Rakkaus!? IIK! KÄÄK! YÄK! – klassikkoteema lasten silmin

13.7.2021

Koko perheen elämyksen Tampereen Teatterikesässä tarjoaa Vaasan kaupunginteatteri esityksellään Rakkaus!? IIK! KÄÄK! YÄK!. Esityksen on ohjannut Taina Mäki-Iso yhdessä työryhmänsä kanssa. Näyttämöllä nähdään vauhdikas etsiväryhmä, jonka missiona on selvittää, mistä rakkaudessa on kyse. Tätä musiikin ja komiikan täyteistä seikkailua on saatu esittää marraskuusta asti Vaasassa loppuunmyydyille katsomoille.

Teoksessa seikkailee etsiväryhmä Puu, joka on erikoistunut erilaisten arvoitusten selvittämiseen. Kullakin etsivällä on omanlaisiaan erityistaitoja, joiden avulla he selviytyvät jännittävistä ja vaarallisistakin tehtävistä. Eräänä päivänä ryhmä löytää viestin, jossa he saavat tehtäväkseen selvittää, mitä rakkaus on. Arvoitusta ratkoessaan etsiväryhmä päätyy hauskoihin tilanteisiin.

Totuus tulee lasten suusta

Käsikirjoittajan apureina ovat toimineet vaasalaiset päiväkotilapset, joiden näkemykset rakkaudesta loivat esitykselle tärkeän tausta-aineiston. Esityksessä kuullaan muuntelemattomia lainauksia suoraan lasten suusta. Lasten autenttiset kommentit tuovat esitykseen liikuttavan lisäsäväyksen aikuiskatsojille sekä samaistumispintaa perheen pienimmille.

Ohjaaja Taina Mäki-Ison mukaan lasten pohdinnoissa kuului jo viime keväänä selkeästi kaipuu isovanhempien ja kavereiden luokse. Sen sijaan romanttinen rakkaus ei lapsia juurikaan kiinnostanut, mikä ei tullut ohjaajalle yllätyksenä. Mäki-Iso kertoo aineiston paljastaneen myös, kuinka terävästi lapset osasivat aihetta kuvailla:

”Yllättävän monimuotoisesti ja hirvittävän viisaalla tavalla lapset ajattelevat rakkaudesta. Yhtäältä sitä on vaikea ymmärtää, ja toisaalta se selkeästi ilmenee pomppimisena, tärinänä, tunteena mahassa ja rinnassa tai vaikkapa kaatumisena. Se on jotain ihanaa, mutta myös ristiriitaista: Useimmiten on helppo rakastaa, joskus lähtee raivo.”

”Ilahduin myös siitä, että lapset huomioivat itsensä rakastamisen tärkeyden esimerkiksi näin: Itsensä rakastaminen on sitä, kun olen kiva mun kaverille ja ne tykkää sitten musta. Niin sitten tykkään itsestäni”, Mäki-Iso lisää.

Kerätty tausta-aineisto kulkee mukana läpi esityksen, sillä merkittävä osa esityksen dialogista ja Sauli Perälän säveltämien laulujen sanoituksista koostuu lasten kommenteista.

Vauhdikasta liikettä ja mielikuvitusta hellivää visuaalisuutta

Hahmojen liikekieltä on rakennettu klovneriaa ja leikkiä hyödyntäen, ja katsojalle onkin luvassa riemastuttava, energinen ja kohderyhmäänsä viihdyttävä esitys. Näyttelijöiden taitava kehonhallinta hämmästyttää katsojaa iästä riippumatta.

Taina Mäki-Iso kuvailee hahmojen syntyprosessia: "Esityksen etsivähahmot syntyivät niin sanotun henkilökohtaisen klovnin kautta. Sitä ei voi oikein ilman rakkautta tehdä.”

Lavastuksella ja puvustuksella on pyritty luomaan ympäristö, jota ei voida sijoittaa mihinkään tiettyyn aikaan tai paikkaan. Metsäisiä elementtejä ja leikkimielisyyttä yhdistelemällä on saatu luotua maailma, joka voisi yhtä hyvin olla oikeassa metsässä tai katsojan mielen sisässä. Kokonaisuus jättää tilaa mielikuvitukselle. Mäki-Ison mukaan jokainen tekijä vaikutti lopputulokseen omalla panoksellaan:

”Oikeasti kyllä itselläni oli sellainen olo, että ihan kaikki – tekniikka mukaan lukien – olivat leikkimässä samaa leikkiä rakkausteeman äärellä. Oli ilo tehdä töitä ihmisten kanssa, jotka heittäytyivät luovaan työhön rohkeasti, jakoivat monipuolista ammattitaitoaan auliisti ja kokivat aidosti tärkeäksi tehdä esitystä lapsille.”

Teatteriesitys on rakkaudellinen teko

Ohjaaja Mäki-Iso on työryhmineen kiitollinen, että pääsi pandemiankin aikana tekemään itselleen rakasta työtä. Työryhmä kohtasi myös haasteita: ensi-iltaa jouduttiin siirtämään useaan otteeseen, ja kokoontumisrajoitukset vaikuttivat harjoitteluun. Yleisöä saatiin ensimmäistä kertaa paikalle vasta ennakkonäytökseen: ”Koin silloin hyvin vahvasti sen, että minulle teatteriesitys on rakkaudellinen teko. Se on kohtaamista ja jakamista.”

Mäki-Iso kokee pandemian vaikuttaneen tapaan, jolla hän halusi teemaa käsitellä: ”Aivan varmasti pandemia vaikutti esitykseen. Voi olla, että ilman sitä olisin pyöritellyt rakkausteemaa jotenkin roisimmin. Nyt halusin koomisuuden lisäksi luoda keveän ja kauniin yhteisen hetken.” Hänen mukaansa myös Anna Raatikaisen suunnittelema lavastus auttoi saavuttamaan oikean tunnelman.

Rakkaus taiteen innoittajana on klassikko, joka itsessään ei muutu. Ajan vaikutus näkyy siinä, millaisesta näkökulmasta sitä käsitellään. ”Rakkaus on kuitenkin valtavaa ja ehkä tästä ajastakin riippumatonta: Voiko se olla isompaa kuin dinosaurus tai lohikäärme?” Mäki-Iso pohtii lasten kommentteihin viitaten.

Rakkaus!? IIK! KÄÄK! YÄK! esitetään Pakkahuoneella lauantaina 7.8. klo 17.30 ja sunnuntaina 8.8. klo 16.30.

 

Koostettu Mäki-Ison haastattelun sekä seuraavien lähteiden pohjalta:

Vaasa.fi: Marraskuussa etsitään rakkautta lasten sanoin. https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/marraskuussa-etsitaan-rakkautta-lasten-sanoin/

Vaasa.fi: Vaasan kaupunginteatterin lastenesitys Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon. https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaasan-kaupunginteatterin-lastenesitys-tampereen-teatterikesan-paaohjelmistoon/

Vaasa.fi: Lisänäytöksiä Rakkaus?! IIK! KÄÄK! YÄK! -lastenesitykselle. https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/lisanaytoksia-rakkaus-iik-kaak-yak-lastenesitykselle/ 

 

Teksti ja haastattelu: Ilona Lahtinen

<< Takaisin