Minun Palestiinani mediassa

6.8.2016

 

Ensimmäinen asia, joka Minun Palestiinani -esityksen arvosteluja ja kuvauksia selaillessa pistää silmään on, että niistä on vaikea löytää edes yhtä moittivaa ilmausta. Esitys sai kantaesityksensä Teatteri Takomossa maaliskuussa 2015, ja sen jälkeen esitys on kerännyt vain kiitosta ja kehuja, ylistystäkin. “Esityksen päätyttyä ihmiset taputtivat seisaallaan, taputtivat pitkään”, summaa osuvasti Ylen toimittaja Tuula Viitaniemi (05.06.2015) myös median reaktioita.

Vastaanotto yllättää etenkin esityksen aiheen valossa. Palestiina–Israel-konflikti tunnetusti jakaa mielipiteitä, kun taas Minun Palestiinani -esityksestä ollaan pitkälti yhtä mieltä: esitys onnistuu voittamaan katsojat puolelleen. Vaikka kaikki analyysit poimivat hivenen eri näkökulman, mainitsevat monet Noora Dadun mestarillisen moniulotteisen näyttelijäntyön ensimmäisinä aplodeissaan.

"Dadun ilmaisu on niin kirkasta, että se on tarttuvaa. Kun hän kyynelehtii, tekee katseella seuraava ruumis vastustelematta saman”, kuvaa Niko Hallikainen (Teatteri&Tanssi 4/2015).

“Taitavana näyttelijänä ja komediennena Dadu alkaa leikitellä eri hahmoilla vain vaatteita, äänenkäyttöä ja asennetta taitavasti vaihdellen. Esimerkiksi lempeä musliminainen yrittää käännyttää esityksen keskushenkilöä – molemmat hahmot Dadun esittämiä,” laukoo Martti Mäkelä (Skenet.fi 01.04.2015).

Toinen selkeästi esiin nouseva teema on Dadun ote aiheeseen, johon moni muu ei koskisi pitkällä tikullakaan. Tasapainoisuus, puolueellisuus, näkökulma – Minun Palestiinani tarttuu näihin termeihin tuoreeltaan, taipuen vakavuuden ja itseironian välillä, tavoitellen haamumaista keskipistettä faktan ja näkemyksen välillä.

“Dadu näyttää meille, mitä hän on kokenut ja oppinut matkallaan. Tarina liikkuu sujuvasti yleisestä yksityiseen, kammottavasta hirtehiseen, valtavasta pikkuruiseen. Dadu on taitava kertoja, hän osaa ottaa yleisön mukaan matkalleen. … Esitys katsoo tapahtumia palestiinalaisten näkökulmasta, on heidän puolellaan, mutta kyllä Dadu kritisoi myös omiaan. Kovaa arvostelua saa osakseen myös media”, kertoo Tuula Viitaniemi (Yle.fi 05.06.2015).

“Dadu ottaa asioista selvää, nousee barrikadeille, turhautuminen kasvaa. Vatvominen on kiteytettyä – yleisö saa yhden tiedonmurusen kerrallaan. Esitys valottaa lähes kaikki mahdolliset Lähi-idän konfliktin eri puolet, propagandan, faktan ja historian painolastin”, selventää Maria Säkö (Helsingin Sanomat 2.4.2015).

Minun Palestiinani Hällä-näyttämöllä (Hämeenkatu 25) tänään klo 19.00 ja huomenna klo 15.00.

 

-Jaakko Reinikainen


Lähteet:

Maria Säkö: Uusi helsinkiläisnäytelmä tuo Palestiinan kosketusetäisyydelle. Helsingin Sanomat 2.4.2015.

Martti Mäkelä: Minun Palestiinani. 01.04.2015. (http://www.skenet.fi/artikkeli/15/04/minun-palestiinani)

Niko Hallikainen: Noora Dadun Palestiina: tositarinan murros. Teatteri&Tanssi 4/2015.

Tuula Viitaniemi: Noora Dadun Palestiina. Yle 5.6.2016.
(http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/05/noora-dadun-palestiina)

 

<< Takaisin