Teatterimuusikko Eeva Kontu ja Teatteri Telakka saavat Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän palkinnon

8.8.2017

Teatterimuusikko Eeva Kontu ja Teatteri Telakka saivat Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän palkinnon

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahaston palkinto myönnetään tänä vuonna teatterimuusikko Eeva Kontulle ja tamperelaiselle Teatteri Telakalle, molemmille 9 000 euroa.

Olavi Veistäjän palkinto myönnetään valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta. Palkinnot luovutettiin Tampereen Teatterikesän avajaisissa tiistaina 8.8.2017.

Teatterimuusikko Eeva Kontu

Suomalainen teatteri ja esittävät taiteet tarvitsevat laaja-alaisia ja rautaisen ammattitaidon omaavia musiikin ammattilaisia – kunnianhimoisia ja yhteistyökykyisiä muusikoita, joiden sydän sykkii teatterille. Teatterimuusikolle mikään musiikkiin liittyvä ei ole vierasta. Hän hallitsee eri instrumenteille sovittamisen ja teosten harjoittamisen, toimii teatterin kapellimestarina ja tarvittaessa säestäjänä tai soittajana muiden joukossa. Parhaimmillaan hän on myös se, joka säveltää musiikkia. Hän on musiikkidramaturginen ajattelija.

Eeva Kontu (s. 1981) on kaikkea tätä: monipuolinen ja lahjakas teatterimuusikko ja musiikkidramaturgi. Hän valmistui muusikoksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulun teatterimusiikin suuntautumisvaihtoehdosta vuonna 2009. Kontun ykkösinstrumentit ovat piano ja saksofoni, mutta hän hallitsee soittimia laajemminkin. Eeva Kontun sävellystöihin kuuluvat mm. Tampereen Työväen Teatteriin tehdyt Särkynyt malja, Viita 1949 ja tammikuussa 2018 ensi-iltansa saava Tytöt 1918. Kontu on säveltänyt myös elokuvamusiikkia ja toiminut useiden musiikkituotantojen kapellimestarina.

Eeva Kontulle on tärkeää musiikkiteatterin erityispiirteiden vaaliminen. Kontun ammattitaito on hyödyttänyt suomalaista musiikkiteatteria huimasti. Hän on ollut luomassa monia musiikkiteatterin kantaesityksiä sovittajana ja musiikkidramaturgina, viimeisimpänä elokuussa Helsingin Kaupunginteatterissa ensi-iltansa saavaa Myrskyluodon Maijaa.

Teatteri Telakka

Tamperelaisen Teatteri Telakan teatterikonsepti on toiminut elinvoimaisena jo yli 20 vuoden ajan. Teatteri Telakka on tuottanut useita laadukkaita kantaesityksiä, klassikkojen uustulkintoja ja tuonut uusia tekijöitä Suomen teatterikentälle. Niukat rahalliset resurssit eivät ole koskaan lamaannuttaneet Telakan taiteellista määrätietoisuutta ja kunnianhimoa. Se ei missään vaiheessa ole tinkinyt taiteen laadusta, vaan on toteuttanut kunnianhimoista ohjelmistoa paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin.

Teatteri Telakan kantaesitykset edustavat iskevää, kriittistä, keskustelevaa ja kommentoivaa kotimaista dramatiikkaa. Omien tuotantojensa lisäksi Telakka on ottanut vastaan vierailuesityksiä toimien näin monien vapaiden ryhmien tamperelaisena ”turvapaikkana”. Telakka on ollut myös kansainvälisesti liikkuva, sen esityksiä on nähty ulkomaisilla festivaaleilla, ja se on tehnyt yhteistuotantoja, viime vuosina pääasiassa Virossa ja Venäjällä.

Teatteri Telakka on hieno esimerkki yhteisöllisestä kestävyydestä ja sitoutumisesta. Taiteellisesti kunnianhimoiset tuotannot ja laaja-alainen yhteistyö edellyttävät myös organisaatiolta ja prosesseilta laatua. Omien sanojensa mukaan Teatteri Telakka on ”johdattelematon. Jokainen produktio on itsenäinen, saaden tilaa omalle äänelleen taiteilijoidensa kautta. Vapaus tehdä ja luovuus toteuttaa ovat taiteellisen toimimisen lähtökohta. Teemme esityksiä aiheista, jotka ovat ajan hermolla ja joista ei voi olla puhumatta.”

 

<< Takaisin