päästä mukaan tekemään yhdessä kanssamme tulevan elokuun Teatterikesää.

  Panoksestasi festivaalitehtävissä saat paidan, talkooruokailun niinä päivinä, kun sinulla on talkootehtäviä sekä mahdollisuuden päästä katsomaan Pääohjelmiston tai TelttaLabin esityksiä.

  Talkootehtäviä on rajallinen määrä, joten emme valitettavasti pysty lupaamaan tehtäviä kaikille ilmoittautuneille. Ilmoittautuminen päättyy 17.7.

  Mahdolliset kysymykset ja tiedustelut: seija.parviainen(at)teatterikesa.fi.

   

 • TIETOSUOJASELOSTEET

  Tampereen Teatterikesän asiakkaan ja sidosryhmien henkilötietojen käsittelyn ja tallentamisen ensisijaisena perusteena on henkilön antama suostumus, asiakkaan ja Tampereen Teatterikesän välinen asiakassuhde ja palvelujen käyttäminen. Alta löydät Teatterikesän asiakasrekisterin ja sidosryhmärekisterin tietosuojaselosteet.


  TIETOSUOJASELOSTE ASIAKASREKISTERI

  HENKILÖTIETOLAIN (523/99) 10 §:N MUKAINEN REKISTERISELOSTE
  Laadittu 24.5.2018

  Rekisterin nimi

  Tampereen Teatterikesä ry:n asiakasrekisteri

  Rekisterinpitäjä

  Tampereen Teatterikesä ry
  Tullikamarin aukio 2
  33100 Tampere
  Y-tunnus 0291542-3

  Rekisteriasioita hoitavat henkilöt

  Hallintosihteeri Seija Parviainen, p. +358 3 222 8536, seija.parviainen@teatterikesa.fi
  Tiedotus- ja markkinointivastaava Tiina Hurskainen, p. +358 3 214 0992, tiina.hurskainen@teatterikesa.fi

  Rekisterin käyttötarkoitus

  Rekisterin käyttötarkoitus on Tampereen Teatterikesän asiakasrekisterin ylläpitäminen, asiakassuhteen hoitaminen ja hallinta, asiakkaiden tilausten arkistointi ja käsittely, asiakkaalle suunnattujen palveluiden toteuttaminen, kehittäminen ja ylläpitäminen, kohdennettu tiedotus ja suoramarkkinointi. Rekisteri sisältää henkilötietoja Tampereen Teatterikesän nykyisestä sekä potentiaalisesta asiakaskunnasta.

  Rekisterin tietosisältö

  Tampereen Teatterikesän asiakasrekisteri voi sisältää seuraavia tietoja:

  • Yhteystietoja (Nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite)
  • Lippujen tilaushistoria ja muut asiakkuutta koskevat tiedot
  • Suoramarkkinointilupiin ja -kieltoihin liittyviä merkintöjä
  • Muita palveluiden käytön edellyttämiä tietoja
    

  Rekisterin säännönmukaiset tietolähteet

  Henkilötiedot kertyvät asiakkaalta itseltään, yhteistyötahoilta tai julkisista yritys- ja yhteisöyhteystiedoista. Uutiskirjeen osalta yhteystiedot saadaan henkilöiden liittyessä uutiskirjeen tilaajiksi tai mikäli henkilö osallistuessaan markkinointi- tai muihin tilaisuuksiin on ilmaissut tahtonsa liittyä uutiskirjerekisteriin.

  Tietojen säännönmukaiset luovutukset ja tietojen siirto EU:n ja ETA:n ulkopuolelle

  Henkilötietoja ei luovuteta ilman lupaa kolmansille osapuolille muutoin kuin voimassaolevan lainsäädännön sallimissa tai velvoittamissa rajoissa esimerkiksi palvelujen ja viestinnän teknisen toteuttamisen sitä edellyttäessä.

  Uutiskirjeviestinnässä MailChimp-sähköpostipalvelun osalta Tampereen Teatterikesä käyttää yhdysvaltalaista MailChimp-sähköpostipalvelua. Tästä johtuen uutiskirjeen tilaajan henkilötietoja siirtyy Euroopan Unionin ulkopuolelle. Henkilötiedot ovat kuitenkin suojattuna henkilötietolain edellyttämällä tavalla eivätkä siirretyt tiedot sisällä arkaluonteista tietoa.

