Koekaniinit

Tukkateatteri

"...on väläytelty, että Kela laittaa mun tuet jäihin, jos en noudata Käypä hoito -suositusten mukaista hoitoa eli kisko nappeja. Ne väittää, ettei pakkolääkitystä ole. Jokaisella on muka itsemääräämisoikeus. Sitten kuitenkin kiristetään rahalla ja sillä, että hoitovastaisuus voi johtaa hoitosuhteen katkaisemiseen. Ei ole muita vaihtoehtoja kuin totella." –Susi

Ripaus reipasta hulluutta. Koekaniinit kertoo satiirin keinoin mielenterveyskuntoutujien asemasta yhteiskunnassamme. Se herättää kysymyksen, saako mieleltään murtuneita kohdella miten tahansa? Absurdit kohtaukset siivittävät tarinaa. Se on tabu, kun vetää tabuu!

Koekaniinit haastaa katsojan kohtaamaan ihmiskohtaloita sähkölukkojen takaa. Millaisin keinoin yritämme hoitaa mieleltään murtuneita? Aivoja rappeuttavin lääkityksin ja tarkkailevin kameroinko? Onko muita keinoja? Koekaniinit eivät lannistu, vaikka taistelevat byrokratian tuulimyllyjä vastaan. Kaniinikin on ihminen!

Koekaniinit on kantaesitys Eeva Lahtisen käsikirjoittamasta näytelmästä, joka lähti kasvamaan teatteritekstiksi novellin pohjalta. Inspiraatio novelliin syntyi hänen omista kokemuksistaan sekä vertaisten tarinoista. Oli suorastaan pakko saada näiden ihmisten ääni kuuluviin. Käsikirjoittaja ja ohjaaja ovat tehneet teatteria yhteistyössä jo vuosia. Mia-Annette Latvus on ohjannut ja dramatisoinut Koekaniinit debyyttinään Tukkateatterille.

Arvostelu Tamperelaisessa