Medeian uudessa versiossa päähenkilöiksi nostetaan lapset

9.7.2019

Medeian tarina ei ole vain kaukainen myytti, jolla ei ole yhteyttä nykypäivän elämään. Vanhemmat ovat riistäneet omien lastensa hengen liian monissa tuoreissa tarinoissa, jotta voisimme kiistää Medeian merkittävyyden nykypäivänä”, kommentoi näytelmäkirjailija Anne-Louise Sarks.

Australialaiset Anne-Louise Sarks ja Kate Mulvany ovat kirjoittaneet antiikin Kreikan synkimpiin kuuluvan murhenäytelmän, Euripideen Medeian uusiksi. Medeian myyttiä on historian saatossa kerrottu uudelleen eri muodoissa, mutta sveitsiläisen Theater Baselin esittämässä versiossa Medea tarkastelukulmaa on vaihdettu radikaalisti – tapahtumia ei katsota enää nimihenkilön näkökulmasta, vaan keskiöön nostetaan lapset ja heidän makuuhuoneensa.

Huoneeseensa lukittuna sisarukset leikkivät, nahistelevat ja sopivat kiistansa odottaessaan vanhempiensa riidan päättymistä. Merkittävän Medeian uudesta versiosta tekeekin se, että kyseessä ei ole enää tarina naisesta, joka surmaa lapsensa, vaan lapsista, jotka joutuvat äitinsä surmaamaksi.

Uusi versio tragediasta ei kuvaa Medeiaa enää mytologisena petona. Hirviön sijaan hän on tavallinen perhettään jumaloiva äiti, joka päätyy parisuhderiidan ajamana peruuttamattomaan ratkaisuun. Riidan tuoksinassa äiti käy välillä lasten huoneessa rauhoittelemassa poikiaan, mutta on selvää, että sisarusten lapsuuden huolettomat päivät ovat jo jääneet taakse. Tarinan viattomat lapset eivät voi kuin odottaa huoneessaan sillä välin kun heidän vanhempiensa elämä ja heidän oma kohtalonsa kehittyy näyttämön takana.

”Tästä Medeian tragediassa todella on kyse: vanhempien päätöksestä riistää lapsilta heidän viattomat elämänsä”, Kate Mulvany luonnehtii.

 

Medea
Osta liput

Teatterimonttu

Pe 9.8. klo 19.00
La 10.8. klo 14.00

Kesto 1h 5min

Ikäsuositus 16+

Esityskieli saksa, tekstitys suomeksi

 

Teksti koostettu seuraavien lähteiden pohjalta

Pacific Ancient and Modern Language Association; The Myth Within: Anne-Louise Sarks and Kate Mulvany’s Medeahttps://pamla.org/2017/proposals/myth-within-anne-louise-sarks-and-kate-mulvany’s-medea

Theater Basel: Medea. https://www.theater-basel.ch/Schedule/Medea/oWPL4BNt/Pv4Ya/?lang=en

Teksti: Sanna Stenberg

 

 

<< Takaisin