Satujen disko käsittelee kuolemaa joraten

19.7.2022

Kuva:Petteri Aartolahti

 

Satujen disko – Gootti Vapaavuori Goes Full HD on alun perin Teatteri Telakan 25-vuotisjuhlaohjelmistoon kuulunut esitys, jonka voi kokea vielä festivaaliviikolla TelttaLabissa. Luvassa on elävää musiikkia, videotaidetta, draamaa, jorausta ja baaritiski. Esityksen keskiössä on Nuutti Vapaavuoren kehittelemä Gootti Vapaavuoren hahmo, jolle kuolema on elämän päämäärä ja juhlan aihe.

Satujen disko esityksessä fiktiivinen henkilö kertoo ihailustaan goottikulttuuria kohtaan sekä siitä miten hän haluaisi tulla gootiksi. Esitys ei ole minkäänlainen tyylipuhdas goottiestetiikan esittely. Goottikulttuuri ja kuoleman romantisointi on tässä eräänlainen referenssi, vaihtoehtoinen tapa nähdä ihmisen elämän ajallinen rajallisuus. Kuolemaa pyritään käsittelemään kepeästi, osana elämän kaarta, Vapaavuori kertoo.

Esitys sopii myös henkilöille, joita goottius ei niinkään kiinnosta. Koko ihmiskuntaa koskettavaa teemaa käsitellään hauskassa baari-illassa, ja esityksessä on musiikkia jokaiseen makuun.

– Esityksen pohjalla oleva teema on ihmisen suhde kuolemaan, kuoleman vääjäämättömyyden ymmärtäminen. Esitys on koominen happening, baari-ilta jossa yleisö pääsee hetkeksi Maman baariin, jossa on töissä omanlaistaan väkeä. Musiikillisesti esitys liikkuu rock- ja popmusiikin tyyleissä raja-aidoista välittämättä. Mukana on livebändillä soitettua grungea, konemusiikki-vetoista discoa, poppia, sekä akustisella kitaralla säestettyjä soololauluja.

 

Gootti opettaa rohkeutta olla olemassa

Gootti Vapaavuorella on esityksessä merkittävä rooli: hän ei ole ainoastaan päähenkilö, vaan myös musiikin säveltäjä ja sanoittaja. Esitystä suunnitellessaan Vapaavuori keksi itselleen taiteilijanimen Gootti Vapaavuori, joka tuntui hänestä heti omalta. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia Nuutista ja Gootista löytyy?

– Se [taiteilijanimi] on ristiriitainen, en koe siviilissä täyttäväni ulkoisesti minkäänlaisia goottihenkilön kriteereitä. Tämän esityksen päähenkilö on jollain tavalla kömpelö omassa goottiudessaan. Goottikulttuurin ihailu on kuitenkin osa sekä siviiliminäni, että Gootti Vapaavuoren maailmankuvaa.

Gootin hahmo on opettanut Vapaavuorelle rohkeutta olla olemassa, mutta suhtautuminen kuolemaan ei ole muuttunut esityksen työstämisen aikana. Vapaavuori on aina pyrkinyt välttämään patetiaa ja synkkyydessä vellomista käsitellessään kuolemaa.

 

Kuolemasta voi puhua kepeästikin

Satujen disko on syntynyt pandemian varjostamana aikana, jolloin kuolema nousi entistä ajankohtaisemmaksi puheenaiheeksi. Se esitetään aikana, jolloin sota on tullut taas lähemmäksi eurooppalaisten elämää. Mediassa kuolema esitetään yleensä juuri tragediana ja katastrofina. Gootti Vapaavuoren näkemys kuolemasta tuo vastapainoa median käsittelytavalle.

– Koen että missään ajassa ei ole vain yhtä hyvää tapaa käsitellä elämää (ja kuolemaa osana sitä). Esityksen kepeä ja kuolemaa juhlistava tapa on yksi tapa puhua siitä mistä on vaikea puhua.

 

Satujen disko – Gootti Vapaavuori Goes Full HD on osa TelttaLabin ohjelmistoa ja esitetään keskiviikkona 3.8. klo 21.00 G Livelabissa. Osta liput täältä.

 

Artikkeli on koostettu Nuutti Vapaavuoren haastattelun pohjalta.

Teksti: Reetta Toivettula

<< Takaisin