Tuuletar: musiikkia, jolla on oma tahto

11.7.2018

Monitaituruudesta voi harvoin puhua, mutta Tuulettaren kohdalla sanan käyttö on täysin perusteltua. Itse sanoituksensa, sävellyksensä ja täysin ihmisääneen perustuvan äänimaailmansa luonut yhtye tempaa yleisön mukaansa kuin pieni pyörremyrsky.

Tuulettaren kappaleissa äänenkäyttötavat leikkivät keskenään niin vaikuttavalla tavalla, että kuulijan on lähestulkoon vaikea uskoa, että kaikki äänet tulevat ihmisestä. Vaikutelma instrumenteista syntyy suurelta osin beatboxaus-tekniikasta, jolla imitoidaan rumpuja.

Perinteisesti hip hop -musiikkiin liitetty beatboxaus tuli mukaan Tuulettaren musiikkiin, kun yhtyeen jäsenet halusivat tuoda siihen rytmistä ulottuvuutta. He vaikuttuivat brittiläisen Boxettes-yhtyeen beatboxaaja Bellatrixin taidokkaasta äänenkäytöstä.

 – Olimme aivan ällikällä lyötyjä yhtyeen voimakkaasta, monisävyisestä ja dynaamisesta ison lavan yhteissoundista ja saimme siitä intoa tutkia beatboxausta ja kokeellista äänenkäyttöä syvällisemmin.

"Emme lokeroi musiikkityyliämme"

Hip hop -elementit ovat kuitenkin vain yksi palanen yhtyeen monipuolisesta ja ennakkoluulottomasta kokonaisuudesta. Vaikka Tuulettaren tyyli on tiivistetty muun muassa sanoihin vocal folk hop, ei yhtye itse halua asettaa tuotannolleen rajoja tai raameja.

– Emme lokeroi musiikkityyliämme tai tee tarkoituksenmukaisesti tietyn tyylistä musiikkia, vaan annamme sen vaikuttua mistä milloinkin ja kukkia juuri niillä kukinnoilla, joilla se sillä hetkellä tahtoo.

Tuoreella albumilla palataan juurille

Omaleimainen yhtye nousi koko maailman tietoisuuteen, kun Alku-kappale kuultiin huippusuositun Game of Thrones -fantasiasarjan trailerissa. Kotimaan kamarallakin Tuuletar on saanut tunnustusta: yhtyeen esikoislevy Tules Maas Vedes Taivaal sai vuoden etnoalbumin Emma-palkinnon vuonna 2016.

Tuuletar ei kuitenkaan jää tuulettamaan menneillä ansioilla, vaan uutta materiaalia työstetään jo täyttä höyryä. Ensi vuonna julkaistavalla albumilla palataan omille juurille:

– Levyn luomisprosessiin tulee kuulumaan muun muassa omien sukujuurien tutkimista, jotka meillä jäsenillä on vähän eri paikoissa kuten Viipurissa, Sievissä ja Luvialla.

Jos Tuulettaren musiikkia pitäisi kuvata vain kolmella sanalla, mitkä ne olisivat?

– Rajaton, ajaton ja dynaaminen!

Aivan kuten tuuli itsekin.

Tuuletar Ohjelmateltassa tiistaina 7. elokuuta klo 22.

Lue lisää ja osta liput >>

Esitystä odotellessa yhtyettä voi fiilistellä esimerkiksi Youtubessa.

Kuva: Tuuletar
- Haastattelu ja teksti: Miia Toivari

Muut lähteet:

Tuulettaren verkkosivut

<< Takaisin