Rakkaani, Conan Barbaari iskee niin nuoreen kuin aikuiseenkin katsojaan

5.7.2021

Juho Mantereen ohjaama ja käsikirjoittama Rakkaani, Conan Barbaari sai ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa syksyllä 2020. Teos kertoo teini-ikäisen, koulukiusatun Pöpö Höpöläisen tarinaa ja on saanut nimensä kirjailija Robert E. Howardin luoman Conan the Barbarian ‑fantasiahahmon mukaan.

 

Henkilökohtainen tarina sekoittuu fiktioon

Rakkaani, Conan Barbaari on saanut innoitusta tosielämästä ja perustuu Juho Mantereen autofiktiiviseen materiaaliin. Vaikka tarinassa on osia todellisesta elämästä, näytelmä on kuitenkin kokonaisuudessaan fiktiota. Mantere kuvailee, että henkilökohtaisen tarinan sovittaminen teatterilavalle oli vaikea mutta myös korjaava prosessi.

– Omiin vaikeimpiin muistoihin sukeltaminen oli teosta tehdessä tietysti kivuliasta, mutta lopulta hyvin vapauttavaa. Olen kiitollinen siitä, että pääsin loistavan työryhmän kanssa leikittelemään omilla kipeillä asioillani. Lopputulos on mielestäni riemukasta teatteritaidetta. Omat henkilökohtaiset asiani on häivytetty fiktion sekaan.

Teos on musta komedia, joka yhdistää vaikeisiin aiheisiin huumoria ja päätöntä mäiskintää. Mantereen mielestä raskaan aiheen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että esityksen itsessään pitäisi olla raskas.

– Mitä "vaikeampi" aihe, sitä hauskempi esityksen täytyy olla! Tässä esityksessä keskeistä on se, miten hurmeinen fiktio auttoi minua lapsena kestämään kuristavaa arkea. Olen halunnut esityksessä korostaa nimenomaan tuota taiteen maailmaa ihmeellisenä ja vapauttavana paikkana.

 

Tarina yksinäisyydestä on koskettava ja ajankohtainen

Mantereen omien kokemusten lisäksi teoksessa on hyödynnetty myös työryhmän jäsenten tarinoita. Ohjaaja kertoo, että kaikki heistä tunnistivat yksinäisyyden ja ulkopuolelle jäämisen tunteen omasta elämästään. Myös hyväksytyksi tulemisen ja anteeksiannon teemat ovat luultavasti tuttuja kaikille, niin tekijöille kuin katsojillekin.

Kaikessa samastuttavuudessaan Rakkaani, Conan Barbaari herättää myös voimakkaita tunteita ja mielipiteitä suuntaan jos toiseen, mikä tuntuu ohjaajasta merkittävältä. Yhden poikkeuksellisen mieleenpainuvan palautteen Mantere kertoo saaneensa eräältä äidiltä:

– Hänen teini-ikäinen poikansa oli käynyt katsomassa esityksen, ja kotiin päästyään purskahtanut itkuun ja vannottanut äitiään, että hänen täytyy käydä katsomassa esitys. Äiti teki työtä käskettyä, ja sanoi esityksen jälkeen nyt ymmärtävänsä poikansa elämää uudella tavalla. Tuollainen palaute säväyttää!

Mantere toivoo, että Rakkaani, Conan Barbaari tarjoaisi yleisölle teatterin parhaat puolet. Erityisesti pitkän tauon jälkeen hän pitää tärkeänä, että teatteria päästään kokemaan jälleen yhdessä – esiintyjät ja yleisö samassa tilassa.

– Toivon, että esitystapahtumasta tulee sellainen kuin teatteri parhaimmillaan on; samaan aikaan riemastuttava, liikuttava, pakahduttava ja vitalisoiva.

 

Rakkaani, Conan Barbaari esitetään Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä tiistaina 3.8. klo 19.00.

 

Teksti on kirjoitettu Juho Mantereen haastattelun pohjalta.

Teksti ja haastattelu: Jasmiina Rauhanen

<< Takaisin