Stand up -koomikosta stand up -kroonikoksi – Tommi Tuominen kertoo esityksensä taustoista

4.8.2023

Tommi Tuominen pitelee mikrofonia.
Kuvassa Tommi Tuominen. Kuva: Tommi Turunen.

Lauantaina 12.8. TelttaLabissa nähdään maailmanensi-illassa stand up -esitys, joka käsittelee kroonista väsymysoireyhtymää ja elämää sen kanssa. Tommi Tuomisen esitys Tommi Tuominen – Stand up -kroonikko on tiettävästi ensimmäinen, jossa sairautta käsitellään. 

Tuominen sairastui itse krooniseen väsymysoireyhtymään (ME/CSF) kahdeksan vuotta sitten. Diagnoosin saaminen ei ollut helppoa, mutta lopulta Tuominen sai apua yksityiseltä puolelta. 

– Kyseessä on fyysinen sairaus, joka lievimmilläänkin vie energiat ja rajoittaa tosi paljon päivittäistä elämää. Pahimmillaan se voi viedä sänkypotilaaksi, niin ettei ihmisellä välttämättä ole energiaa edes purra omaa ruokaansa. Todella ikävä tauti siis ja sairastuneiden asema Suomessa on tosi huono, ihan jo senkin takia ettei suurin osa lääkäreistä tunnista kyseistä tautia. Tämä olikin osasyy siihen miksi halusin esityksen tehdä, eli omalta osaltani tehdä tautia tunnetuksi. Ja vaikka ME/CFS:n kohdalla on vielä paljon avoimia kysymyksiä, haluaisin itse tuoda myös toiveikasta viestiä siitä että tästäkin taudista on mahdollista kuntoutua, ehkä jopa parantua täysin, hän kertoo.

Henkilökohtaisen ja omaan elämäntarinaan keskittyvän esityksen työstäminen on ollut Tuomisen mukaan jopa terapeuttista, ja hän kertoo että kirjoitusprosessi on saanut hänet myös herkistymään useaan kertaan.

– Tällaisen esityksen tekemisen rikkaus on varmaan siinä, että koska se pitää tehdä vieraalle yleisölle, joka pitää vieläpä saada nauramaan, niin asioiden on tavallaan vähän pakko löytää mittasuhteensa. Ei voi surkutella liikaa huonoja hetkiä, mutta ei myöskään kääriytyä liikaa hienojen hetkien loisteeseen, hän jatkaa.

Esitystä luodessa on ollut myös tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka omista kokemuksistaan kertoo.

– Tavoite on löytää herkkä balanssi sen välillä, että kertoo oman tarinansa rehellisesti ja samalla hauskasti. Lisäksi puhuu vakavasta sairaudesta kertoen oman kokemuksensa aidosti ja itseä kuunnellen, samalla kuitenkaan kertomatta sairaudesta jotain joka ei yleispätevästi pidä paikkaansa, tai tekee jotenkin hallaa itse sairauden asemalle Suomessa, hän tiivistää.

 

Koskettavaa ja sopivan tummansävyistä huumoria

Ensi-iltaa varten Tuominen on hionut esitystään harjoitusesityksissä yleisön edessä. Harjoitusesityksistä saatu palaute on ollut hyvää.

– Minulle on kerrottu, että esitys on tosi koskettava ja sopivan tummansävyinen, mutta kuitenkin koko ajan hauska. Lisäksi on hämmästelty miten stand up -esitys voi olla hauska, mutta lopulta itse asiassa myös aika koskettava. Lisäksi on kehuttu sitä, että käsittelen taitavasti vaikeaa aihetta, hän kertoo. 

Normaaleihin stand up -esityksiinsä verrattuna harjoitusesitykset ovat tuntuneet Tuomisesta kehittäviltä ja jopa puhdistavilta. 

– Luulen, että tämä esitys on vienyt minua kohti oman äänen löytämistä koomikkona. Tässä esityksessä ei tarvitse ottaa niin paljon paineita siitä nauraako yleisö joka 12 sekunti, tai tykkääkö joku tästä tai siitä vitsistä. Tietyllä tavalla lavalla on vain mies, mikki ja totuus. Ja se on vapauttavaa.

 

Tavoitteena tietoisuuden lisääminen, toiveikkuus ja nauru

Teatteria opiskelleelle Tuomiselle Teatterikesä on aiemmin tuttu katsojana, minkä lisäksi hän on esiintynyt OFF Tampereen puolella aikaisempina vuosina. Tuominen odottaa innolla ensimmäistä esiintymistään TelttaLabissa.

– Teatterikesä on aina ollut hieno tapahtuma ja on iso kunnia saada esiintyä TelttaLabissa!

Ensi-illalta Tuominen odottaa hauskaa ja koskettavaa iltaa ja toivoo, että sali olisi täynnä yleisöä. Naurun lisäksi hän toivoo, että voi esityksellään myös lisätä tietoisuutta sairaudestaan.

– Toivon, että yleisö viihtyy, nauraa ja että esityksen jälkeen muutama ihminen enemmän Suomessa olisi tästä sairaudesta tietoinen.

 

Tommi Tuominen – stand up -kroonikko esitetään osana TelttaLabin ohjelmistoa lauantaina 12.8. klo 21.00 G Livelabissa. Osta liput täältä.

 

Artikkeli on koostettu Tommi Tuomisen haastattelun pohjalta.

 

Haastattelu: Juhani Valkama

Teksti: Assi Kärkkäinen

<< Takaisin