Ensimmäisen tiedotustilaisuuden antia

7.8.2017

Tänään polkaistiin käyntiin Tampereen Teatterikesä ja myös festariviikon kolmesta tiedotustilaisuudesta ensimmäinen. Tiedotustilaisuudessa kuultiin mielenkiintoisia ja taustoittavia puheenvuoroja mm. Pääohjelmiston esityksistä. Tässä muutama poiminta:

= = = = = = = = =

Miet Warlop: Fruits of Labor

Belgiasta Tampereelle saapunut kuvataiteilija Miet Warlop kertoi haluavansa ravistella töillään taiteen pyhyyttä. Hän haluaa aktivoida eri taidemuotoja ja tuoda niitä eri konteksteihin. Esimerkiksi Teatterikesässä nähtävässä Fruits of Laborissa musiikki toimii veistoksen materiaalina, joten tuloksena on musiikillinen veistos.

Fruits of Labor on teoksen sijaan ennemminkin paikka, jossa ihmiset voivat ajatella pelkoja aiheuttavia ongelmia, kuten terrorismia”, Warlop kuvaili. Hänen mukaansa yleisö elää teoksen mukana – kaikki hengittävät ravistelevan teoksen tahdissa.

Teatterimonttu
Ma 7.8. klo 19.00
Ti 8.8. klo 16.00

= = = = = = = = =

Sanna Hietala: Saalistajat

Käsikirjoittaja-ohjaaja Sanna Hietala kertoi Saalistajat-esityksen juontavan juurensa hänen omaan historiaansa.

”Mulla on ikeinen tuntuma syrjäytettyihin, ns. white trashiin. Kun kerron omasta taustastani, on aina tosi vaikea kertoa asioista ilman, että joutuu uhrin asemaan. Tästä syystä halusin kertoa syrjäseudulla asuvasta ja katsoa, voisiko hänestä tehdä ihmisen.”

Saalistajat on Hietalan ensimmäinen teksti, jonka valmiiksi saattaminen kesti vuosia. Kokonaisuus tarkentui Hietalalle jo pitkän kirjoitusprosessin alkuvaiheissa, estetiikkaa myöden. Hän tiesi myös haluavansa esityksen pohjaavan vahvasti huumoriin, sillä sen avulla asiat voidaan etäännyttää. Näin esityksessä käsiteltävät vakavat asiat eivät tunnu katsojista liian kuormittavilta.  

TTT Eino Salmelainen
Ti 8.8. klo 19.00
Ke 9.8. klo 16.00

= = = = = = = = =

Kristian Smeds: just filming

Kristian Smedsin ohjaamassa just filming -esityksessä ei nähdä lavalla ainuttakaan suomea äidinkielenään puhuvaa. Teos toimiikin tavallaan kannanottona teatterialan jatkuvaan globalisaatioon. Rooleissa nähdään unkarilainen Annamária Láng ja virolainen Juhán Ulfsak, jotka molemmat ovat omissa maissaan tunnettuja näyttelijöitä, mutta suomalaiselle yleisölle uudempia kasvoja. Smedsin mukaan esityksestä on turvaverkot ikäänkuin poistettu, ja näyttelijät ovat katsojien tavoin välillä hämmästyksissään siitä, mitä tarkalleen ottaen tapahtuu. 

TT Päänäyttämö
To 10.8. klo 19.00
Pe 11.8. klo 17.00
La 12.8. klo 14.00

= = = = = = = = =

Juha Hurme: Hullu

Kirjailija-ohjaaja Juha Hurme vietti vuoden 2009 joulukuun psykoosin oireiden kourissa suljetulla osastolla. Näiden kokemusten pohjalta syntyi ensin romaani, josta työstettiin myöhemmin teatteriesitys Hullu.

”Esityksen henkilökohtaista kulmaa ei voi toki ohittaa, mutta sitä ei pidä myöskään korostaa”, Hurme huomautti.

Hän kertoi kokemustensa tarjonneen tietoa ensinnäkin suljetusta osastosta instituutiona, joka kirjaimellisesti on useimmilta ihmisiltä suljettu. Myös Hurmeen oma tila, romahdus, avasi tuntemattomia sisäisiä näkymiä. Näitä asioita hän lähti sitten purkamaan itselleen ominaisin keinoin – kirjoittamisen ja teatterin kautta. 
Hurmeen mukaan Hullu on teatterikollektiivin tekemä, jota hän ei periaatteessa ohjannut ollenkaan.

”Ja sehän on ohjauksen korkein aste, kun ei ohjata lainkaan”, Hurme kiteytti. 

Teatteri Telakka
To 10.8. klo 19.00
Pe 11.8. klo 13.30
Pe 11.8. klo 19.00

<< Takaisin