Tampereen Teatterikesä keräsi arviolta 23 000 kävijää – kahden metrin turvavälimääräys verotti katsojien määrää eritoten pääohjelmiston esityksissä

9.8.2021

Tampereen Teatterikesä järjestettiin viime viikolla 2.–8.8. Vain pari päivää ennen festivaalin alkua, perjantaina 30.7., Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Pirkanmaalle huonontuneen koronavirustilanteen takia kokoontumisrajoituksen sekä niin sanotun kahden metrin turvavälimääräyksen. Turvavälimääräys astui voimaan 5.8. keskellä festivaaliviikkoa. Teatterikesä joutui vähentämään katsojien paikkojen määrää entisestään osassa pääohjelmiston 5.–8.8. esityksiä. Lisäksi Familjen Bra -esitys Teatterimontussa peruuntui kokonaan yliopiston tiukentuneiden määräysten vuoksi. Pääohjelmistossa nähtiin 13 esitystä, jotka keräsivät lopulta 1 998 katsojaa. Koko festivaali keräsi oheisohjelmistoineen kaikkiaan arviolta 23 000 kävijää.


– Teatterikesän toteutuminen on aina suuri ponnistus, mutta tänä vuonna se on ollut sitä mitä suurimmissa määrin. Festivaalihenkilökunta on taipunut aivan uskomattomaan venymiseen ja kiitän heistä jokaista valtavasti. Lämmin kiitos kuuluu myös kaikille esitystilojen työntekijöille, jotka ovat olleet rautaisella ammattitaidolla toteuttamassa vaadittavia turvallisuustoimia, sanoo Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl.

Pääohjelmisto keräsi lopulta kaikkiaan 1 998 katsojaa

Pääohjelmistossa nähtiin 13 esitystä, joista 11 oli loppuunmyyty. Jos pääohjelmiston näytökset olisi voitu toteuttaa ennalta suunnitellun mukaisesti 50 prosentin täyttökapasiteetilla koko viikon ajan, yleisöä olisi voitu ottaa katsomoihin noin 4 000. Nyt esityksiä pääsi seuraamaan 1 998 katsojaa.

– Tiukentuneen turvavälimääräyksen vuoksi jouduimme palauttamaan pääohjelmistossa lähes 1 500 lippua. Lippujen peruuttaminen todella lyhyellä varoitusajalla ja nopeasti muuttuvien tilanteiden keskellä on ollut äärimmäisen valitettavaa eritoten ulkopaikkakuntalaisille asiakkaille. Toivottavasti samanlaiseen palautusrumbaan emme joudu enää koskaan. Toivon todella, että nyt viimein tajuttaisiin, että teatterialan kannalta on jo kiire tehdä ratkaisuja, jotta kaudet voitaisiin syksyllä käynnistää turvallisesti ja myös taloudellisesti kannattavasti. Rajoitusten ei tule enää kohdistua epäoikeudenmukaisesti, toteaa Rosendahl.

Ensimmäistä kertaa G Livelab -musiikkiklubilla järjestetty TelttaLab-ohjelmisto keräsi 879 katsojaa. Esityksiä nähtiin yhteensä 10, joista seitsemän oli loppuunmyyty.

Yleisölle avoin festivaalin avajaistilaisuus järjestettiin Laikunlavalla tiistaina 3.8. Avajaisiin osallistui arviolta pari sataa katsojaa.

 

Teatterikesän oheisohjelmistot keräsivät lähes 20 000 kävijää – monia tapahtumia peruuntui lyhyellä varoitusajalla

Torstaina 5.8. voimaan tulleet kokoontumisrajoitus ja turvavälivaatimus toivat muutoksia myös OFF Tampere -ohjelmistoon: näytösten yleisökapasiteetti oli tavallista pienempi ja esimerkiksi Circus Ruska -festivaali siirtyi kokonaan verkkotapahtumaksi. Ohjelmistossa nähtiin kuitenkin tuttuun tapaan harrastaja- ja kesäteatterien esityksiä, vierailunäytöksiä sekä Tampere Filharmonian puistokonsertti. OFF Tampereen esitykset keräsivät yhteensä noin 11 000 katsojaa.

Festivaaliviikon torstaina järjestettävä Tapahtumien Yö kerää normaalisti noin 30 000 kävijää erityisesti ilmaisten ulkoilmaesitysten äärelle. Tänä vuonna päivään mahtui lähes 80 tilaisuutta, jotka kokosivat arviolta 8 700 kävijää.

Suurin osa teatterialan ammattilaisten kokoontumisista ja seminaareista peruuntui tiukentuneiden koronarajoitusten takia.

 

Tampereen Teatterikesä järjestetään seuraavan kerran 1.–7.8.2022. Pääohjelmiston esitysvalinnoista vastaa taiteellinen johtoryhmä, johon kuuluvat Hilkka-Liisa Iivanainen ja Tanjalotta Räikkä.

 


Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl, p. 040 594 4600

Tiedotus- ja markkinointivastaava Tiina Hurskainen, p. 040 865 5852 | tiina.hurskainen(at)teatterikesa.fi
 

<< Takaisin