Tampereen Teatterikesän pääohjelmisto julki

7.5.2024

Pohjoismaiden suurin teatteritapahtuma Tampereen Teatterikesä tarjoaa elokuussa vahvan kattauksen kotimaista ja kansainvälistä näyttämötaidetta. Festivaalin pääohjelmistossa on tänä vuonna yhteensä 19 produktiota, joista viisi on kansainvälisiä. Ulkomailta esiintyjiä saapuu Ruotsista, Portugalista, Belgiasta ja Hollannista. Festivaali järjestetään 5.–11.8., nyt 55. kertaa.

Kansainvälisen ohjelman lisäksi Tampereella vierailee jälleen suuri joukko kotimaisia esiintyjiä. Pääohjelmistossa nähdään esityksiä esimerkiksi Q-teatterilta, Kajaanin, Oulun, Jyväskylän, Turun ja Kotkan kaupunginteattereilta. Mukana on myös yhteistuotantoja, työryhmiä ja vapaan kentän kokoonpanoja, kuten Carl Knif Company ja KokoTeatteri.


Esitysvalinnoista vastaa taiteellinen johtoryhmä Taija Helminen, Hilkka-Liisa Iivanainen ja Tanjalotta Räikkä yhdessä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin kanssa. Näin tiimi luonnehtii kokonaisuutta:


”Pääohjelmiston esitykset kyseenalaistavat normeja, käsityksiä ja tarinoita, jotka – ainakin näennäisesti – tekevät meistä sellaisia kuin olemme. Näytelmien, fyysisen teatterin, nykysirkuksen ja dokumentaarisen teatterin täyteinen ohjelmisto työntää katsojansa kohti muutosta. Esitykset terästävät muistiamme: kenen näkemykset synnyttävät valtavirtaa, historiankirjoitusta, tai niin kutsuttuja totuuksia?”
 

Kansainvälisessä pääohjelmistossa portugalilainen puhenäytelmä, ruotsalaista nykysirkusta sekä fyysisen ja dokumentaarisen teatterin taitajia


Ensi kertaa Suomeen saapuva portugalilaistaustainen näyttelijä, ohjaaja ja näytelmäkirjailija Tiago Rodrigues on noussut eurooppalaisen näyttämötaiteen eturiviin. Hän toimii tällä hetkellä ranskalaisen, Euroopan merkittävimpiin taidefestivaaleihin kuuluvan Avignonin taiteellisena johtajana. Teatterikesässä nähdään Rodriguesin näytelmä Catarina and the Beauty of Killing Fascists, jonka keskiössä on yksilön ja yhteisön vastuu demokratian tulevaisuudesta. Esityksen tuotannosta vastaavat Avignonin festivaali ja lissabonilainen Teatro Nacional D. Maria II.


Ruotsalaisen sirkustaiteen suunnannäyttäjä Cirkus Cirkör tuo Teatterikesään uusimman teoksensa. Alexander Weibel Weibelin ohjaus Tipping Point on esitys rakenteista – siitä, mikä pitää yhteiskuntamme ja demokratiamme koossa.


Ruotsista saadaan muitakin vieraita: näyttelijä ja ohjaaja Iggy Malmborg esiintyy Tampereella sooloteoksellaan Satan, joka leikittelee omaelämäkerrallisilla aineksilla.


Brysselistä käsin toimivat taiteilijat Silke Huysmans ja Hannes Dereere hyödyntävät töissään journalistisia ja dokumentaarisia keinoja. Out of the Blue koostuu keskusteluista, jotka on tehty satelliittiyhteydellä aluksiin Tyynellä valtamerellä. Esitys luo tarkan ja avartavan näkymän merenalaisen ekosysteemin hyväksikäyttöön.


Transit puolestaan on surrealistinen fyysisen teatterin esitys välitiloista ja niihin jumittumisesta. Hollantilaiskaksikon Tom de Ronden ja Nick Deroon estetiikka ottaa vaikutteita niin fyysisen teatterin kuin mimiikan perinteistä sekä popkulttuurista. Heitä yhdistää myös rakkaus elokuvalliseen teatteriin.


Kotimaista teatteritaidetta pääkaupungista ja laajalti maakunnista


Kotimaisessa pääohjelmistossa nähdään tänä vuonna 14 esitystä lähes ympäri Suomen.


Q-teatterin Joitakin keskusteluja merkityksestä jatkaa ohjaaja Akse Petterssonin aiemmista teoksista tuttua tapaa törmäyttää nauru ja melankolia toisiinsa. Esiintyjäkaartissa ovat tunnetut näyttelijät Elina Knihtilä, Tommi Korpela ja Pirjo Lonka sekä tanssitaiteilija Jyrki Karttunen ja muusikko Ringa Manner. Esityksen yhteistyökumppanina toimii Suomen Kansallisteatteri.


