Teatterikesän OFF-ohjelmisto tuo näyttämöille teatteria ja taidetta ympäri Suomen – luvassa myös kansainvälisiä vierailuesityksiä

18.6.2019

Tampereen Teatterikesän oheisohjelmisto OFF Tampere kokoaa yhteen taiteilijoita ja teatteriryhmiä ympäri Suomen, ja esityksiä nähdään myös useilta kansainvälisiltä tekijöiltä. Ohjelmiston 44 esitystä ja tapahtumaa tuovat monipuolista esitystaidetta kaupungin teatteritilojen lisäksi puistoihin, ulkoilmanäyttämöille, kaduille sekä museoihin ja ravintoloihin. Luvassa on muun muassa draamaa ja komediaa, musikaaleja, runoutta, laulua, menestysmonologeja, sirkusta, improvisaatiota, naamioteatteria, mentalismia ja taikuutta sekä kansainvälistä performanssitaidetta.

Festivaali käynnistyy OFFin etkoilla

Teatterikesän OFF-esitykset pyörähtävät käyntiin jo festivaaliviikkoa edeltävänä viikonloppuna 3.–4.8. Ohjelmistossa nähdään Teemu Sytelän itsensä hyväksymistä ja eriarvoisuutta käsittelevä drag-musikaalimonologi Pieni Balleriina. Turusta OFFin etkoille saapuu aktivistiseen teatteriin erikoistunut Nopean toiminnan naiset -ryhmä, joka esittää ohjaaja Heini Vahteran omiin kokemuksiin pohjautuvan teoksen 10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä. Lisäksi etkoilla nähdään tamperelaisen Pelastakaa Ballerinat ry:n esitys Tanssi läpi muurien.

Esiintyjävieraita meiltä ja maailmalta

OFF-esiintyjien joukossa nähdään tänä kesänä virkistävän paljon uusia osallistujaryhmiä sekä muutamia esitysvierailuja ulkomailta asti. Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalolla järjestettävä Uuden maailman spektaakkeli esittää runsain määrin virolaista performanssitaidetta, minkä lisäksi kansainvälisiä taiteilijoita saapuu tapahtumaan myös Saksasta ja Tanskasta. Luvassa on maksuton kolmipäiväinen perfomanssitaiteen spektaakkeli, joka lupaa inspiroivia irtiottoja sekä rohkeita ja jopa shokeeravia kokeiluja.

Pohjoisimmat vieraat ovat tänä vuonna Seinäjoelta saapuva Vocal!-lauluyhtye sekä Jyväskylän harrastajateatteritoiminnassa vuodesta 1956 vaikuttanut Kansannäyttämö koskettavalla naamioteatteriesityksellään Kun aika on. Jyväskylästä saapuu myös toukokuisessa Yläkaupungin yö -tapahtumassa ensiesityksensä saanut karaokeparodia Golden Paradise, jonka esittää kahdeksanhenkinen teatteriryhmä Puskakollektiivi.

Kuopion suunnalta ohjelmistoon osallistuu jalkapallolegenda Atik Ismailin monologi, selviytymistarinaksikin luonnehdittu Älli Bälli. Esitys on syntynyt Teatteri Lataamon tuotantona vuonna 2018, ja se käsittelee rohkealla rehellisyydellä Ismailin omakohtaisia kokemuksia alkoholismista ja riippuvuuksista.

Pyöreitä vuosia ja pitkän linjan paikallistekijöitä

Tampereella jo 10 vuotta vaikuttanut Kehitysvammaisteatteri La Strada tuo OFF-ohjelmistoon Pirkanmaan Tanssiopiston kanssa toteutetun esityksen Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Pyöreitä vuosia juhlii myös 20-vuotias Tukkateatteri, jonka tuotannoista nähdään viikon aikana peräti kolme eri esityskokonaisuutta.

Muita paikallisia tuttuja ovat muun muassa pantomiimi-duo Plip ’n Bob, Improvisaatioteatteri Snorkkeli, Tampereen Ylioppilasteatteri sekä Circus Ruska Festival, jonka maksuttomia sirkusesityksiä nähdään festivaaliviikolla torstaista lauantaihin. Mukana ovat totuttuun tapaan myös Pirkanmaan alueen kesäteatterit, jotka esittävät kauden viimeiset esityksensä Teatterikesäviikolla.

Ohjelmiston vetonauloihin lukeutuvat myös monet ilmaisesitykset ja ulkotapahtumat. Mentalistiguru Jose Ahosen ja mentalisti-taikuri Tommi Lahden maksuton iltashow vie matkalle mielen taikuuteen, Muumimuseon Puutarhajuhla ja Tampere Filharmonian Puistokonsertti puolestaan kokoavat kaikenikäiset kulttuurikävijät piknikille Sorsapuistoon. 

Muu ohjelmisto kutsuu teatterialan keskusteluihin

OFF-ohjelmiston esitysten ja tapahtumien ohella Teatterikesän festivaaliviikko tarjoaa oheisohjelmaa myös alan ammattilaisille sekä teatterista laajemmin kiinnostuneille. Suomen Teatterit ry:n, Teatteri- ja mediatyöntekijät ry:n ja Teatterin Tiedotuskeskus TINFO:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa paneudutaan teatterialan tasa-arvoon ja Drama Queen Oy:n keskustelutilaisuudessa narsismiin ja näkövammaisuuteen. Drama Queenin järjestämää keskustelua ennen yleisö voi osallistua marraskuussa ensi-iltansa saavan Sokea Piste -jännitysnäytelmän avoimeen lukuharjoitukseen.

Festivaaliviikolla avoinna ovat myös Museokeskus Vapriikin teatteriaiheiset näyttelyt Teatterikaupunki ja Hair, jonka avajaisia juhlistetaan kaikille avoimella tilaisuudella torstaina 8.8. Teatterialan ammattilaisille Muun ohjelmiston tarjonnassa ovat lisäksi yleisötyöntekijöiden tapaaminen sekä Axis Syllabus -praktiikan ammattilaiskurssi.

OFF Tampere -ohjelmiston esitykset:
https://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/off-tampere/

Kuvia OFF-ohjelmiston esityksistä:
https://www.flickr.com/photos/teatterikesa/albums/72157709137908028

Muu ohjelmisto:
https://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/muu-ohjelmisto/


Lisätiedot:

OFF Tampere

Susanna Koskimaa, tuotantosuunnittelija
susanna.koskimaa@teatterikesa.fi, p. 050 549 5859

Laura Katajala, tuotantoassistentti 
off@teatterikesa.fi, p. 03 222 8536

Muu ohjelmisto

Emilia Kiuru, koordinaattori
emilia.kiuru@teatterikesa.fi, p. 03 222 8536

<< Takaisin