Timo Tuominen tulkitsee jälleen Jacques Breliä – ”Kerron tarinoita ja välitän tuntemuksia katsojille”

20.7.2018

Kuva: Tomi Palsa

Rakastaa, haavoittua, raadella,
rakastaa, osaamatta, liikaa.
Nousen, ilman suojaavaa haarniskaa
kohti tähteä jot'ei voi saavuttaa...

Etsin / suom. Timo Tuominen

Näillä sanoilla näyttelijä Timo Tuominen palaa Jacques Brelin chansoneiden pariin Ohjelmateltassa perjantaina 10.8. Tuominen on esittänyt Brelin kappaleita vuodesta 2011 ja julkaissut niitä kaksi levyllistä. Rosoiset chansonit syttyvät hänen tulkinnoissaan eloon ja suomenkieliset versiot tuovat laulujen tarinat lähemmäs yleisöä. Tuomisen näyttelijätaustan on sanottu vaikuttavan siihen, miten hän tulkitsee Breliä.

– En tee eroa näyttelemisen ja chansonien laulamisen välillä. Kerron tarinoita ja välitän tuntemuksia katsojille. Molemmissa kysymys on läsnäolosta, antautumisesta ja heittäytymisestä, Tuominen kertoo.

Suomennettuja Brelin kappaleita on ehtinyt kertyä Tuomisen ohjelmistoon jo yli 60, joten yhtä suosikkia niistä on mahdotonta valita. Tänä kesänä Ohjelmateltassa nähtävästä Brel Final -esityksestä Tuominen kuitenkin mainitsee puhuttelevimmiksi kappaleet Rakastakaa, Fernand, Karitsa ja Isäni sanoi.

Laulujen käännökset Tuominen on tehnyt itse lukuun ottamatta jokaisen esityksen päättävää Rakastakaa-kappaletta. Se on Tuomisen mukaan kulkenut hänen kanssaan jo pitkään, siitä lähtien kun hän ensimmäistä kertaa lauloi Breliä vuonna 1990 Varkauden teatterissa. Näyttelijä saattaa tehdä omankin käännöksensä vielä joskus:

– Se on Liisa Ryömän hieno teksti. En sano, ettenkö koskaan sitä myös itse kääntäisi...

Neljän vuoden takaista Encore Brel -esitystään Ohjelmateltassa näyttelijä muistelee lämmöllä.

– Se oli aivan upea ilta. Teltta tuntui niin intiimiltä tilalta olla asioiden äärellä, yhdessä yleisön kanssa, Tuominen kertoo.

Mukana ovat tietysti myös Tuomista säestävät muusikot Tomi Rikkola, Marko Roininen, Tuomo Kuure ja Tuomas Timonen.


Haastattelu ja teksti: Joanna Jokela
Taustatiedot: HS 7.5.2018

Timo Tuominen Brel Final Ohjelmateltassa perjantaina 10.8. klo 22.00
Lue lisää ja osta liput >>

<< Takaisin