Näytelmä ilman harjoituksia – Nassim Soleimanpourin teoksessa näyttelijä näkee käsikirjoituksen vasta lavalla

18.6.2019

Nassim Soleimanpour on iranilaislähtöinen, nykyään Berliinissä asuva, palkittu näytelmäkirjailija. Hänen vuonna 2011 ensi-iltansa saanut näytelmänsä White Rabbit Red Rabbit kiersi maailmalla, vaikka hän itse ei saanut poistua kotimaastaan Iranista kieltäydyttyään pakollisesta asepalveluksesta. Soleimanpourin saadessa matkustusluvan vuonna 2013 oli hänen näytelmäänsä esitetty jo 20 eri kielellä ympäri maapalloa. Nyt hän kiertää maailmaa vuonna 2017 ensi-iltansa saaneen NASSIM-esityksensä kanssa.

NASSIM toteutetaan ilman harjoituksia. Esityksessä on mukana vieraileva näyttelijä aina kulloisestakin maasta, eikä hän tiedä näytelmästä mitään etukäteen – myöskään näyttelijän henkilöllisyyttä ei paljasteta ennen esitystä. 

Käsikirjoitus annetaan näyttelijälle lavalla suljetussa kirjekuoressa. Hän joutuu toimimaan kylmiltään tekstin varassa ja reagoimaan reaaliaikaisesti sen asettamiin haasteisiin. Soleimanpour itse ei juuri puhu lavalla: hän ainoastaan kääntää sivuja ja toisinaan reagoi tapahtumiin sivuja merkitsemällä. 

Esityksessä yleisö pääsee seuraamaan näyttelijää uudessa ja yllättävässä tilanteessa. Käsikirjoitus heijastetaan näytölle, joten myös katsojat saavat nähdä tekstin, jonka varassa vierailija toimii – ainutkertaisessa näytöksessä sekä katsojilla että esiintyjällä on samat tiedot näytelmästä.

NASSIM on jokaisella esityskerrallaan tuore teos, jonka ytimessä on kieli ja kommunikaatio. Kyse on myös kulttuurien vaihdosta: esityksen aikana näyttelijä, yleisö ja Soleimanpour oppivat sanoja toistensa kielistä. NASSIMin ytimessä on yhteys, ja esitys tutkii kielten ja tarinoiden yhdistymisen voimaa.

– Toivon, että se tekee esityksestä tärkeän. Se on työkalu jälleennäkemiseen ja ystävystymiseen sekä sen hyväksymiseen, että voimme saavuttaa ja ylittää rajat – kenties jopa hankkiutua niistä eroon, Soleimanpour toteaa.

 

Kaksi ainutkertaista esitystä Teatterikesässä

NASSIM
Osta liput

Tampereen Komediateatteri

To 8.8. klo 18.30
Pe 9.8. klo 16.30

Kesto 60–80 min

Esityskieli pääasiassa englanti

 

Juttu on koostettu seuraavien lähteiden pohjalta

American Theatre: How to Write a Viral Play, According to Nassim Soleimanpour
https://www.americantheatre.org/2019/01/15/how-to-write-a-viral-play-according-to-nassim-soleimanpour/

Aurora Nova: Nassim Soleimanpour
http://www.auroranova.org/nassim-soleimanpour

Georgia Straight: Once confined to Iran, playwright Nassim Soleimanpour now travels the world with his new experimental work
https://www.straight.com/arts/1235061/once-confined-iran-playwright-nassim-soleimanpour-now-travels-world-his-new

Playbill: How Secret Scripts Led Playwright Nassim Soleimanpour to International Stardom
http://www.playbill.com/article/how-secret-scripts-led-playwright-nassim-soleimanpour-to-international-stardom

 

Teksti: Sanna Stenberg

<< Takaisin