Näyttelijä Samuli Niittymäen ja hänen kokoamansa työryhmän Plup plup vie koelaboratorioon, jossa rotta nimeltä Splinter viettää viimeisiä päiviään. Niittymäen sooloesitys sai kantaesityksensä Teatteri Takomossa 2021.


Yhteistyössä Tampere-talon kanssa festivaalille tuotetaan palkitun Red Nose Companyn Mieletön-esitys. Absurdia klovnifilosofiaa sisältävän esityksen on ohjannut Niina Sillanpää.


KokoTeatterin Norminäytelmä taas tarttuu sukupuolen ja seksuaalisuuden normeihin. Esityksen käsikirjoituksesta vastaa Finlandia-ehdokkaana 2021 ollut näytelmäkirjailija ja prosaisti Marjo Niemi, ohjaus on Anna Veijalaisen.


Masi Tiitan ja työryhmän Dilemma on hienoviritteinen teos kohtaamisesta ja valintojen vaikeudesta. Se kantaesitettiin Helsingin kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämöllä 2023.


Timo Ruuskasen kirjoittama ja esittämä monologi Rautavaara kertoo tarinan vähäosaisesta työläispojasta, josta tuli huippu-urheilija, näyttelijä, laulaja ja koko kansan rakastama reissumies. Tuotannossa ovat mukana Ruuskasen lisäksi Teatteri Avoimet Ovet ja Riihimäen Teatteri.


Tampereella vierailee elokuussa teattereita laajemmin maakunnista. Jyväskylän kaupunginteatteri tuo festivaalille englantilaisen Duncan Macmillanin Keuhkot-näytelmän, jonka ohjauksesta vastaa Perttu Leinonen. Intensiivinen draama seuraa pariskunnan elämää.


Kajaanin kaupunginteatterin ja Routa Companyn tulkinta Minna Canthin klassikkonäytelmästä Anna Liisa on ajankohtainen esitys naisten kehollisesta itsemääräämisoikeudesta. Esityksessä kohtaavat ohjaaja Anni Mikkelssonin näyttämöllinen ajattelu, tanssitaiteilija Maija Viipurin liikekieli ja kuvataiteilija Veera Kopsalan puiset naisreliefit.


Oulun teatterin ja Carl Knif Companyn yhteistuotanto Kuolema Venetsiassa pohjautuu puolestaan Thomas Mannin klassikkonovelliin. Carl Knifin ohjaus kertoo vahvan visuaalisuuden ja liikkeen keinoin iäkkään kirjailijan viimeisestä yrityksestä löytää elämälleen uusi suunta.


Kati Kaartisen Kotkan kaupunginteatterille kirjoittama näytelmä Aino A. perustuu Jari Järvelän samannimiseen romaaniin. Sini Pesosen ohjaama esitys tuo valokeilaan arkkitehti Aino Aallon.


Turun kaupunginteatteri tarjoaa festivaaliyleisölle musikaalin: Kysy siskoilta käsittelee naiseutta ja hormonien vaikutuksia. Esityksen on kirjoittanut ja ohjannut Satu Rasila ja sen musiikista vastaa Anna-Mari Kähärä.


Mikko Roihan sovittama ja ohjaama seitsemän teatterin yhteistyö Ei kertonut katuvansa pohjautuu Tommi Kinnusen Finlandia-ehdokkuuden saaneeseen romaaniin. Se kertoo saksalaisarmeijalle työskennelleiden naisten paluusta Norjasta Suomeen. Tuotannossa ovat mukana Tampereen Teatteri, Kouvolan Teatteri, Turun kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri, Hämeenlinnan kaupunginteatteri ja Vapaa Teatteri.


Lisää paikallista väriä festivaalille saadaan kahden teoksen myötä: Juha Siltasen Tampereen Teatterille käsikirjoittama ja ohjaama Vieras eli Julmurin suviyö vie elokuuhun 1942, jolloin SS-komentaja Heinrich Himmler vieraili Sydän-Hämeessä. Lasten- ja nuortennäytelmiin erikoistunut Ahaa Teatteri kertoo puolestaan tarinan Mollista ja ystävyyden talosta. Koko perheelle suunnattu esitys pohjautuu Katri Kirkkopellon suosittuihin Molli-lastenkirjoihin ja sen on ohjannut Katja Krohn.

 

Festivaalin lipunmyynti alkaa 7.5. klo 11.00. Lippuja myyvät Lippu.fi ja Teatterikesän oma lipunmyynti.

Pääohjelmiston rinnalla julkistetaan myös musiikkipitoinen TelttaLab-ohjelmisto. Festivaalin muut oheisohjelmistokokonaisuudet tulevat julki kesän mittaan.

 

<< Takaisin