Huojuu elämän puu

Runoja ja lauluja rauhasta, sodasta, väkivallasta ja vapaudesta 1940-luvulta nykyhetkeen

Kirjailija Marja-Leena Mikkola ja muistitietotutkija Ulla-Maija Peltonen kutsuivat joukon taiteilijoita pohtimaan, voisiko sodan ja rauhan runous tuoda militarisoituvaan maailmaamme ajattelun syvyyttä.

Haasteen ottivat vastaan Teea Aarnio, Kristiina Halkola, Vuokko Hovatta, Antti Kujanpää ja Jussi Lehtonen. Syntyi esitys, joka on yhtä aikaa näyttämöteos ja konsertti. Teos nostaa runouden näkyväksi yhteiskunnalliseksi voimavaraksi ja resonoi väkevästi levottomaan aikaamme.

Runous, muistitieto ja taide toimivat kulttuurisen muistin alustoina. Sodat ovat osa vaikeaa kulttuuriperintöä, josta emme saa vaieta, ja valitettavasti ne ovat myös nykyhetken todellisuutta. Monet etsivätkin väyliä käsitellä omia tunteitaan ja ajatuksiaan sodan riehuessa Ukrainassa, Gazassa ja eri puolilla maailmaa.

Huojuu elämän puu sisältää kahdenkymmenen runoilijan tuotantoa Katri Valasta Bo Carpelaniin ja Eeva-Liisa Mannerista Niillas Holmbergiin. Säveltäjinä ja sovittajina ovat Kaj Chydenius, Anna-Mari Kähärä, Eero Ojanen, Teea Aarnio ja Antti Kujanpää.

Teoksen ensi-esitys nähtiin Kajaanin Runoviikolla 6.7.2023.

”Koskettava ja tärkeä esitys.”
”Iskee kanveesiin, vie syvälle, ja tuo takaisin kauneuteen.”
”Kuin lämmin halaus.”
– katsojakommentteja

Työryhmä ja esiintyjät
Marja-Leena Mikkola
Ulla-Maija Peltonen
Teea Aarnio
Kristiina Halkola
Vuokko Hovatta
Antti Kujanpää
Jussi Lehtonen

Huojuu elämän puu -työryhmä: Ulla-Maija Peltonen, Teea Aarnio, Jussi Lehtonen,
Kristiina Halkola, Marja-Leena Mikkola, Antti Kujanpää ja Vuokko Hovatta.
Kuva: Iivari Mikkonen