World Without Us – kun meitä ei enää ole

9.8.2017

Palkittu belgialainen teatteriryhmä Ontroerend Goed saapuu Teatterikesään vaikuttavalla teoksellaan World Without Us. Ryhmä on tunnettu todellisuuteen rakentuvista teoksistaan, jotka tarjoavat katsojalle voimakkaita kokemuksia.

World Without Us kertoo siitä, kun ihmisiä ei enää ole: kun voimalaitokset lakkaavat tuottamasta sähköä ja eläimet vapautuvat, luonto pääsee jälleen valtaan, ja ajan kuluessa sivilisaatiostamme ei ole jäljellä enää mitään.

Teos herättää ajattelemaan paitsi maailmaa, myös ihmisyyttä ja sitä, mitä ihminen tekee maailmalle.

Esityksen ohjaaja ja yksi käsikirjoittajista on Ontroerend Geodin taiteellinen johtaja Alexander Devriendt. Hänen mukaansa esityksen tekemiseen oli useita syitä:

“Usein tajuamme asioiden arvon vasta menetettyämme ne. Tämä oli yksi syy, miksi halusin tehdä esityksen juuri tästä aiheesta.”

Devriendt sanoo maailmanlopun pohtimisen olevan tyypillistä ihmiselle. Hän uskoo, että jokaisena aikana on ollut erilaisia uskomuksia maailman loppumisesta ja tuhosta.

”Esitystä tehdessäni minun piti tehdä mielikuvaharjoituksia, ja todella pohtia mitä tarkoittaa, että olemme tuhoon tuomittuja ja katoavaisia. Ja näinhän tapahtuu enemmin tai myöhemmin – jonakin päivänä olemme poissa.”

Esitys on monologi, joka kulkee eteenpäin anonyymin kertojan avulla. Ohjaaja Devriendtille oli roolitusta tehdessä tärkeää, ettei kertojaääni ole miehen tai naisen. Siksi projektiin otettiin sekä nais- että mieskertoja, jotka vuorottelevat esitysten välillä. Teatterikesässä monologin esittää Karolien De Bleser.

”Vaikeaa kuvitella, että olisin tehnyt esityksen muuksi kuin monologiksi. Alussa leikin ajatuksella, ettei tarinaa kertoisi kukaan, mutta se ajatus kaatui omaan mahdottomuuteensa.”, Devriendt toteaa.

Ohjaaja kertoo, että esitystä varten on tehty valtavasti taustatutkimusta: katsottu dokumenttielokuvia, luettu kirjoja sekä haastateltu yliopiston tutkijoita ja jopa lentäjää ja palomiehiä. Työryhmälle on tärkeää, että esitys on totuudenmukainen.

Esityksen voikin sanoa olevan dystooppinen kuva tulevaisuudesta, joka herättää halua elää kuoleman jälkeen ja jättää jälkeensä muistutuksen siitä, keitä me olimme.

 

World Without Us Teatterimontussa keskiviikkona 9.8. klo 19.30 ja torstaina 10.8. klo 17, esityskieli englanti

Liput ja lisätiedot

Teksti Eveliina Suuniitty

Haastattelu Minna Hemmilä

Kuvat Sarah Eechaut

Teksti on kirjoitettu Alexander Devriendtin haastattelun pohjalta. 

<< Takaisin