Kvartetto tanssii kulttuurihistorian konventiot uusiksi

16.6.2021

Teatterikesässä Hällä-näyttämöllä nähdään koreografi Kati Raatikaisen nykytanssiteos Kvartetto, joka ravistelee iskostuneita käsityksiä tanssijuudesta. Kvartetossa neljä kehitysvammaiseksi määriteltyä ihmistä ottaa oman tilansa esiintyjinä. Raatikainen ei halunnut luoda tanssiteoksessaan illuusiota virheettömästi etenevästä liikkeestä, vaan toi todellisuuden lavalle kaikkine töksähdyksineen ja pysähdyksineen.

– Tärkeintä itselleni kaikessa esityksen tekemisessä on kysyä, kuka tai mikä saa olla huomiomme keskiössä esiintyjänä. Kuinka jaamme yhteiskunnallista tilaa ja näkyvyyttä. Tässä esityksessä tanssii kolme ihmistä, joilla on Downin syndrooma. Esitys tuo esiin tanssiesityksen ja kulttuurihistorian konventioita ja tanssii niitä omaehtoisesti uusiksi. Toivomme, että esitys herättää monitasoisia ja monimutkaisiakin kysymyksiä muun muassa vammaisten yhteiskunnallisesta asemasta sekä katsojan ennakkokäsityksistä ja odotuksista.

 

Kvartetto syntyi yhteistyössä ja improvisaation voimalla

Kati Raatikainen inspiroitui esiintyjistä, ja teos on syntynyt koreografin ja esiintyjien tiiviissä yhteistyössä. Lavalla nähdään tanssijat Maria Lahti, Jarmo Patana ja Sanna Tornikoski sekä äänisuunnittelija Markku Essel. Raatikainen tutustui tanssijoihin jo vuonna 2015, ja he ovat tanssineet yhdessä kesäleireillä ja työpajoissa siitä lähtien.

– Suurin inspiraation lähde teoksen tekemisessä on minulle ollut tanssijoiden liikkeellinen älykkyys, liikkeessä ajattelu ja havainnon paljaus.

Kvartetossa yhteistyö ulottuu koreografiaan saakka: tanssijat ovat saaneet vapaasti luoda ja tulkita liikettä. Raatikainen halusi myös tuoda teokseen tanssijoille tärkeitä teemoja. Kvartetossa esiintyjien kokemusmaailma on keskiössä, ja liike syntyy esiintyjien keskinäisestä vuorovaikutuksesta.

– Työskentelymme lähtökohta oli kokoontua yhteen ja katsoa, millaisia liikkeellisiä ja sosiaalisia aihioita ja teemoja lähtisi nousemaan esiin. Koreografina olen pyrkinyt poimimaan näitä asioita kehollisiksi toiminnoiksi ja liiketehtäviksi, joita tanssijat sitten tulkitsevat kukin omalla tavallaan.

– Esityksessä on rakenne ja sovitut liiketehtävät, joissa tanssijoilla on suuri vapaus toteuttaa sen hetkistä olotilaansa ja siitä kumpuavaa liikettä. Loppukohtauksen koreografia on täysin Maria Lahden ja Jarmo Patanan omaa käsialaa, kertoo Raatikainen.

 

Viimeinkin Teatterikesään

Kvartetto sai ensi-iltansa helmikuussa 2019 Kokkolan talvitanssit -festivaalilla, ja teos oli tarkoitus esittää Tampereen Teatterikesässä jo vuonna 2020. Koko tapahtuman peruunnuttua esitys onnistuttiin siirtämään vuoden 2021 ohjelmistoon.

– Odotamme suurella ilolla mahdollisuutta esittää Kvartettoa Tampereella erityisesti viime vuonna peruuntuneiden keikkojen jälkeen! Kokoontuminen teatteritilaan yhdessä tuntuu erityisen tärkeältä pitkän ajan jälkeen!

 

Kvartetto esitetään Tampereen Teatterikesässä Hällä-näyttämöllä tiistaina 3.8. klo 17 ja torstaina 4.8. klo 14.30.

 

Teksti on kirjoitettu Kati Raatikaisen haastattelun pohjalta.

Teksti ja haastattelu: Jasmiina Rauhanen

<< Takaisin