Matkalla ei minnekään – DeRonde/Deroon elokuvallinen TRANSIT kohtaa rohkeasti elämän välitilat

12.6.2024

TRANSIT | Kuva: Joshua Walter
TRANSIT | Kuva: Joshua Walter

Hollantilaiset kaverukset Tom de Ronde ja Nick Deroo saattavat olla tavanomaisesta poikkeava parivaljakko, sillä heille matka on määränpään sijaan kaikki kaikessa. Tuttavallisemmin artistinimellä DeRonde/Deroo tunnettu kaksikko on pysähtynyt nauttimaan siitä, mitä tapahtuu heidän ympärillään. Sen ajatuksen pohjalta on syntynyt myös tänä vuonna Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa nähtävä surrealistinen TRANSIT, jossa kaksikon lisäksi lavalla nähdään myös Amber Veltman.

”Asumme Amsterdamissa, joka suorastaan sykkii elämää. Täällä on todella paljon tehtävää ja nähtävää, mikä on upeaa. Toisaalta tällainen tarjonnan yltäkylläisyys luo myös levottomuutta. Ihan kuin olisi koko ajan liikkeellä kohti seuraavaa juttua, mutta unohtaa välillä vain pysähtyä hetkeen ja katsella ympärilleen”, he toteavat.

Jatkuva katseiden suuntaaminen kohti määränpäätä on tunne, jota Tom ja Nick kertovat katuvansa. He tahtovatkin sen sijaan ottaa ilon irti siitä kaikesta, mitä he matkatessaan näkevät ja aistivat. Huomion kiinnittäminen lähdön ja perille saapumisen välissä otettuihin askeleisiin saattaa tuoda esille matkan hauskuuden, mutta toisaalta myös sen piilotetun kauneuden. Siksi TRANSIT kannustaakin yleisöä kiinnittämään turvavyöt, sillä määränpää ja saapumisaika ovat toistaiseksi epäselviä.

TRANSIT on kunnianosoitus niille hetkille, kun meistä tuntuu, että olemme jumissa. Esimerkiksi juna- tai metromatkan aikana puhelimesta saattaa loppua akku, jolloin meillä ei välttämättä ole yksinkertaisesti mitään, johon kiinnittäisimme huomiomme pois itse matkustamisesta. Kuitenkin jos silmäilee ympäristöään, huomaa miten eriskummallista ja hauskaa kaikki oikeastaan on. Tahdommekin, että yleisö olisi lumoutunut siitä kaikesta, mitä he ympärillään näkevät”, kaksikko kertoo.

Duo kehottaa nauttimaan matkoista, sillä monesti itse saapuminen määränpäähän on varsin lyhyt hetki, jota varten on käytetty paljon aikaa itse matkantekoon. TRANSIT-esitystä katsoessa matkaa voi ajatella eräänlaisena välitilana, joka ei aina välttämättä ole tasainen. Se saattaa olla fyysinen siirtymä määränpäästä toiseen, mutta toisaalta myös taival kohti erilaisia tunnetiloja, kuten rakkautta tai onnellisuutta. Toivottujen tunteiden saavuttaminen ei kuitenkaan aina ole suoraviivainen prosessi, joten turbulenssiin kannattaa todellakin varautua.

Vau-efektejä kehollisin keinoin

Oma keho on keskeinen työkalu DeRonde/Deroon taiteessa. Ihmiskehon rajoja haastava kehonhallinta tekee esityksestä fyysisen teatterin taidonnäytteen, jonka tarkoitus on jättää katsoja ällistyneeksi.

”Työskentelemme kehojemme mahdollisuuksien, mutta myös mahdottomuuksien kanssa. Yritämme aluksi selvittää, miten voisimme aloittaa jostakin hyvin konkreettisesta ja lähdemme sitten tekemään siitä oudompaa, hauskempaa ja vaikuttavampaa”, parivaljakko kuvailee.

Usein tässä vaiheessa mukaan peliin astuu myös akrobatia. Akrobaattiset taidonnäytteet tai muuten intensiiviset kohtaukset ovat DeRonde/Deroon mukaan keino herättää yleisössä syvään juurtuneita tunteita, sillä tällaiset vaativat fyysiset suoritukset tuntuvat luissa ja ytimissä asti, jolloin myös yleisö pääsee osaksi fyysistä kokemusta. Omien sanojensa mukaan he hakevat ”vau-efektejä”, jotka jättävät yleisön lumoutuneeksi, ällikällä lyödyksi ja ihmeestä hämmentyneeksi.

Kaksikkoa yhdistää myös rakkaus elokuvalliseen teatteriin. Kehojen taidokkaan käytön lisäksi DeRonde/Deroon esityksille ominaista on valon ja äänen taitava sovitus esitykseen. Nämä tekijät yhteen punomalla lopputuloksena on elokuvamaisia elämyksiä, jotka näyttävät siltä kuin taiteilijat editoisivat kohtauksia valmiiksi suoraan yleisön silmien edessä.

Uteliaana kohti Teatterikesää

Duo saapuu odottavin mielin Tampereelle. He kertovat olevansa erityisen uteliaita siitä, millä tavoin yleisö reagoi näytökseen, joka ei välttämättä vastaa jokaisen katsojan käsitystä tavanomaisesta teatteriesityksestä. Vaikka TRANSIT pitää sisällään vaikuttavaa visuaalisuutta ja akrobaattisia taidonnäytteitä, DeRonde/Deroo lupaa esityksen olevan myös höystetty huumorilla. Heillä onkin yksi ytimekäs kehotus suomalaisille teatteritaiteen ystäville:

”Tulkaa paikalle, pitäkää hauskaa, ällistykää ja tulkaa juttelemaan meille!”

 

TRANSIT esitetään Hällä-näyttämöllä lauantaina 10.8. klo 17.30 sekä sunnuntaina 11.8. klo 12.30. Osta liput täältä.

Artikkeli on koostettu Tom de Ronden ja Nick Deroon haastattelun pohjalta. Lähteenä on käytetty myös Nick Deroon kotisivuja.

Teksti ja haastattelu: Miro Leppäsalo

<< Takaisin