Chekhov hämärtää katsojan ja esiintyjän välistä rajaa

25.6.2018

Unkarilaisen dollardaddy’s-ryhmän Chekhov tarjoaa näyttelijäntyötä intensiivisimmillään. Nuoret tekijät tuovat esityksensä hyvin lähelle katsojia ja koettelevat näin töissään todellisuuden ja teatterin rajapintaa. Chekhovin he ovat luoneet Anton Tšehovin tunnettujen teosten pohjalta.

”Emme niinkään yhdistäneet eri kohtauksia Tšehovin näytelmistä, vaan kirjoitimme ne yhdeksi uudeksi tarinaksi”, ohjaaja Tamás Ördög kertoo.

Ördögin mukaan he ovat saaneet hyvää palautetta esityksistä sekä Tšehovia tuntevilta että niiltä, jotka eivät tiedä alkuperäisistä näytelmistä mitään.

”Luulen, että onnistuimme luomaan täysin uuden tarinan”, Ördög sanoo. Hänen mielestään Chekhov kannattaa mennä katsomaan kuin mikä tahansa uusi näytelmä, ajattelematta liikaa sen pohjautuvan tunnettuihin teoksiin.

”Paras asenne on vain istua alas ilman epäilyksiä, rentoutua ja seurata esitystä. Toisaalta teos voi toimia älypelinä Tšehovia tunteville”, Ördög kertoo.

Ohjaajan mukaan ryhmän tyyliä voi pitää Unkarissa poikkeuksellisena. Heidän intensiivinen ja kosketusetäisyydelle tuleva esiintymistapansa syntyi jo opiskeluaikana. Ördög kertoo, että teatterialan yliopistossa heille ei opetettu mitään uutta, ja siksi valmistumisensa jälkeen ryhmä halusi tehdä jotakin erilaista. Osansa oli silläkin, että vastavalmistuneita ei heti pyydetty työskentelemään mihinkään teatteriin.   

”Halusimme kuitenkin tehdä töitä, joten aloitimme pienessä asunnossani. Se oli lähtökohtamme: meillä oli asunto, meillä oli itsemme, aletaan tehdä teatteria”, Ördög kertoo. Dollardaddy’s jatkoi esiintymällä muidenkin kodeissa, ja muutaman vuoden jälkeen he siirtyivät Trafóon, Budapestin nykytaiteen keskukseen.

Pienet asunnot ja yleisön läheisyys loivat Ördögin mukaan uusia tapoja näytellä, sillä katsojien on helppo havaita pienimmätkin muutokset esiintyjien ilmeissä, eleissä ja puheessa. Näin syntyi ryhmän oma tyyli, jossa esiintyjien ja katsojien välinen raja hämärtyy. Chekhov esitetään Pakkahuoneella melko suuressa tilassa, mutta ohjaajan mukaan ryhmän esityksille ominainen, intensiivinen tunnelma säilyy.

”Yleisö istuu lavan ympärillä, ei yhtä lähellä kuin asunnossa, mutta hyvin lähellä kuitenkin. Toivon, että esityksestä tulee tarpeeksi intiimi, mutta toisaalta tämä on myös mahdollisuus kasvaa ryhmänä”, Ördög kertoo. Heillä on ollut hyviä kokemuksia esiintymisestä suurella näyttämöllä. Ryhmä ei kuitenkaan aio unohtaa pieniä, omannäköisiä projektejaan, vaan työskentelee niiden parissa jatkossakin.

Lue lisää ja osta liput >>

- Haastattelu: Joanna Jokela ja Miia Toivari
- Teksti: Joanna Jokela

<< Takaisin