Uutta kulmaa Shakespearen klassikkoon

9.8.2017

Teatterikesän tämän kesän ainoasta klassikkotulkinnasta vastaa palkittu turkulainen nukketeatteriammattilaisten verkosto Aura of Puppets yhdessä TEHDAS Teatterin kanssa. 

William Shakespearen klassisesta rakkaustarinasta, Romeo ja Julia, on tehty lukuisia tulkintoja aina oopperasta balettiin ja elokuviin. Suomen suurimmassa ammattinukketeatteriesityksessä teinirakastavaisten tarina on siirretty kuvankauniista Veronasta kaatopaikkaslummiin, jossa epämuodostuneet nukkehahmot ryyppäävät, irstailevat ja rellestävät alasti.

"Nukketeatterin ja nukkejen avulla tarinan uskalsi sijoittaa sellaiseen elinympäristöön, joka on itselle täysin vieras ja jonkun toisen oikeaa arkitodellisuutta. Tuloksena on ainakin itselleni täysin uudenlainen sekasotku metaforaistunutta tätä päivää – tässä tapauksessa vielä aika raa'allakin tavalla", toteaa esityksen ohjaaja Merja Pöyhönen.

Pöyhösen Romeo ja Julia on toinen osa Suuruudenhullua Shakespearea nukeilla -trilogiassa. Sen ensimmäinen osa oli vuonna 2013 päivänvalon nähnyt Myrsky, ja trilogian huipennus Prinsessa Hamlet saa ensi-iltansa syksyllä 2017. 

Romeo ja Julia tarjoaa katsojalleen sekä nukketeatterielämyksen että ihmisoikeuksien pohdintaa yhdistettynä nykypäivään. Romeon ja Julian sekä heidän kanssahylkiöidensä asuttamalla tunkiolla väkivalta, huumeet ja ihmiskauppa ovat arkipäivää.

Kaiken kaaoksen keskellä Julia haaveilee jostain paremmasta, vaikka mahdollisuudet siihen vaikuttavat olevan mitättömän pienet. Kun nuoret kohtaavat, kaikki rumuus muuttuu kauneudeksi – roskat linnuiksi, muovi mereksi. Rakkauden voima on vahva.

Nukketeatterissa pyritään perinteisesti piilottamaan nuken takana oleva ihminen mutta ei kuitenkaan tässä esityksessä. Päinvastoin, nukettajat riehuvat välillä lavalla nukkejensa tavoin ja tuovat hahmoilleen tavattomasti inhimillisyyttä ja samaistuttavuutta. 

Kaiken tämän rumuuden keskellä nuoren viattoman rakkauden kauneus korostuu, ja esitys liikuttavan rujoine hahmoineen on aidosti koskettava. 

Romeo ja Julia Hällä-näyttämöllä keskiviikkona 9.8. klo 19.00 ja torstaina 10.8. klo 13.00

Liput ja lisätiedot

Teksti Iida Uuppo
Kuvat Jussi Virkkumaa

Lähteet
- Aura of Puppetsin kotisivut 
- Aura of Puppets tarjoilee suuruudenhullua nukketeatteria aikuisille. 27.8.2015. Kaupunkimedia Aamuset
- Romeo ja Julia / Aura of Puppets, Tehdasteatteri 16.10.2015. 17.10.2015. Paljon melua teatterista -blogi
- Romeo ja Julia – Renessanssinuoret rakastivat täysillä. 17.8.2011. Tiede.

<< Takaisin