  Teatterikesän lipunmyyntikanavana toimiva Lippupiste on rekisterinpitäjä niiden henkilötietojen osalta, joita kerätään Lippupisteen kanavien kautta tapahtuvan lipunmyynnin yhteydessä. Kun lipunmyynti tapahtuu Teatterikesän omassa myyntipisteessä Lippupisteen järjestelmän kautta, toimii rekisterinpitäjänä Teatterikesä. Teatterikesä luovuttaa Lippupisteelle henkilötietoja myydessään lippuja Lippupisteen järjestelmän kautta.

  Lippupisteen tietosuojalausuntoon voit tutustua täällä. 

  Rekisterin suojaus

  Rekisteri on sähköisessä muodossa sekä tulosteina. Rekisteriin on käyttöoikeus vain niillä rekisterinpitäjän palveluksessa olevilla ja muilla määritellyillä henkilöillä, jotka tarvitsevat tietoja tehtävissään. Sähköiset tiedostot on suojattu käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla. Manuaalinen aineisto säilytetään lukittavissa tiloissa.

  Uutiskirjeen osalta lisätietoja MailChimp-palvelun tietosuojakäytännöistä https://mailchimp.com/legal/privacy/ ja palvelun käyttöehdoista https://mailchimp.com/legal/terms/ . Lisätietoa löydät tarvittaessa myös MailChimpin tietoturvasta: http://mailchimp.com/about/security

  Tarkastusoikeus ja kielto-oikeus

  Asiakkaalla on henkilötietolain mukaan tarkastus- ja virheen oikaisuoikeus, oikeus kieltää sähköisten viestien lähettäminen sekä henkilötietojen käyttö suoramarkkinointiin. Halutessaan käyttää kielto-oikeuttaan tai saadakseen lisätietoja henkilötietojensa käsittelystä rekisteröity voi ottaa yhteyttä edellä mainittuihin rekisteriasioita hoitaviin henkilöihin.

   


   

  TIETOSUOJASELOSTE SIDOSRYHMÄT

  HENKILÖTIETOLAIN (523/99) 10 §:N MUKAINEN REKISTERISELOSTE
  Laadittu 24.5.2018

  Rekisterin nimi

  Tampereen Teatterikesä ry:n sidosryhmärekisteri

  Rekisterinpitäjä

  Tampereen Teatterikesä ry
  Tullikamarin aukio 2
  33100 Tampere
  Y-tunnus 0291542-3

  Rekisteriasioita hoitavat henkilöt

  Tiedotus- ja markkinointivastaava Tiina Hurskainen, p. +358 3 214 0992, tiina.hurskainen@teatterikesa.fi
  Tuotantosuunnittelija Leo Van Aerschot, p. +358 3 223 1064, leo.vanaerschot@teatterikesa.fi

  Rekisterin käyttötarkoitus

  Rekisterin käyttötarkoitus on Tampereen Teatterikesän sidosryhmätoiminnan ylläpitäminen, hoitaminen ja hallinta, heille suunnattujen tiedotteiden, kutsujen ja informaation lähettäminen sekä kohdennettu tiedotus.

  Rekisterissä käsiteltävät tiedot

  Tampereen Teatterikesän sidosryhmärekisteriin sisältyy tietoja henkilö-, yritys- ja yhteisöasiakkaista sekä sidosryhmätahoista. Yksityishenkilöistä rekisteriin tallennetaan pääasiassa nimi ja yhteystiedot. Yrityksistä, yhteisöistä ja niiden edustajista voidaan tallentaa myös muita tietoja, kuten laskutusosoite.

