Everstinna

Teatteri Aurore B: Virpi Peitso

Teatteri Aurore B:n Everstinna – vuoden 2023 valtakunnallisen monologikilpailun voittaja.

”Minun silmitten eessä aukeni kauhean kaunis suoaava. Mie kirmasin ko peura rahkasammallautalta toisele ja kiljahtelin ko hihhuli. Se minun hyppiminen sekotti suon veet ja sieltä maan uumeista nousi semmoset haijut ja kaasut, että mie jouvuin tarraahmaan käkkärämännyn oksasta kiini etten olis pökertynny.”

Teatteri Aurore B:n Everstinna on Tuula Väisäsen monologidramatisointi Rosa Liksomin palkitusta kirjasta. Everstinna on yhden yön sisäinen monologi, jossa nuoren naisen rakastuminen itseään huomattavasti vanhempaan Everstiin johtaa hänet natsien sisäpiireihin talvisotaan valmistautuvassa Suomessa. Värikkään ja tunnevoimaisen päähenkilön esikuvana on alkuperäisteoksessa toiminut ylitorniolainen Annikki Kariniemi.

Esityksen kantava teema on sodan ja rajujen yhteiskunnallisten murrosten keskellä kasvaneen tulevan kirjailijan vilpitön usko fasistisen ideologian yksilöä ja yhteiskuntaa vahvistavaan voimaan. Autoritaariseen johtajavaltaisuuteen uskominen heijastuu myös alistumisena henkisesti ja fyysisesti väkivaltaiseen perhehelvettiin, joka kestää lopulta 20 vuotta.

”Mie uskoin pystyväni pyyteethömällä rakhauella puhistahmaan Everstin pahasta ja täyttähmään sen hyälä. Eversti ja mie olima yhtä. Meilä oli sama askelten ja hengityksen tahti. Minun rakhauen voima oli niin suuri ja väkevä, että mie voin hänet parantaa luonnevikasuuesta, jos semmosta ilmenee.”

Everstinnan ensi-ilta oli Rovaniemen Sinetässä 23.10.2020. Esitystä kiitettiiin erityisesti Virpi Peitson intensiivisestä tulkinnasta ja monimerkityksellisyydestä. Oulun valtakunnallisessa monologikilpailussa helmikuussa 2023 esitys palkittiin sekä yleisön suosikkina että raadin valitsemana voittajana.

Teatteri Aurore B