Tampereen Teatterikesän pääohjelmisto on julkistettu

11.5.2023


Pohjoismaiden suurimmassa teatteritapahtumassa, Tampereen Teatterikesässä, nähdään elokuussa laaja kattaus kotimaista teatteria sekä kansainvälisiä huippuvierailuja. Festivaali järjestetään 7.–13.8., nyt 54. kertaa.

 

Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa on tänä vuonna kaikkiaan 19 produktiota, joista viisi on kansainvälisiä. Ulkomailta esiintyjiä saapuu Virosta, Belgiasta, Kanadasta ja Guineasta. Lisäksi kansainväliseen ohjelmistoon kuuluu australialaisen Back to Back -teatterin elokuva Shadow.

 

Kotimaisessa ohjelmistossa nähdään esityksiä esimerkiksi Kouvolan, Lappeenrannan, Kajaanin, Kuopion ja Turun kaupunginteattereilta, Porin Teatterilta, Kansallisteatterilta, Q-teatterilta sekä Teatteri Jurkalta. Mukana on myös vapaan kentän ryhmiä, kuten Porttiteatteri ja Kallo Collective.



 

Pääohjelmiston esityksissä käsitellään muun muassa luontoa ja sen tulevaisuutta sekä ihmisyyttä, yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Esitykset on valinnut taiteellinen johtoryhmä Taija Helminen, Hilkka-Liisa Iivanainen ja Tanjalotta Räikkä yhdessä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin kanssa.

 

Kansainvälisessä pääohjelmistossa teatteriesitysten lisäksi nykysirkusta ja elokuva

 

Circus Baobab on guinealainen, Guineasta lähtöisin olevien sirkustaiteilijoiden kokoonpano, joka vierailee Tampereella akrobatian, ihmispyramidien ja hip hopin sähköistämällä esityksellä Yé! (suom. vesi). Ryhmä yhdistelee nykysirkuksen muotoja perinteiseen afrikkalaiseen sirkukseen tavalla, joka sijoittuu modernin viihteen ja rituaalisten tanssiesitysten risteymään. tuotetaan festivaalille yhteistyössä Tampere-talon kanssa.

 

Flesh on uusin tutkimusmatka belgialaisen teatteriryhmän Cie Still Lifen näyttämöllisellä leikkikentällä, jolla taiteilijat Sophie Linsmaux ja Aurelio Mergola ovat jo toistakymmentä vuotta luoneet omanlaistaan, sanoista vapaata teatteria. Flesh kurkistaa neljän sanattoman episodin kautta ihmisenä olemisen ihon alle.

 

Näyttelijä ja ohjaaja Juhan Ulfsak, näytelmäkirjailija ja taidehistorioitsija Eero Epner sekä koreografi, ohjaaja ja tanssija Mart Kangro tuovat festivaalille uusimman yhteistyönsä It Stays As It Is. Henkisten seinien läpi katsova esitys kysyy, kuinka selviytyä olemassa olevassa tilassa ja leikkiä rajoituksilla? Kolmikon edellinen yhteistyö Workshop palkittiin Viron teatteripalkinnolla 2019.

 

Kanadalainen nykyteatteriohjaaja James Long toteuttaa Teatterikesässä yksinäisyyttä käsittelevän ja luentomuodolla leikittelevän esityksen, jota varten hän viettää aikaa Tampereella jo ennen festivaalia. Lonely Lonely Oh So Lonely -esityksen näkökulmia moninaistaa yhteistyö Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyn kanssa. Longin kurssille osallistuneet opiskelijat valmistavat aiheesta omat sooloesityksensä festivaaliviikolle.

 

Pääohjelmiston erikoisuus on palkitun australialaisen Back to Back -teatterin ensimmäinen pitkä elokuva, Shadow. Se on vaikuttava kannanotto ja mustan huumorin värittämä kuvaus yksilön ja yhteisön vastuista. Pääosissa nähdään kehitysvammaiset esiintyjät. Back to Back kyseenalaistaa oletukset siitä, mikä teatterissa on mahdollista – ja oletukset, joita ylläpidämme itsestämme ja toisistamme.

 

Kotimaisessa ohjelmistossa nähdään useampi maakuntateatteri

 

Kotimaisessa ohjelmistossa vierailee teattereita mukavasti ympäri Suomen. Suurimmat tuotannot ovat Turun Kaupunginteatterin Nokia-esitys (käsikirjoitus Sami Keski-Vähälä, ohjaus Mikko Kouki), Kajaanin kaupunginteatterin klassikkotulkinta Kirsikkapuisto (ohjaus Helka-Maria Kinnunen) sekä Porin Teatterin Aki Kaurismäen elokuvasta tehty ensimmäinen näyttämösovitus Tulitikkutehtaan tyttö (ohjaus Jarno Kuosa).