  Rekisteri voi sisältää seuraavia tietoja:

  • Nimi
  • Sähköpostiosoite ja puhelinnumero
  • Organisaatio / yritys / yhteisö, asema tai tehtävä (kun henkilö edustaa yhteisöä tai yritystä)
  • Postiosoite
  • Laskutusosoite
    

  Rekisterin säännönmukaiset tietolähteet

  Rekisterin tiedot saadaan ensi sijassa henkilöiden itse liittyessä tiedotteiden ja viestien jakelulistalle tai heidän osallistuessaan Teatterikesän toimintaan: ilmoittautumislomakkeiden yhteydessä, kun henkilö antaa verkkolomakkeen edellyttämiä tietoja, kuten etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero. Tietoja saadaan lisäksi julkisesti verkossa esillä olevista yhteystiedoista.

  Tietojen säännönmukaiset luovutukset ja tietojen siirto EU:n ja ETA:n ulkopuolelle

  Henkilötietoja ei luovuteta ilman lupaa kolmansille osapuolille muutoin kuin voimassaolevan lainsäädännön sallimissa tai velvoittamissa rajoissa esimerkiksi palvelujen teknisen toteuttamisen sitä edellyttäessä. Tietoja ei käytetä suoramarkkinointiin tai mainontaan. Rekisterin tietoja ei myöskään luovuteta EU:n ja ETA:n ulkopuolelle.

  Rekisterin suojaus

  Rekisterin tiedot sijaitsevat Teatterikesän ylläpitämissä järjestelmissä ja palvelimilla. Tietoihin on käyttöoikeus vain niillä rekisterinpitäjän palveluksessa olevilla henkilöillä, jotka tarvitsevat tietoja tehtävissään. Heillä on käytössään käyttäjätunnukset ja salasanat. Ilmoittautumislomakkeet säilytetään sekä sähköisessä muodossa että tulosteina, ja käyttöoikeus näihin on vain rekisterinpitäjän palveluksessa olevilla henkilöillä, jotka tarvitsevat tietoja tehtävissään. Manuaalinen aineisto säilytetään lukittavissa tiloissa.

  Tarkastusoikeus ja kielto-oikeus

  Rekisteriin kuuluvalla on henkilötietolain mukaan tarkastus- ja virheen oikaisuoikeus, oikeus poistaa tietonsa rekisteristä sekä oikeus kieltää yhteydenottaminen, sähköisten viestien ja tiedotteiden lähettäminen. Halutessaan käyttää kielto-oikeuttaan tai saadakseen lisätietoja henkilötietojensa käsittelystä rekisteröity voi ottaa yhteyttä edellä mainittuihin rekisteriasioita hoitaviin henkilöihin.

   

 • SAAVUTETTAVUUSSELOSTE


  Tämä on Tampereen Teatterikesä ry:n saavutettavuusseloste, joka koskee sivustoa www.teatterikesa.fi. Sivustoa koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Seloste on laadittu 22.9.2020. Selostetta täydennetään saamamme palautteen ja tehtyjen muutosten mukaan.

  Verkkosivusto on julkaistu vuonna 2016. Verkkosivustoon on tehty muutoksia eri vuosina julkaisun jälkeen.

  Verkkosivuston saavutettavuuden on arvioinut Geniem Oy / Daniel Koskinen helmikuussa 2020. Raportin pohjalta sivustolle on tehty parannuksia saavutettavuuteen.


  Verkkosivuston saavutettavuuden tila

  Sivusto täyttää tällä hetkellä suurelta osin WCAG 2.1 AA-tason saavutettavuusvaatimukset.

  Maailmanlaajuisen koronavirustilanteen vuoksi festivaali peruuntui vuodelta 2020, jolloin myös suunnitellut aivan kaiken kattavat verkkosivuston korjaustoimenpiteet jouduttiin lykkäämään taloudellisista syistä johtuen.

  Festivaalin henkilöstön kokoon ja resursseihin nähden kaikkien sisältöjen tuottaminen saavutettavuusvaatimusten mukaisiksi vie aikaa. Olemme sitoutuneet verkkosivustomme saavutettavuuden parantamiseen: seuraamme sivuston saavutettavuuden tilaa jatkuvasti ja kehitämme sivustoa saamamme palautteen mukaan.


  Puutteet verkkosivuston saavutettavuudessa

  Sivustolla on joitakin puutteita saavutettavuuden osalta.

