MiniTeatterikesä riemastuttaa jälleen Mäntässä marraskuussa

15.9.2023

MiniTeatterikesän 2023 esityskuvia

Tampereen Teatterikesän ja Serlachius-museoiden järjestämä minifestivaali toteutetaan jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen! Marraskuinen tapahtuma tuo pienimuotoisia teatteriesityksiä sekä musiikkia museotiloihin 17.–19.11.

Ohjelmistossa nähdään Virpi Rautsialan elokuussa Teatterikesässäkin hurmannut Sara-esitys, näyttelijäkaksikon Ella Mettäsen ja Eero Ojalan loistava klassikkotulkinta Niskavuoren Heta sekä näyttelijä Petriikka Pohjanheimon ja kirjailija Selja Ahavan luontoa ja elämää pohtiva Toukka-akka. Ravintola Göstassa esiintyy puolestaan upea Maarit Hurmerinta.

MiniTeatterikesän liput ovat myynnissä Serlachius-museoiden verkkokaupassa. Lippuja voi ostaa myös tuntia ennen esitystä museolta, mikäli lippuja on vielä jäljellä. MiniTeatterikesän lipun ostaneilla on vapaa pääsy museoiden näyttelyihin tapahtuman aikana (näyttelyt avoinna klo 11–18). Lisätietoja museoista löydät Serlachius-museoiden sivuilta.

Teatterikesän ja Serlachius-museoiden kanssa Miniteatterikesän toteuttavat ravintola Gösta ja Autokeskus Tampere. Lämpimästi tervetuloa marraskuun kesään!


MINITEATTERIKESÄ MÄNTÄSSÄ 2023 OHJELMISTO

Mustavalkoisessa kuvassa näyttelijä Virpi Rautsiala esittää Sara Hildéniä.

SARA

Sara Hildén (1905–1993) oli lujatahtoinen muodin liikenainen, merkittävä nykytaiteen tukija ja kerääjä. Hänen nimeään kantava säätiö omistaa yli 6500 teoksen kokoelman nyky- ja modernia taidetta.

Liikenaisen ja taidevaikuttajan elämäntarinan kertoo näyttelijä Virpi Rautsiala. Hän antaa äänen ja hahmon niin Hildénille kuin kymmenkunnalle muullekin henkilölle ja kuljettaa katsojan läpi Hildénin intohimoisen elämän.

Sara on sekä oodi rakkaudelle, taiteelle ja taiteilijuudelle että tutkielma taiteen mesenoinnista, naisjohtajuudesta ja poikkeusyksilön kyvystä vaikuttaa ympäröivään todellisuuteen.

Esitys sai ensi-iltansa marraskuussa 2022 Kuopiossa yhteistyössä kaupunginteatterin kanssa. Kuopiossa Saraa esitettiin kolmella erilaisella estradilla: taidemuseossa sekä kaupunginteatterin pienellä ja suurella näyttämöllä. Esitys nähtiin myös Teatterikesän pääohjelmistossa elokuussa 2023.

Käsikirjoitus:
Virpi Rautsiala ja Kari Senius
Anna Kortelaisen Hyvä Sara! -teoksen inspiroimana (Gummerus 2018)
Esityskonsepti, tuotanto ja esiintyjä: Virpi Rautsiala
Skenografia: Taina Natunen
Äänisuunnittelu: Timo Pönni
Valosuunnittelu: Lassi Kröger
Kuva: Sampo Jaakkola

Esitykset Taidemuseo Göstan Kivijärvi-salissa
Pe 17.11. klo 18.00
Su 19.11. klo 13.00 & klo 16.00
Kesto 1 h 20 min (ei väliaikaa)
Liput 30 e


---

Näyttelijä Ella Mettänen katsoo kameraan. Taustalla näyttelijä Eero Ojalan kasvoja.

NISKAVUOREN HETA

”Seison missä seison.”

Hella Wuolijoen klassikkonäytelmä Niskavuoren Heta pesee lattiat herroilla ja rengeillä. Parrasvaloissa on naisen tarina. Näytelmä on pitkittäisleikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta 1800-luvulta sotien väliseen aikaan saakka.

Ella Mettäsen ja Eero Ojalan tulkinta on huoneteatteria parhaimmillaan. Esitys on näyttelijäntaiteen riemuvoitto ja puhenäytelmän ylistys!

Wuolijoen Niskavuori-näytelmäsarjaa pidetään suomalaisen identiteetin rakentajana. Mitä opimme menneisyydestä, tästä hetkestä tai tulevaisuudesta, kun sukupolvet istuvat saman pöydän ääreen?

Miksi elän? Miten käytän elämäni? Kuinka kohdata kuolema? Minäkuva on keskeneräinen, jatkuvassa muutoksessa, kuten elämä itse.