 

Klassikkotulkinnan tarjoaa myös Teatteri Vanhan Jukon ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto Tuntematon sotilas. Tällä kertaa Linnan romaanin henkilökaartin tulkitsee neljä näyttelijää, ja ohjaus on Juho Mantereen käsialaa.

 

Kouvolan Teatteri vierailee nyt ensimmäistä kertaa Teatterikesässä. Iira Halttusen kirjoittama ja Seppo Honkosen ohjaama Ihan metsässä -esitys pohtii, mitä metsä voi meille antaa ja mitä me voimme siltä ottaa.

 

Etelä-Karjalasta saadaan puolestaan vieraita, kun Lappeenrannan kaupunginteatteri tuo Tampereelle Thalia-palkitun esityksensä Viimeinen Atlantis. Näytelmä perustuu Stam1na-yhtyeen kitaristi-laulajan Antti Hyyrysen esikoisromaaniin vuodelta 2020 ja yhtyeen levyyn vuodelta 2010. Hyyrynen vastaa esityksen musiikista ja äänisuunnittelusta, Tuomo Rämö sovituksesta ja ohjauksesta.

 

Tuija Kokkosen ja työryhmän esitys Kemi – II muistio puista pureutuu sekin luontoteemaan: ilmastonmuutokseen ja eritoten siihen liittyvään aktivismiin.

 

Virpi Rautsiala ja Kuopion kaupunginteatteri tuovat festivaalille esityksen muodin liikenaisesta, nykytaiteen tukijasta ja kerääjästä Sara Hildénistä (1905–1993). Näyttelijä Virpi Rautsiala antaa teoksessa äänen niin Hildénille kuin kymmenkunnalle muullekin henkilölle. Sara esitetään Tampereella itseoikeutetusti Sara Hildénin taidemuseossa.

 

Teatterikesässä vierailee myös pääkaupunkiseudun teattereita. Suomen Kansallisteatterilta nähdään Heini Junkkaalan ohjaus Pudota, joka pohjaa näyttelijä Nelly Juulia Kärkkäisen omakohtaisiin kokemuksiin lapsihaaveesta, lapsettomuushoidoista ja toivosta luopumisesta.

 

Helsinkiläinen Porttiteatteri on vuonna 2015 perustettu vapautumisvaiheessa olevien ja vapautuneiden vankien sekä ammattitaiteilijoiden yhteisöteatteri. Ryhmä tuo festivaalille Tuija Minkkisen ohjauksen Ruukun sirpaleita, joka on dokumentaarinen esitys ulossulkemisesta.

 

Teatteri Jurkan Jane! Jane! Jane! -esityksessä aerobic-kuningatar ja Oscar-palkittu näyttelijä Jane Fonda ilmestyy näytelmän päähenkilön seuraan ja muuttaa tämän elämän. Ohjauksesta vastaa Sini Pesonen.

 

Festivaalilla nähdään myös populaarikulttuurista ammentavia esityksiä. Lauri Maijalan Q-teatterille kirjoittama ja ohjaama The Pimpsons on räävitön pop-tragedia perheestä. Liila Jokelinin Action Hero on puolestaan vauhdikas komedia keskeneräisistä ihmisistä ja taideteoksesta sekä toimintaelokuvien ideologisista rakenteista. Tuotannosta vastaa Tampereen Työväen Teatteri.

 

Ohjelmistossa huomioidaan lisäksi perheen pienemmät katsojat. Kallo Collective tarjoaa koko perheelle suunnatun esityksen: Receptionists on fyysinen komedia kahdesta sulavaliikkeisestä vastaanottovirkailijasta, joiden tulkinnasta vastaa klovniduo, Inga Björn ja Kristiina Tammisalo.

 

Lipunmyynti alkaa 11.5. klo 11.00. Lippuja myyvät Lippu.fi ja Teatterikesän oma lipunmyynti.

Kuvat median käyttöön:
https://www.dropbox.com/sh/2ydqowlxd3hwb5y/AACbcgp0t-gZA0IGKXX9FgXMa?dl=0

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl, p. 040 5944 600
Tiedotus- ja markkinointivastaava Tiina Hurskainen, tiina.hurskainen@teatterikesa.fi | p. 040 8655 852

<< Takaisin