Päivän tiedotustilaisuuden antia II

5.8.2016

 

Rebel Rebel: “Jos esitys ei voi epäonnistua, se ei ole esitys”

Päivän tiedotustilaisuudessa Rebel Rebel -ryhmän Snæbjörn Brynjarsson muisteli eilisen Retrospektiivi-esityksen Suomen (ja Islannin ulkopuolisen maailman) ensi-iltaa tyytyväisenä. “Yleisö on Tampereella lämmintä”, hän kuvaili. Yhdessä Ragnheiður Sigurðardóttir Bjarnarsonin kanssa he pyrkivät kääntämään Brynjarssonin keskeneräisiä romaaneja tanssiksi.

Kuinka tämä luonnistuu, siitä tekijät eivät ole itsekään niin varmoja. Onnistuminen ei ole taattua. Toisaalta taide ylipäätään edellyttää heille epäonnistumisen mahdollisuutta. “Jos esitys ei voi epäonnistua, se ei ole esitys”, sanailee Brynjarsson.

Retrospektiivi nähdään Teatterikesässä vielä tänään klo 15.00 Hällä-näyttämöllä (Hämeenkatu 25).

Tutustu esitykseen tarkemmin Aamulehden arvostelussa.

Yana Ross: Tšehov Islannissa

“Olen kokonaan koukussa,” vastasi Yana Ross kysymykseen hänen ja Tšehovin suhteesta. Lokki on hänelle toinen Teatterikesässä vieraileva Tšehov-ohjaus. Sarjan aloitti viime vuonna Vanja-eno. Lisäksi hänet on kiinnitetty ohjaamaan Kolme sisarta Vilnassa ja Kirsikkapuisto Varsovassa seuraavaksi pariksi vuodeksi. “Juna jatkaa kulkuaan,” hän totesi.

Rebel Rebelin jälkeen puhunut Ross hymyilee, kun taiteellisen johdon Mikko Roiha muistuttaa Snæbjörn Brynjarssonin huomautuksesta, että Teatterikesässä Islantia edustavat maan pienin ja suurin teatterituotanto. Ross jatkaa pitämällä puheenvuoron, jossa hän kuvailee työskentelyä Islannissa Reykjavikin kaupunginteatterin näyttelijöiden kanssa.

“Yllätyin heidän alastomuudestaan,” hän sanoo kuvaillessaan islantilaisten avoimuutta ja pienten piirien läheisyyttä. Samoin hän ilmaisee kummastuksensa näyttelijöiden vaatimattomuudesta: he kun eivät mielellään kutsu itseään taiteilijoiksi. Artesaani, käsityöläinen, on heille mieluisampi termi.

Myös Islanti ympäristönä on välittynyt vahvasti Lokkiin, joka sijoittuu venäläisen maatilan sijaan tuuliselle huvilalle. Paperiastioita saadaan naulata kiinni, jotteivät ne lentäisi tiehensä.


TTT Suuri näyttämö, Hämeenpuisto 32
Pe 5.8. klo 19.00
La 6.8. klo 12.30

<< Takaisin