Sana elämöi lavalla

25.7.2016

Quo Vadis Poetry Bandin biiseissä on jotain kumman hypnoottista. Ryhmän motto ”Paperilla sana kuolee, lavalla se elämöi!” avautuu täydemmin heti yhdenkin kappaleen kuunneltuaan. Kokonaisvaikutelmaa on vaikea pistää paperille jo yksistään sen vuoksi, että Poetry Band yhdistelee niin monia eri taiteen elementtejä: draamaa, runoa ja musiikkia.

Kuinka luovuuden vyörytys nimeltä Poetry Band sai alkunsa, Otso Kautto?

“Kaikki alkoi vahingossa ja omaksi iloksi. Alkuperäinen kokoonpano koostui Teatteri Quo Vadiksen soittavista näyttelijöistä. Ensin soitettiin yhdessä, koska se täytti jonkin tyhjän kohdan unelmien horisontissa, sitten alettiin tehdä musiikkia Quo Vadiksen esityksiin... ja vähitellen runomusiikin osuus kasvoi sellaiseksi, että Poetry Band alkoi esiintyä omana itsenään. Se piste, missä puhuttu sana muuttuu lauletuksi veti puoleensa; laulun keksiminen uudelleen. Kai tämä yhtye on ollut paljon velkaa Quo Vadikselle, mutta yhtälailla voisi sanoa, että PB on inspiroinut monia Quo Vadiksen esityksiä.”

Entä mistä syntyi idea risteyttää niin erilaisia elementtejä?

“Tämmöisen hybridin synty taisi olla väistämätöntä, siinä intohimon eri alueet kohtaavat elävinä lavalla, ehkä pikkuisen kapinahengessäkin. Sana on väkevä teko ja osa kehoa, mutta siihen suhtaudutaan nykyteatterissa usein hiukan väheksyen, liian teoreettisena ja jotenkin oudosti kehon ja teon vastakohtana. Itse emme siis koe asian olevan näin.”

Soveltuuko klassinen “lyriikka vai melodia edellä” -kysymys Poetry Bandiin?

“Aika usein ollaan tekstilähtöisesti liikkeellä. Toisinaan musa syntyy yhdessä soittamalla, joskus yhdellä on mielessään tekstiin istuva riffi ja siitä se lähtee kehittymään... ja riippuu siitäkin kuka sattuu olemaan luovalla tuulella.”

Kautto kuvailee ryhmää “hankalasti määriteltäväksi tavaraksi”, mitä hän myös pitää yhtenä syynä siihen, että he ovat keskimäärin menestyneet paremmin ulkomailla (mm. Ranskassa, Espanjassa ja Chilessä) kuin kotimaassa:

“Isoin osa bändin faneista taitaa olla muualla kuin Suomessa. Poetry Band on ironiavapaa, tunteita ja elämäntuntoa pelkäämätön vyöhyke. Ryhmä on monikielinen ja tekstejä on ansiokkaasti käännetty, joten sanatkin välittyvät. Maailmalla eri tyylien kirjo on sen verran isompi, että ilmiöt otetaan vastaan ilman kovin suurta tarvetta lokeroida, mikä sopii meille.”

Vahingossa syntyneeksi ryhmäksi Poetry Bändin biisit huokuvat mietteitä ja iskevät kiinni tavalla, jota on vaikea kuitata onnenkaupalla. Parhaan elämyksen saa tietenkin paikan päältä Ohjelmateltassa, mutta sitä odotellessa voi fiilistellä bändin soundia Soundcloud -musiikkipalvelussa.

 

Quo Vadis Poetry Band, Ohjelmateltta Keskustori Ke 3.8. klo 22.00 – Lue lisää.

Kuuntele Poetry Bandia Soundcloudissa


– Jaakko Reinikainen

<< Takaisin