OH MY HALEY, täältä tullaan taas!

26.7.2016

 

Seurustellessani koomikon kanssa aloin pohtia, miksi ihmiset hurmaantuvat miesten suurista romanttisista eleistä, mutta kun nainen tekee saman eleen miehelle, hänet tuomitaan epätoivoiseksi ja hulluksi?” Kanadalainen Haley McGee pureutuu romanttisten eleiden kielikuvaan ja leikkii sukupuolten dynamiikan kanssa sooloesityksessään I'm Doing This for You (ohjaus Mitchell Cushman), joka on jo hänen toinen show'nsa Tampereen Teatterikesässä.

Haley McGee on kansainvälisesti suosittu kanadalainen esiintyjä ja käsikirjoittaja, joka on kiertänyt sooloesityksillään ympäri maailmaa. Haley kiersi palkitun esityksensä OH MY IRMA (2011) kanssa Kanadasta Mongoliaan yli 100 esityksen verran. Teos nähtiin myös Tampereen Teatterikesässä 2014. Hänen uusin soolonsa, I'm Doing This for You, sai ensi iltansa syksyllä 2015 ja McGee on esittänyt sitä myös kansainvälisesti, seuraavaksi vuoronaan Tampereen Teatterikesä 2016.

McGeen ansioluettelo sisältää useita teatteriesityksiä sekä televisio- ja elokuvarooleja. McGee valmistui näyttelijäksi Ryersonin teatterikoulusta 2007, ja sittemmin hänet on nähty mm. vierailevana tähtenä suomalaistenkin suosimassa Murdochin murhamysteerit -kanadalaissarjassa. Hän ei alunperin suunnitellut uraa käsikirjoittajana, mutta teatterikoulun opettajan kannustuksesta hän alkoi kirjoittaa näytelmiä.

McGeetä on kehuttu ”valtavan lahjakkaaksi kirjoittajaksi ja esiintyjäksi” (The Skinny) ja katsojan on sanottu ”jäävän seuraamaan tarkasti hänen jokaista sanaansa, liikettään ja kasvojen ilmettään” (Three Weeks). McGee antaa esityksessään I'm Doing This for You yleisön seurata hänen omaperäisen roolihahmonsa tragikoomisia pyrkimyksiä romanssinsa elvyttämiseksi. Kunniavierasta odotetaan saapuvaksi suureen juhlaan, mutta kun miestä ei ala kuulua, täydellinen lahja alkaa hajota ja paljastaa vähitellen totuuden parisuhteesta.

Yleisö voi tehdä McGeen mukaan omat tulkintansa esityksestä, joka on hänelle itselleen ollut tutkimusmatka kompromisseihin, joita ihmiset joutuvat tekemään romanttisen parisuhteen ylläpitämiseksi. Esitys kertoo myös yksinäisyydestä ja luopumisesta, vaikka onkin samalla kuvaus romantiikasta ja ihastumisen arvoituksellisuudesta.

I'm Doing This for You on kontrolloitu hajoaminen, sekä ilon että kauhun spektaakkeli ja esiintyjän uskomattomien kykyjen näytös, jossa McGee kehittää aivan liian uskottavan roolihahmon mukaansatempaavasti, vain esittääkseen huolellisesti koreografioidun romahtamisensa. Lopussa kaikki muuttuu loistokkaaksi kaaokseksi, aivan niin kuin pitääkin.” (Andy Field, Co-AD Forest Fringe, Lontoo)

McGee kertoo esityksen roolihahmon olevan osa häntä, kuin yksi segmentti tai ruumiillistuma, jota hän tarkastelee läheltä sekä jopa lietsoo ja vääristelee. Vaikka McGeen sooloesitysten roolihahmot heijastavat yhtä puolta hänestä, esitykset eivät kuitenkaan ole omaelämäkerrallisia. Hänen tarkoituksenaan on lopulta rakentaa fiktiivinen maailma, jossa roolihahmot alkavat elää omaa elämäänsä. Fiktiivisyyden 'maski' vapauttaa ja auttaa häntä pääsemään lähemmäksi totuutta – totuutta, joka pohjautuu omiin tuntemuksiin ja kokemuksiin.

McGee sanoo rakastavansa rajojen kokeilemista. Hän flirttailee aina esityksissään sillä, kuinka paljon on liian paljon. Paras komedia syntyy hänen mukaansa kamalista tilanteista, jotka vaativat kevytmielisyyttä. McGee haluaa saada ihmiset nauramaan iskemällä yhteen dramatiikkaa ja hauskuutusta. Myös Toronto Starin haastattelussa OH MY IRMA -esitykseen liittyen hän kertoo, että juuri polaarisuus hauskuuden ja epätoivon välillä kiehtoo häntä, ja hän yrittää saada niitä jokaiseen hetkeen kaikissa käsikirjoituksissaan. I'm Doing This for You  -esityksessä komiikka rinnastuu jopa seksiin.

”Haluan, että ihmiset tuntevat pimeyden, jotta nauru voi olla yhä parempaa, kuin helpotus. Juhlistamme sitä, että olemme samassa tilassa ja saamme todistaa jotakin yhdessä. Toivon, että yleisö lähtee katsomosta mielessään toivoa. Tai vähintäänkin he lähtevät kädessään pala kakkua.”

I'm Doing This for You TTT Kellariteatterissa maanantaina 1.8. klo 19.00 sekä tiistaina 2.8. klo 15.00 (esityskieli englanti) – lue lisää.
Katso myös traileri esityksestä täältä.

 

– Katri Weckroth

Lähteet:

McGeen haastattelu

McGeen nettisivut

Haastattelu Toronto Starissa

<< Takaisin