Kuin raivo äiti horjuttaa äitimyyttiä suoralla puheella

6.8.2021

TelttaLabissa esitettävässä Kuin raivo äiti -esityksessä tutkitaan äitiyttä ja sen mukanaan tuomia haasteita. Yhteiskunnassa useimmiten esillä ollut mielikuva lempeästä ja rakkautta huokuvasta äidistä käännetään päälaelleen, kun äidin aggressiot saavat tilaa Hanna Vahtikarin hauskassa ja rehellisessä näyttämöteoksessa. Esityksessä Vahtikari käsittelee omakohtaisia kokemuksiaan äidin ahtaasta roolista, jossa on tähän asti tuntunut olevan tilaa vain tietynlaisille tunteille.

Häpeästä irti päästäminen kannatti

Hanna Vahtikari on käsitellyt näyttämöllä vaikeita tunteita, joita äitiyteen liittyy, ja sanoittanut niitä yleisölle samastuttavalla tavalla. Vahtikari arvelee sen olevan yksi syy, minkä vuoksi hän on saanut esityksestään paljon hyvää palautetta ja kiitosta.

– Ehkä se henkilökohtaisuus ja asioiden karnevalisointi on tehnyt esityksestä helposti lähestyttävän. Moni on kokenut esityksen vapauttavana, puhdistavana kokemuksena.

Perinteisesti äitien on ajateltu olevan aina lempeän rauhallisia ja loputtoman kärsivällisiä, mutta todellisuudessa äiditkin ovat inhimillisiä olentoja, joskus kärsimättömiä ja kiukkuisia. Juuri tämän puolen äitiydessä Vahtikari halusi tuoda esiin. Äidin kokema kiukku tai aggressio ovat kuitenkin vielä tabu, joten aiheesta julkisesti puhuminen ei ole ollut helppoa:

– Muutama viikko ennen ensi-iltaa, joka oli äitienpäivänä 2019 Musiikkiteatteri Kapsäkissä, ajattelin, etten pysty tekemään juttua. Hävettää liikaa. Häpeä lienee se syy miksi aggressiosta esimerkiksi on vaikea puhua. Jouduin kyllä aikamoisen mankelin läpi itsekin menemään, mutta se kannatti.

Voimaa sekä naurusta että aggressiosta

Kuin raivo äidissä vaikeita aiheita käsitellään huumorin keinoin ja äidin kokema aggressio saa lopulta koomisia ja absurdeja piirteitä. Vahtikari ajattelee, ettei aggressio tunteena ole itsessään hyvä tai paha, ja hän uskoo aggressiosta olevan myös hyötyä joissakin tilanteissa – aggression tunne voi joskus saada ihmisen liikkeelle ja tarttumaan toimeen:

– Uskon, että aggression avulla voi sisuuntua, puolustaa itseään, korjata vääryyksiä ja tavoitella asioita, joita on aina halunnut tehdä, mutta ei ole vain uskaltanut.

Vahtikarin mielestä myös vakaville asioille on voitava nauraa. Niinpä myöskään Kuin raivo äidissä ei karteta tavallisesti vaiettuja teemoja huumorinaiheina.

– On kiinnostavaa, jos sama asia sekä naurattaa että itkettää, koska niitä molempiahan tämä meidän vaelluksemme täällä on – itkemistä ja nauramista, Vahtikari kuvailee Jussi Mankkisen Ylelle kirjoittamassa artikkelissa.

Esitys tarjoaa kaivattua vertaistukea

Kuin raivo äidin yksi tärkeä tavoite on lisätä tietoutta tärkeästä aiheesta sekä tarjota vertaistukea. Vahtikari kertoo Ylelle antamassaan haastattelussa kaivanneensa itsekin rehellistä keskustelua muiden pienten lasten äitien kanssa: olisi hyvä voida jakaa muutakin kuin vain käytännön asioita ja arkisia vinkkejä.

Esitys pyrkii laajentamaan käsitystä hyvästä äidistä: kaikilla äideillä on myös negatiivisia tunteita, joista on pystyttävä puhumaan häpeilemättä. Vahtikari kertoo Ylelle antamassaan haastattelussa jääneensä ajatustensa kanssa yksin esikoisensa synnyttyä. Onneksi Vahtikari on kuitenkin jo huomannut positiivista muutosta tavassa, jolla äiteihin ja äitiyteen suhtaudutaan:

– [Äitiys on kehittymässä] selkeästi parempaan suuntaan, ainakin siinä suhteessa, että äitiyteen liittyvistä tunteiden kirjosta puhutaan ja kirjoitetaan nykyisin tosi paljon. Ja se on hieno asia!

 

Kuin raivo äiti esitetään TelttaLab-ohjelmistossa lauantaina 7.8. klo 18 G Livelabissa.


Teksti ja haastattelu: Ilona Lahtinen & Jasmiina Rauhanen

Viittaukset Jussi Mankkisen artikkeliin: Saako äiti olla aggressiivinen? Kuin raivo äiti -esitys käsittelee vanhemmuuteen liittyviä tunteita, joista ei juuri puhuta. (Yle 12.5.2019, https://yle.fi/uutiset/3-10778399.)

<< Takaisin