Ladan täydeltä karvalakkeja

27.7.2016

 

Viisi vuotta sitten eksyi eräs suomalainen matkailija Novosibirskiin. Hän tutustui siellä pieneen ryhmään burjaatteja. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta slaavilaista henkistä ymmärrystä sitäkin enemmän. Burjaatit olivat kyllästyneet elämään ikuisen nälän ja vilun kyljessä. Suomalainen kertoili oman maansa rikkauksista ja rakkauksista, ja kertoi kaipaavansa kotimaahan takaisin. Rahat olivat kuitenkin loppu, ja paluu näytti mahdottomalta. Burjaatit päättivät auttaa suomalaista, vaatien pientä vastapalvelusta: he auttaisivat suomalaisen takaisin kotiin, jos tämä näyttäisi heille tien tuohon loputtoman vaurauden luvattuun maahan.

Näin alkaa Lada Nuevon syntytarina. Sadun suomalainen on näyttelijä ja laulaja Oona Airola, joka on johdattanut balalaikka-karavaanin Teatterikesään. Mutta miten lienee – löysikö bändi todella toisensa Siperian aroilta?

“Ladan synnystä kulkee monenlaisia legendoja”, Airola vastaa ja jatkaa: “Varmaa on vain se, että suurin osa yhtyeen jäsenistä kuuluu pahamaineiseen Horatshovan sukuun, joka on lähtöisin Baikalin pohjoisrannoilta.”

Karvalakkia ei sovi riisuminen edes haastattelun ajaksi. Toisaalta mitä muuta voisi odottaa bändiltä, jonka jäsenmääräkin vaihtelee 8:n ja 20:n välillä riippuen kunkin jäsenen omista seikkailuista maailmalla. Tai jonka tyyliä ryhmän sanoittaja ja säveltäjä Airola kuvailee seuraavasti:

“Lada Nuevon musiikissa sekoittuvat kaikki tyylilajit, joita yhtyeen jäsenet ovat koskaan kuulleet. He eivät oikeastaan tiedä, mitä tyylilaji tarkoittaa. Kaikki musiikki on heidän mielestään sydämen ja rakkauden ääntä.”

Hyvä on, hyvä on. Uskaltautuisiko vielä kysymään, millä tavoin Lada Nuevo aikoo, Ohjelmateltan viimeisenä esiintyjänä, lahjoittaa neljä päivää juhlineelle yleisölle viimeisen muiston Keskustorin festivaalista?

“Lada saattaa päivän tunnelmasta riippuen joko ihastuttaa tai vihastuttaa. Yhtyeen vanhimman jäsenen Sergein reumatismi ja siitä johtuvat äkkinäiset mielenliikkeet yleensä määräävät Lada-perheen keikkatunnelman.”


Lada Nuevo, Ohjelmateltta Keskustori La 6.8. klo 14.00 – lue lisää.

Kuuntele Lada Nuevoa Soundcloudissa


Jaakko Reinikainen

<< Takaisin