Päivän tiedotustilaisuuden antia

3.8.2016

 

Tänään järjestetyssä, järjestyksessään toisessa Teatterikesän tiedotustilaisuudessa kuultiin jälleen valaisevia ja innostavia puheenvuoroja Pääohjelmiston esityksistä. Alla muutama valikoitu poiminta tapahtuman annista.

Desiree Burch: “Huumorin alta löytyy kipua”

Teatterikesän amerikanvahvistus Desiree Burch venytti yleisön suupieliä heti ensimmäisistä sanoistaan lähtien. Näin siitä huolimatta, että koomikon esitys, Tar Baby, käsittelee aikamme yhtä vaikeimmista aiheista: rasismia.

Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä Burch haluaa lavalla ennen kaikkea työstää ennakkoluulojen ja stereotypioiden peikkoja yhdessä yleisönsä kanssa. “Huumorin alta löytyy kipua,” hän sanaili. Samaan aikaan hän painotti, että tarkoituksena on rakentaa nimenomaan turvallista, avointa tilaa, jossa luottamus ja erilaisuuteen samaistuminen siivittävät avautumaan.

Siitä mihin Burch yleisönsä kutsuu, hän ei edes unelmoisi jäävänsä itse paitsi. Tar Baby onkin vahvasti persoonallinen, tositapahtumiin perustuva narratiivi.

Ohjenuoraksi Klubiin tänään tai torstaina astuville: älä jätä ennakkoluulojasi narikkaan – eivät ne siellä tuuletu.

TTT Klubi, Hallituskatu 19
Ke 3.8. klo 19.00
To 4.8. klo 16.30


Teemu Mäki: Ääripäiden tasapaino

Ohjaaja Teemu Mäki nosti esiin Transformations – otteita maskuliinisuuden sanakirjasta -esityksestä kaksi ulottuvuutta, jotka hänen mukaansa venyvät ääripäiksi.

Ensinnäkin on teatterin kerronnallinen repertuaari, jota Transformations hyödyntää koko skaalan leveydeltä. Asiapitoisuus tiivistyy informatiivisessa “sanakirjakohtauksessa,” jossa eräs esiintyjistä lukee sukupuoleen liittyvää sanastoa ja faktaa transsukupuolisuudesta. Toisaalla puhuttu kieli hylätään kokonaan tanssin hyväksi. Ilmaisun prisma huolehtii monipuolisesta, loppuun asti kantavasta narratiivin kaaresta.

Toinen ääripää on luonteeltaan filosofinen. Mäki kertoo, että myös esiintyjien itsensä keskuudessa on erimielisyyttä kysymyksestä, onko sukupuoli jotain luotua vai löydettyä. Onko transsukupuolinen syntynyt “väärään kehoon”, vai onko sukupuolenkorjausleikkaus pikemminkin valinta, jolla ei ole suoraa yhteyttä mihinkään myötäsyntyisyyteen ominaisuuteen?

Filosofia on pitkälti oppia parempien kysymysten esittämisestä. Siinä mielessä Transformations on taidossaan lyömätön.

Pakkahuone, Tullikamarin aukio 2
Ke 3.8. klo 19.00
To 4.8. klo 13.00

Kolmas ja viimeinen tiedotustilaisuus järjestetään ravintola Klubilla perjantaina klo 10.00–11.00. Yleisö on taas kerran tervetullutta! Lue lisää mediasivuilta.

<< Takaisin