Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinnot 2022

2.8.2022

Tampereen Teatterikesä välittää Ida Aalberg -säätiön tiedotteen
Tiedote on julkaisuvapaa tänään 2.8. klo 13

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 45 vuotta siitä, kun Ida Aalberg -näyttelijäpalkinto jaettiin ensimmäisen kerran. Ida Aalberg -säätiö on tässä yhteydessä uudistanut palkinnon jakamisperusteita ja -tapaa. Palkintojen myöntämisen ytimessä ja perusteena on edelleen näyttelijäntyö teatterissa. Säätiö on halunnut kuitenkin ottaa huomioon aiempaa valtakunnallisemmin eri tavoin ansioituneita ja urallaan eri vaiheissa olevia näyttelijöitä. Aikaisemmin valintaa ohjanneista, erillisistä jakokategorioista on luovuttu. Palkinnot jaetaan edelleen joka toinen vuosi.

Palkintojen jakoperiaatteita uudistaessaan säätiö on pyytänyt ehdotuksia palkintojen saajiksi laajasti ja valtakunnallisesti, eri tehtävissä toimivilta teatterin ammattilaisilta. Ehdotuspyynnön saajat ja heidän edustamansa asiantuntijuuden alat sekä palkintojen lukumäärä ja suuruus vaihtelevat jakovuosittain. Lopulliset päätökset palkinnoista tekee Ida Aalberg -säätiön hallitus.

Säätiö jakaa uudistetut Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnot ensimmäisen kerran Tampereen Teatterikesän avajaisten yhteydessä 2.8.2022.
 

Vuoden 2022 Ida Aalberg -näyttelijäpalkintojen saajiksi on valittu näyttelijät Salla Loper ja Tuula Väänänen. Salla Loper työskentelee tällä hetkellä Kajaanin kaupunginteatterissa ja Tuula Väänänen Oulun kaupunginteatterissa.

Kummallekin näyttelijälle myönnettävä palkintosumma on 7 500 euroa.
 

Päätös palkittavista on tehty muun muassa seuraavin säätiön saamin perusteluin:

Salla Loper otti rohkeasti paikan vastaan Kajaanin kaupunginteatterista elokuussa 2018 valmistuttuaan teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisestä koulutusohjelmasta. Loper osoitti nopeasti ahkeruutensa, avuliaisuutensa ja sosiaaliset taitonsa, joita tarvitaan pitkiä kiertueita tekevässä ryhmässä ja vaihtuvissa olosuhteissa. Loper on tehnyt Kajaanissa lukuisia keskeisiä rooleja. Hän siirtyy vaivatta tyylilajista toiseen ymmärtäen kulloisenkin tehtävän vivahteet ja vaatimukset. Hänen ohjaamisensa tapahtuu hyvässä yhteistyössä, ja työtoverit arvostavat häntä.

Roolityöskentelyn ohella Loper on kehittänyt teatterin vuoropuhelua suoraan yleisön kanssa käynnistämillään Instagram-livelähetyksillä, joihin hän on kutsunut mukaan kollegojaan teatterista. Loper on myös tehnyt yleisötyötä kotoutumiskoulutuksessa olevan nuorten aikuisten maahanmuuttajaryhmän kanssa. Tämä kaikki osoittaa, että hän näkee teatterin yhteiskunnallisen roolin ihmisten ja kulttuurien kohtaamispaikkana hyvin merkityksellisenä ja soveltaa omaa monikulttuurista taustaansa olemalla aloitteellinen ja integroitumalla ympäröivään yhteisöön.

Salla Loper on juuri sellainen notkea ja vastuullinen näyttelijälahjakkuus, jonka avulla teatteritaide ottaa harppauksia työtavoissaan ja kurottaessaan uusien yleisöjen suuntaan.”
 

Tuula Väänänen on ollut Oulun teatterin tinkimätön, väsymätön ja aina haasteisiin valmis näyttelijä vuodesta 1995 lähtien. Hän on tehnyt huikean määrän suuria rooleja, ja hänet muistetaan muun muassa ketään kumartamattomana Niskavuoren Hetana ja kaiken hallitsevana Kuningatar Elisabetina. Viime aikoina hän on taipunut muun muassa patriarkaatin haastavaksi, omaa tietään kulkevaksi Synninkantajien Mummiksi, Kaboom ja kuvittelun voiman Poniksi, Keppien päälliköksi ja Lääkärinukeksi sekä Lauluja harmaan meren laidalta -teoksen merelle katoavaksi Ailaksi.

Merkityksellinen on myös Väänäsen roolityö Oulun teatterin produktiossa En päässyt Juliaksi, jossa Väänänen käy uraansa ja henkilöään läpi, rohkeasti, paljaasti ja itselleen nauraen. Tässä roolissa erityistä on Väänäsen kyky hahmottaa ja artikuloida näyttelijäntyötä ja esitysdramaturgiaa, kannatella ja kehua vastanäyttelijäänsä sekä haastaa normittunutta naiskuvaa. Esityksessä Väänänen myös astui suvereenisti ja pelotta itselleen täysin uuteen tapaan työskennellä.

Tuula Väänänen on aina valmis keskustelukumppani ja teatteriyhteisön kantava voima, jolla on 35 vuoden uran jälkeenkin nälkä tehdä ravisuttavia esityksiä.”

 

Lisätietoja:

Ida Aalberg -säätiön asiamies
Laura-Elina Aho
asiamies@ida-aalberg-saatio.fi

Salla Loper
salla.loper@gmail.com

Tuula Väänänen
tuulaannelivaananen@gmail.com

<< Takaisin