Pieniä tarinoita suurista asioista – Esa Helasvuo saa perjantai-illan solistit loistamaan

13.6.2019


Muusikko Esa Helasvuon kirjoittamat haastatteluvastaukset pitää lukea useaan otteeseen, sillä niin runollisesti hän asettaa ajatuksensa musiikista ja säestämistään solisteista. Helasvuosta huokuu valtava rakkaus musiikkiin, ja se näkyy myös hänen konserteissaan.

Energinen ja pirskahteleva Helasvuo saapuu Teatterikesän Ohjelmatelttaan perjantaina 9.8. Energisyyttä tarvitaankin, sillä Helasvuo vastaa teltan molempien perjantai-illan konserttien, Yhdessä 40 v. ja Kuulin kui Helizi fado, säestyksestä.

Esa Helasvuon ansioluettelo ei ole ihan nälkävuosien mittainen, mutta lähelle päästään. Helasvuo on muusikko, säveltäjä, sovittaja, pianisti, ja entinen Sibelius-Akatemian lehtori. Musiikin tyylilajien välillä sulavasti liikkuva Helasvuo on tehnyt runsaasti elokuva- ja näyttämömusiikkia, lastenmusiikkia, kuoroteoksia sekä tilausteoksia orkestereille ja artisteille. Parhaiten Helasvuon taituruutta kuvaa ilmaus ”yhden miehen orkesteri”.

Helasvuo kuvailee Ohjelmateltan esityspäivän olevan hänelle ”pitkän eletyn flow'n tämän illan näyttämö,” johon hän on valmistautunut huolella – kuten kaikkiin muihinkin live-esityksiinsä.

– Muusikon työ on urheilun kaltaista motoriikan, struktuurien ja sävyjen hiomista, Helasvuo kuvailee.


Tarinankerrontaa ilman paperin makua

Ohjelmateltan perjantain esiintyjistä ensimmäisenä lavalle nousevat Helasvuon lisäksi Susanna Haavisto ja Eija Ahvo Yhdessä 40 v. -konsertin voimin. Sen lisäksi että Haavisto ja Ahvo ovat esiintyneet yhdessä neljä vuosikymmentä, myös Helasvuon säännöllinen yhteistyö kaksikon kanssa alkoi samoihin aikoihin. Triolle syntyi useita yhteisiä produktioita, joiden kanssa on noustu monenlaisille areenoille yhteisten vuosien aikana.

– Yhteistä kaikille teoksille on ollut kolmelle taiteilijalle orgaanisesti räätälöidyt musiikkinumerot ilman "paperin makua", Helasvuo kertoo.

Perjantain myöhäisillan konsertissa Kuulin kui Helizi fado kuullaan Portugalista lähtöisin olevaa fado-musiikkia Kirsi Poutasen laulamana. Poutanen on kuvaillut kyseistä musiikkityyliä ”sielun ja olemisen tilaksi”. Helasvuolle fado on melodista, haikeaa ja aina tuskaankin asti ulottuvaa tarinankerrontaa. Myös bluesin eleganteimmat sävyt ovat Helasvuon mukaan musiikissa kuultavissa.

Poutanen sytytti Helasvuon kiinnostuksen fadoon tämän vuosikymmenen alussa, ja konsertointi käynnistyi vuonna 2013.

Perinteisen portugalilaisen kansanmusiikin säestys soitetaan kitaralla, mutta Ohjelmateltan konsertissa kuullaan fadot pianosäestyksen siivittämänä. Helasvuo kuvailee soittavansa pianoa orkesterinomaisesti sovittamalla äänikuvan ikään kuin monelle soittimelle.

Perjantaina kuullaan myös Helasvuon omia pianoresitaaleja ilman laulua. Yhdessä 40 v. alkaa pianoimprovisaatiolla Helasvuon sävellyksestä Banana Split ja toisen näytöksen avaa Helasvuon sävellys Kesän maku.

Perjantai-illan konsertteja yhdistää Helasvuon mukaan molempien tapa kertoa tarinoita.

Yhdessä 40 v. ja Kuulin kui Helizi fado ovat molemmat kerronnallisen ilmaisun kukkaan puhkeavia elämänkuvia, pieniä tarinoita suurista asioista, Helasvuo selventää.


Paljon tehty ja paljon tehtävää

Palon musiikkiin ja pianon soittoon Esa Helasvuo löysi jo lapsuudessaan äitinsä innostamana. Siitä alkoi matka kohti Sibelius-Akatemiaa, jossa hän viihtyikin roolissa jos toisessa vuoteen 2008 asti. Välissä ura vei niin Teatterikorkeakouluun kuin Yleisradiollekin. Nykyään Helasvuo toimii freelancer-muusikkona.

Helasvuolla tuntuu olevan jatkuvan luomisen lahja, ja oman sisäisen musiikkinsa avulla hän pystyy hiljentämään esimerkiksi kaupunkimiljöön häiritsevät äänet.

– Olen tallannut koko elämäni musiikki päässäni. Koko ajan pyörii ideoita. Ei stressiksi vaan päinvastoin. Riemuksi asti, kun hyvä kaava syntyy toteutettavaksi.

Kuitenkin vain muutama Helasvuon sävellyksistä on omaehtoisesti syntynyt. Suurimman osan tuotannostaan hän on tehnyt tilausteoksina. Kaikki Helasvuon laulut sekä näyttämöteosten ja elokuvien musiikit ovat saaneet alkunsa ja inspiraationsa runoista tai draamoista.

Helasvuo sanoo kuitenkin, että paljon on vielä tekemättä.

– Nautinto musiikin myllyssä jatkukoon vielä silloinkin, kun toinen jalka on haudassa ja toinen banaanin kuorella.

 

 

Yhdessä 40 v.

9.8. klo 19.00

Liput 27 € Teatterikesä / 29,50 € Lippupiste

Kesto 2h, väliaika

 

Kuulin kui Helizi fado

9.8. klo 22.00

Liput 25 € Teatterikesä / 27,50 € Lippupiste

Kesto 1h 15min

 

Ohjelmateltta

Tampereen keskustori ti 6.8. – la 10.8.

 

 

Teksti: Fanniina Tuomola

<< Takaisin