  • Puutteita on joidenkin liitetiedostojen (pdf) saavutettavuudessa. Sivustolta löytyvät pdf-tiedostot on tallennettu tulostukseen sopivaan muotoon.
  • Sivustolla saattaa olla tekstisisällöissä otsikkojen keskinäiseen hierarkiaan liittyviä ongelmia (WCAG: 1.3.1).
  • Sivustolle saattaa olla jäänyt tekstisisältöä, jossa on eri paikkoihin osoittavia linkkejä, joilla on sama teksti (esimerkiksi ”lue lisää”), tai useita samaan paikkaan osoittavia linkkejä (WCAG: 2.4.4).
  • Sivustolle saattaa olla jäänyt kuvia / kuvalinkkejä, joista puuttuu tekstivastine (WCAG: 1.1.1, 2.4.7).

   Päivitämme sisältöjä jatkuvasti ja teemme korjauksia sivustolle edellä mainittujen puutteiden osalta vuoden 2020 loppuun mennessä.
    
  • Sivustolta löytyvät lomakkeet eivät kaikilta osin täytä saavutettavuusvaatimuksia. Lomakkeiden pakollisia kenttiä ei ole merkitty koneellisesti luettavalla tavalla (WCAG: 3.3.2), eikä niiden toisiinsa liittyviä radiopainikkeita ei ole ryhmitelty fieldset- ja legend -elementeillä (WCAG: 1.3.1). Myöskään lomakkeen virheilmoituksia ei ole toteutettu saavutettavalla tavalla (WCAG: 3.3.1). Lisäksi lomakkeen lähetyspainikkeen teksti on englanniksi riippuen selainasetuksista, ja tämä voi aiheuttaa hämmennystä osalle käyttäjistä (WCAG: 3.1.2). Lomakkeita käytetään pääasiassa oheisohjelmistoihin ja talkoolaiseksi ilmoittautumisen sekä median akkreditoitumisen yhteydessä.
   Tavoitteena on tehdä muutoksia lomakkeisiin vuoden 2021 aikana, mikäli taloustilanne sen sallii.
    
  • Organisaatioiden, joita lain saavutettavuusvaatimukset koskevat, on huolehdittava, että niiden verkkosivustoilla julkaistavat videot ovat saavutettavia viimeistään siirtymäajan jälkeen eli alkaen 23.9.2020. Teatterikesän sivustolta löytyvät videot on julkaistu ennen siirtymäaikaa. Sivustolta löytyy esimerkiksi linkitettyinä vierailuesitysten trailereita, jotka on ladattu mm. YouTube-palveluun. Esitysten videotrailerit ovat esiintyjäryhmien itsensä tuottamia, eikä Tampereen Teatterikesä ole voinut vaikuttaa niiden sisältöihin.
    

  Palaute verkkosivuston saavutettavuuden puutteista

  Jos huomasit saavutettavuuspuutteen verkkosivuillamme, kerro siitä meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Voit antaa palautetta suomeksi ja englanniksi.

  Palautetta voit antaa sähköpostitse osoitteeseen: tiina.hurskainen(at)teatterikesa.fi.
  Voit antaa palautetta myös puhelimitse (arkisin ma-pe, klo 10–16) numeroon +358 3 214 0992.


  Valvontaviranomainen

  Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastaamme palautteeseen 14 päivän sisällä. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta kahden viikon kuluessa lainkaan, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

  Valvontaviranomaisen yhteystiedot

  Etelä-Suomen aluehallintovirasto
  Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
  www.saavutettavuusvaatimukset.fi

  sähköposti: saavutettavuus(at)avi.fi
  puhelinnumero: vaihde 0295 016 000


Festivaalin tukijat

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Tuotantoyhteistyökumppanit

Tuotantoyhteistyössä TelttaLabin kanssa

Esityskohtaiset kumppanit

Yhteistyökumppani Miniteatterikesä Mäntässä -tapahtumassa

Yhteistyössä

Tekstitysyhteistyössä

Jäsenyydet

Ekokompassi-ympäristösertifikaatti

Future Leaders in Performing Arts -hanke

Tunnustukset

Teatterikesä on mukana Tampereen alueen Kaikukortti-kokeilussa