OFF-ohjelmistossa teatteria ja taidetta ympäri Suomen – luvassa myös kansainvälisiä vierailijoita

18.6.2019

Tampereen Teatterikesän oheisohjelmisto OFF Tampere kokoaa yhteen taiteilijoita ja teatteriryhmiä ympäri Suomen, ja esityksiä nähdään myös useilta kansainvälisiltä tekijöiltä. Ohjelmiston 46 esitystä ja tapahtumaa tuovat monipuolista esitystaidetta kaupungin teatteritilojen lisäksi puistoihin, ulkoilmanäyttämöille, kaduille sekä museoihin ja ravintoloihin. Luvassa on muun muassa draamaa ja komediaa, musikaaleja, runoutta, laulua, menestysmonologeja, sirkusta, improvisaatiota, naamioteatteria, mentalismia ja taikuutta sekä kansainvälistä performanssitaidetta.

Festivaali käynnistyy OFFin etkoilla

Teatterikesän OFF-esitykset pyörähtävät käyntiin jo festivaaliviikkoa edeltävänä viikonloppuna 3.–4.8., jolloin ohjelmistossa nähdään Teemu Sytelän itsensä hyväksymistä ja eriarvoisuutta käsittelevä drag-musikaalimonologi Pieni Balleriina. Turusta OFFin etkoille saapuu aktivistiseen teatteriin erikoistunut Nopean toiminnan naiset -ryhmä, joka esittää ohjaaja Heini Vahteran omiin kokemuksiin pohjautuvan teoksen 10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä. Lisäksi etkoilla nähdään tamperelaisen Pelastakaa Ballerinat ry:n esitys Tanssi läpi muurien.

Esiintyjävieraita meiltä ja maailmalta

OFF-esiintyjien joukossa nähdään tänä kesänä virkistävän paljon uusia osallistujaryhmiä sekä muutamia esitysvierailuja ulkomailta asti. Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalolla järjestettävä Uuden maailman spektaakkeli esittää runsain määrin virolaista performanssitaidetta, minkä lisäksi kansainvälisiä taiteilijoita saapuu tapahtumaan myös Saksasta ja Tanskasta. Luvassa on maksuton kolmipäiväinen perfomanssitaiteen spektaakkeli, joka lupaa inspiroivia irtiottoja sekä rohkeita ja jopa shokeeravia kokeiluja.

Pohjoisimmat vieraat ovat tänä vuonna Seinäjoelta saapuva Vocal!-lauluyhtye sekä Jyväskylän harrastajateatteritoiminnassa vuodesta 1956 vaikuttanut Kansannäyttämö koskettavalla naamioteatteriesityksellään Kun aika on. Jyväskylästä saapuu myös toukokuisessa Yläkaupungin yö -tapahtumassa ensiesityksensä saanut karaokeparodia Golden Paradise, jonka esittää kahdeksanhenkinen teatteriryhmä Puskakollektiivi.

Kuopion suunnalta ohjelmistoon osallistuu jalkapallolegenda Atik Ismailin monologi, selviytymistarinaksikin luonnehdittu Älli Bälli. Esitys on syntynyt Teatteri Lataamon tuotantona vuonna 2018, ja se käsittelee rohkealla rehellisyydellä Ismailin omakohtaisia kokemuksia alkoholismista ja riippuvuuksista.

Pyöreitä vuosia ja pitkän linjan paikallistekijöitä

Tampereella jo 10 vuotta vaikuttanut Kehitysvammaisteatteri La Strada tuo OFF-ohjelmistoon Pirkanmaan Tanssiopiston kanssa toteutetun esityksen Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Pyöreitä vuosia juhlii myös 20-vuotias Tukkateatteri, jonka tuotannoista nähdään viikon aikana peräti kolme eri esityskokonaisuutta.

Muita paikallisia tuttuja ovat muun muassa pantomiimi-duo Plip ’n Bob, Improvisaatioteatteri Snorkkeli, Tampereen Ylioppilasteatteri sekä Circus Ruska Festival, jonka maksuttomia sirkusesityksiä nähdään festivaaliviikolla torstaista lauantaihin. Mukana ovat tuttuun tapaan myös Pirkanmaan alueen kesäteatterit, jotka esittävät kauden viimeiset esityksensä Teatterikesäviikolla.

Ohjelmiston vetonauloihin lukeutuvat myös monet ilmaisesitykset ja ulkotapahtumat, joista erityisesti Filharmonian Puistokonsertti ja Muumimuseon Puutarhajuhla houkuttelevat vuosittain Sorsapuiston täyteen eri-ikäisiä kulttuurikävijöitä. Yksi vuoden kiinnostavimmista tapauksista on myös mentalistiguru Jose Ahosen ja mentalisti-taikuri Tommi Lahden iltashow, joka tarjoaa yleisölle maksuttoman matkan mielen ihmeisiin. 

Tutustu kaikkiin OFF-esityksiin ja -tapahtumiin täältä!
 

Circus Ruska Festival – Väliaikaista (kuva: Heikki Järvinen)

<< Takaisin