Lotta Kuusiston ja Iiro Rantalan Rakastan! avaa parin elämää yleisölle ja vie hurmaavalle tunteiden matkalle

18.7.2022

 

Kuva: Jari Kivelä. Kuvassa Iiro Rantala ja Lotta Kuusisto.

Taiteilijapariskunta Lotta Kuusiston ja Iiro Rantalan yhteisteos Rakastan! – Elämän mittainen tarina on syntynyt korona-aikana ja kertoo pariskunnan omasta eletystä elämästä. Ainutlaatuisessa esityksessä sanojen ja sävelten harmonia luo tunnelman, joka kantaa yleisöä tunteiden laidasta laitaan.

Teoksen on sysännyt liikkeelle jokaiseen meistä vaikuttanut koronapandemia.

– Esitys lähti käyntiin koronasta. Kun meiltä kiellettiin esiintyminen, päätimme tehdä joka ilta Facebook- ja Instagram-liven, aina klo 19. Teimme 52 erillistä musa ja teksti -komboa keväällä 2020. Se takasi jonkinlaisen järjissä pysymisen mahdollisuuden ensimmäisen koronasulun ajalle, pariskunta kertoo.

Eri taiteellisista taustoista tulevan kaksikon luomus yhdistää sanoja ja musiikkia. Esityksen tekstimateriaali koostuu Eeva Kilven, Timo Parvelan, Tommy Tabermannin ja Claes Anderssonin kirjoituksista. Musiikista vastaavat Iiron lisäksi Bach, Mozart ja Gismonti.

Miten kyseisiin taiteilijoihin on päädytty?

– Tekstit ovat suoria ja elämänmakuisia. Kun tekstit ja musiikki kulkevat vierekkäin, päällekkäin ja limittäin, oli selvää, ettei kerroksellisuutta tarvitse lisätä liian kanssa. Ylenpalttinen abstrahointi, mystifiointi ja metaforat eivät ole mukana tässä kokonaisuudessa. Nämä musiikit tuntuivat toimivan parhaiten Lotan valitsemien tekstien kanssa.

Hurmaava kokonaisuus hyödyntää kummankin tekijän osaamista. Vaikka esitys keskittyy sanojen ja musiikin vuorovaikutukseen, Kuusiston tanssitaustaakaan ei ole unohdettu. Liikettä löytyy kaikkialta teoksesta, ripoteltuna tavallisimpiinkin toimintoihin.

– Kyllä tämä on sanojen ja musiikin yhteispeliä. Liikehän on kaikessa mukana: tavuissa, tahdeissa, sävelissä, sanojen aluissa ja lopuissa. Tanssiosuudet on piilotettu pieniin nyansseihin, duo selittää.

Monitaiteellinen teos on pariskunnan ensimmäisiä yhteisiä ammatillisia projekteja. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö pariskunta olisi tehnyt yhteistyötä jo monta vuotta.

– Me ollaan työskennelty Iiron kanssa yhteen kolkytä vuotta. Tiskejä, lastenhoitoa, noutoja, hakuja, renkaanvaihtoja ja pölynpyyhintää. Hyvin on sujunut, eikä tuo eletty elämä tunnu haittaavan palkkatyötäkään. Nyt kun lapset ovat aikuisia, voidaan hyvin tehdä yhteisiä proggiksiakin, kun ei tarvitse jakaa lastenhoitovuoroja.

Tämänkertaisen yhteistyön tuloksena yleisö pääsee kurkistamaan kaksikon yhteisiin kokemuksiin ja jaettuun elämään.

– Omakohtaisin kohta löytyy teoksen lopusta, kun Lotta lausuu Timo Parvelan Tyhjenevän pesän syndrooma -tekstin. Elämme Lotan kanssa juuri näitä aikoja.

Omakohtaisuus ei kuitenkaan tarkoita ylenpalttista vakavuutta. Elämän mittainen tarina jakaa pariskunnan elämän mittaista huumoria yleisölle.

– Ihmiselle tekee hyvää nauraa ja itkeä. Ehkä tässä esityksessä, kuten omissa elämissämme muutenkin, tärkeintä on, että huumoria eikä muitakaan tunteita pidä hävetä tai vältellä. Ne ovat yhtä elimellisiä kuin elimet yleensä. Vakavasti sanottuna: tosikkous on hengenvaarallista.

Viime vuosien tapahtumien jälkeen moni varmasti kaipaa kevennystä ja mahdollisuutta purkaa tunteitaan. Onneksi pitkästä pandemiakaudesta ja koronakaranteeneista on syntynyt tämä monimuotoinen teos, joka antaa yleisön elää mukanaan.

– Saamme kiittää koronaa kaikesta, taiteilijapari toteaa virnistäen.

Rakastan! – Elämän mittainen tarina on osa TelttaLab-ohjelmistoa ja esitetään keskiviikkona 3.8. klo 18.00 G Livelabissa. Osta liput tästä.

 

Artikkeli on koostettu Lotta Kuusiston ja Iiro Rantalan haastattelun pohjalta.

Teksti: Idil Tekin

<< Takaisin