Puistokonsertti 2023

Tampere Filharmonia

Puistokon­sertti tuo elokuva- ja näyttämö­mu­siikin Sorsapuistoon – Tampere Filharmonian johdossa Matthew Halls ja solistina Helena Juntunen

Tampere-talo, Tampere Filharmonia ja Tampereen Sähkölaitos järjestävät perinteisen Puistokonsertin Tampereen Sorsapuistossa lauantaina 12. elokuuta klo 18. Tampereen kulttuurisyksyn avaava koko perheen maksuton tapahtuma kerää vuosittain tuhansia ihmisiä nauttimaan sinfoniaorkesterin soinnista rennosti omalta viltiltä käsin. Tänä vuonna yleisölle tarjoillaan ikivihreitä elokuva- ja näyttämömusiikin helmiä. Konsertin ohjelmisto julkaistaan myöhemmin.

Puistokonsertin johtaa ensimmäistä kertaa Tampere Filharmonian uusi ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Matthew Halls. Santtu-Matias Rouvalin tilalla aloittava britti on Tampere Filharmonian kahdestoista ylikapellimestari ja kolmas ulkomaalainen kyseisessä tehtävässä. Laaja-alaisesti vanhan ja uuden musiikin parissa työskentelevä Halls odottaa innolla elokuista ulkoilmakonserttia ja syventymistä elokuvien ja musikaalien maailmaan.

”Musiikilla on aina ollut tärkeä rooli suuren draaman ytimessä. Vaikuttavat musiikkiteokset ovat monesti saaneet alkunsa tarinoista suurimmista – ja toisaalta, ikimuistoisimmat sävelet ovat usein löytäneet tiensä kuuluisimpiin näytelmiin ja elokuviin. Musiikki voi paljastaa ja voimistaa tarinan tunnepitoista kokemusta ja vaikutusta totaalisesti. Tämän vuoden Puistokonsertti on saanut inspiraationsa näyttämölle ja valkokankaalle sävelletystä musiikista. Musiikin voima ja tutut sävelet vievät meidät toiseen maailmaan, kohti muistojen ja nostalgian, tragedian ja komedian, pimeyden ja valon valtakuntia”, Halls kuvailee.

Puistokonsertti antaa meille kaikille hyvää energiaa. Se on yhteisöllinen hyvän mielen tapahtuma, jonka tarinassa on ilo saada olla mukana. Sähkölaitos on mukana tukemassa Puistokonserttia, jotta se pysyy laadukkaana ja kaikille avoimena matalan kynnyksen kulttuuritapahtumana”, sanoo Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Jazzin supertähti George Gershwin

Tampereen Puistokonsertin ohjelmisto juhlistaa säveltäjä George Gershwiniä (1898–1937), jonka syntymästä tulee syyskuussa kuluneeksi 125 vuotta. Yhdysvaltalainen Gershwin oli aikansa supertähti, jonka uraauurtava sävelkieli kuuluu länsimaisessa musiikissa edelleen. Gershwin muistetaan erityisesti jazzvaikutteisista elokuva- ja musikaalisävellyksistä sekä Porgy ja Bess -oopperasta (1935), jonka tunnetuin laulu on jazzstandardiksi kohonnut Summertime. Muuta Gershwinin rakastettua tuotantoa ovat muiden muassa Sininen rapsodia, Amerikkalainen Pariisissa ja Kuubalainen alkusoitto.

Konsertin solistina esiintyy Helena Juntunen, joka on yksi tämän hetken valovoimaisimmista kansainvälisistä sopraanotähdistämme. Viime kaudella Juntunen lauloi muiden muassa Giuseppe Verdin Aidan nimiroolin Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Franz Schrekerin Der Schatzgräber -teosharvinaisuuden Elsin roolin Strasbourgissa. Seuraavaksi Juntusta voi Tampereen ohella kuulla Richard Straussin Die Frau ohne Shatten -oopperan Keisarinnana Kölnin oopperassa sekä Johann Straussin Lepakko-operetin Rosalindena Suomen Kansallisoopperassa.

Puistokonsertin aikana Sorsapuiston tapahtuma-alueella on myynnissä kylmää ja kuumaa juotavaa sekä suolaista ja makeaa syötävää klo 21 asti. Ravintola Tuhto palvelee konserttipäivänä klo 12–22 ja tarjoilee tavallisen ruokalistan lisäksi pientä purtavaa, jota voi viedä myös puiston puolelle. Tampere-talon lipunmyynnistä voi konserttipäivänä ostaa tarjoushintaisia lippuja syksyn konsertteihin.

Yleisradio televisioi Puistokonsertin suorana Yle Areenassa klo 18 ja viivästettynä suorana Yle Teema -kanavalla klo 20. Lähetyksen juontaa musiikkitoimittaja ja laulaja Ahti Paunu. Ennen Tampere Filharmonian esiintymistä DJ Juissi viihdyttää puiston kuulijoita jo klo 15 alkaen.

Muutokset mahdollisia.

Puistokonsertin tapahtumasivut