Nainen, kantele ja Michael Jackson

27.7.2018

Kantele on pop-musiikissa varsin tuntematon soitin, mutta se toimii siinä häkellyttävän hyvin. Laulaja-lauluntekijä Ida Elinan ansiosta tiedämme nyt, miltä kuulostaa kantele-cover Michael Jacksonin Billie Jeanista – ja olemme vaikuttuneita.

Niin omia biisejä kuin upeita kantelesovituksia hittibiiseistä loihtiva Ida Elina todistaa, että Suomen kansallissoitin taipuu muuhunkin kuin kansanmusiikkiin. Hänen omissa lauluissaan kuuluvat niin pop ja jazz kuin soul ja gospelkin.

Erikoinen soitin viehättää maailmalla

Pop-kappaleissa kantele toimii Ida Elinan mielestä erityisen hyvin juuri siksi, että se tuo niihin uutta kulmaa ja antaa kuulijalle täysin uudenlaisen musiikkielämyksen.

– Minut kantele on ainakin koukuttanut nimenomaan erilaisuudellaan ja monipuolisuudellaan.

Luultavasti samasta syystä kantelemusiikki vetoaa erityisen hyvin Suomen rajojen ulkopuolella, sillä muualla maailmassa instrumentti on uppo-outo. Karismaattinen kantelisti on kiertänyt maailmaa Yhdysvaltoja ja Kiinaa myöten, ja hänen cover-videonsa ovat keränneet Youtubessa kymmeniä tuhansia katselukertoja. Vieraan soittimen ja maailmankuulujen biisien yhdistelmä on vetoava.

Inspiraatiota country-musiikista

Olemme jo kuulleet Ida Elinan raikkaat versiot esimerkiksi Adelen Skyfallista, Toton Africasta ja Nina Simonen Feeling Goodista. Minkä vuoren hän vielä haluaisi valloittaa?

– Haaveilen joskus osaavani soittaa country-musastakin tuttua neljäsosapoljentoa. Periaatteessa tuollainen musa on todella yksinkertaista mutta ehdottoman mukaansatempaavaa, ja samalla kuitenkin haastavaa soittaa kanteleella uskottavasti! Olen ollut tosi pitkään edesmenneen Aviciin musiikin fani, ja esimerkiksi hänen biisissään Wake Me Up on tuo sama poljento.

Ida Elina kertoo, että uudella albumillaan hän on hieman jo tavoitellut vastaavanlaista rytmimaailmaa.

Makupaloja ja yllätyksiä Ohjelmateltassa

Tuoretta albumia saadaan odotella vielä syksyyn, mutta Ohjelmateltan hämyisessä tunnelmassa kuullaan maistiaisia:

– Odotan jo todella innolla Ohjelmateltan konserttia, ja kun nyt työstän uutta albumiani, niin ehdottomasti tarjoilen muutaman makupalan levyltä! Ohjelmassa on myös YouTube-kanavani musiikkia, mutta loput jääköön yllätykseksi.

Ida Elina Ohjelmateltassa torstaina 9. elokuuta klo 22.

Lue lisää ja osta liput >>

 

Kuva: Annika Miettinen

Haastattelu ja teksti: Miia Toivari

 

 

<< Takaisin