”Erityisellä ilolla on syytä tervehtiä Ella Mettäsen ja Eero Ojalan päätöstä jatkaa yhteistyötään omanlaisensa näyttämöilmaisun parissa, josta on riisuttu pois oikeastaan kaikki muut ainekset paitsi rytmi ja ele. […] Hahmoja rakentaessaan Mettänen ja Ojala ovat suoranaisia velhoja. […] Teatterin taika on esityksessä vahvasti läsnä, ja lopun perinnönjakokohtaus nostaa vastustamattomalla tavalla kyynelet silmiin.”
– Lauri Meri, Helsingin Sanomat
 

Käsikirjoitus: Hella Wuolijoki
Sovitus: Ella Mettänen, Eero Ojala ja Henri Tuulasjärvi
Ohjaus: Henri Tuulasjärvi
Näyttämöllä: Ella Mettänen ja Eero Ojala
Esityksen visualisointi: Jenni Nylander ja Henri Tuulasjärvi
Esitysoikeudet: Agency North
Kuva: Marko Mäkinen

Esityksen ensi-ilta oli Teatteri Jurkassa tammikuussa 2019.


Esitys Taidemuseo Göstan Kivijärvi-salissa
La 18.11. klo 14.00
Kesto 1 h 45 min (sis. väliajan)
Liput 25 e
 

---

Maria Sibylla Merianin luontoaiheisia piirroksia.

TOUKKA-AKKA
Monologi ja kirjailijan sana

Toukka-akka-esitys on syntynyt kirjailija Selja Ahavan ja näyttelijä Petriikka Pohjanheimon yhteistyönä. Luonnontutkija ja taiteilija Maria Sibylla Merianin (1647–1717) henkilöstä ammentava monologi tuo eteemme hyönteisiä tarkkailevan ja havaintojensa kautta elämän alkua, loppua ja muuttuvaisuutta pohtivan Marian.

Ahavan kirjaa Nainen joka rakasti hyönteisiä mukaillen monologin Maria käy läpi muodonmuutoksen, ja vuosisadasta toiseen elävästä Mariasta kasvaa länsimaisen maailmankuvan murroksen todistaja.

Johdantona esitykseen Selja Ahava esittelee kirjansa taustoja ja Maria Sibylla Merianin henkilöä.

”Mietin Jumalaa, joka ei sovi enää selittämään paljon mitään, ei elämän alkua eikä luonnon ihmeitä, mikä Hänen paikkansa ja mittakaavansa on maailmassa, josta ihmeet ja sattumat on myrkytetty pois niin kuin rikkaruohot ja hyönteiset maissirivistöjen välistä?"


Alkuperäisteos ja käsikirjoitus: Selja Ahava
Näyttämöllä: Petriikka Pohjanheimo
Piirrokset: Maria Sibylla Merian

Esitys Taidemuseo Göstan Kivijärvi-salissa
La 18.11. klo 18.00
Kokonaiskesto johdannon kanssa 45 min (ei väliaikaa)
Liput 15 e

---

Laulaja Maarit Hurmerinta veden äärellä.

MAARIT HURMERINTA DUO

Maarit Hurmerinnan ura esiintyvänä artistina käynnistyi jo vuonna 1972 – se on kantanut vahvana peräänantamattomuuden, hienojen kappaleiden ja upean äänen ansiosta.

Maaritin uralle mahtuu valtava määrä hienoja lauluja ja lukuisia hittejä aina Jäätelökesästä alkaen. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Jos tahdot tietää -albumin julkaisusta – sen kunniaksi Maarit keikkailee ja saapuu myös ravintola Göstaan yhdessä puolisonsa, kitaristi Sami Hurmerinnan kanssa.
 

Ravintola Gösta
La 18.11. klo 20.00
Kesto noin 1 h
Liput 30 e
Huom.! Konsertti on tällä hetkellä loppuunvarattu.
Mahdollisia peruutuspaikkoja voi tiedustella Serlachius-museoiden myyntipalvelusta: myynti@serlachius.fi / p. 03 488 6801

Kuva: Jouni Harala

Ravintola Gösta palvelee MiniTeatterikesän aikana:
pe 17.11. klo 11–21
la 18.11. klo 11–19 sekä Maarit Hurmerinta -duon konserttiin lipun ostaneita klo 19–22
su 19.11. klo 11–17 (keittiö avoinna klo 16.30 asti)

Osta liput MiniTeatterikesän esityksiin Serlachius-museoiden verkkokaupasta.

 

Yhteistyössä Teatterikesän ja Serlachius-museoiden kanssa tapahtuman toteuttavat Autokeskus Tampere sekä Ravintola Gösta.

Autokeskuksen logo

Ravintola Göstan logo

<< Takaisin