Kolmekymppinenkin voi olla alkoholisti – Natalil Lintala toipui sairaudestaan ja valjasti sen näyttämölle

6.6.2019

Natalil Lintala on menestynyt näyttelijä, joka on hurmannut katsojia lapsesta saakka laulullaan ja näytelmärooleillaan. Näyttelijä aloitti esiintyjän uransa jo 6-vuotiaana Seinäjoen kaupunginteatterissa, jossa hänen äitinsä työskenteli. Samana vuonna Lintala osallistui myös suosittuun Tenavatähti-ohjelmaan kilpailun nuorimpana osallistujana.

Lintala pääsi Teatterikorkeakouluun 18-vuotiaana. Valmistuttuaan hän sai kiinnityksen Tampereen Teatteriin, josta matka jatkui myöhemmin Helsinkiin ja useisiin maakuntateattereihin mielenkiintoisten roolien perässä. Nyt 32-vuotiaan Lintalan teatterirooleista tunnetuimmat lienevät Annie Mestariampujan Annie, West Side Storyn Maria, Rentin Joanne sekä Kolmen pennin oopperan Polly.

Ulkopuolisen silmin nuoren näyttelijän elämä oli hyvää ja hohdokasta. Vain Lintala itse tiesi paremmin. Aloitetuista töistä oli kieltäydyttävä, ja kolmekymppisen naisen tie vei päihdehoitoon.

Kulissit kaatuu – esitys rakentuu

Tampereen Teatterikesän Ohjelmateltassa nähtävä esitys Kulissit kaatuu on Lintalan itse kirjoittama näytelmä, jossa hän käsittelee alkoholismia ja omakohtaista toipumistarinaansa. Näytelmän keskiössä on Lintalan roolihahmo, näyttelijä Nata, joka sinnittelee sairautensa kanssa työn ja arjen keskellä. Musiikillinen tragikomedia kuljettaa katsojan musikaalinäyttelijän loiston vuosiin ja pohjalle alkoholismin maailmaan.

Kulissit kaatuu eroaa kovasti Lintalan aiemmista roolitöistä.

– Yleensä näyttelijä sukeltaa näytelmässä uuteen maailmaan, mutta Kulissit kaatuu -esityksessä kaivan hahmon maailmasta, josta olen jo päässyt pois, Lintala kertoo.

Hahmoja menneisyydestä

Kulissit kaatuu on Lintalalle uusi avaus kaupunginteatteriroolien maailmassa, koska nyt hän saa tehdä lavalla juuri sitä, mitä hän itse haluaa. Lavalla nähdäänkin toinen toistaan kiinnostavampia hahmoja Lintalan menneisyydestä ja mielikuvituksesta. Traagisesta aihepiiristä huolimatta näytelmästä löytyy myös huumoria. Huumori ei kuitenkaan peitä Lintalan näyttämölle tuomaa haavoittuvuutta.

– Omalla kohdalla haavoittuvuuden myöntäminen oli teko, joka on vienyt minua kaikkein eniten eteenpäin, kertoo Lintala.

Myönnettyään alkoholisminsa Lintala lähti Lapualle ja aloitti tiiviin Minnesota-hoidon, joka muutti hänen elämänsä suunnan. Lintala sanoo maallistuneensa raitistumisen myötä ja pyrkii elämään hetkessä, tässä ja nyt. Tulevaisuuttaan hän ei mieti liian pitkälle.

– Mä olen onnellinen tänään, sanoo Lintala muistellessaan 6-vuotiaana TV2:n Tenavatähti-ohjelmassa esittämäänsä Ensi vuonna -kappaletta, jossa lauletaan ääneen lupaus ”ensi vuonna oon onnellinen”.

Kyseisessä kappaleessa on Lintalan mukaan vahva uskonnollinen viitekehys, mikä osaltaan kytkeytyy osaksi Kulissit kaatuu -esitystä. Esityksessä nähdään viitteitä Lintalan lapsuuden helluntailaisesta ympäristöstä sekä näyttelijän oman evankelistamummon saarna. Pelkäksi evankeliumin levittämiseksi esitys ei kuitenkaan jää, vaan esitys kimpoilee ajasta ja paikasta toiseen musiikin ja erilaisten hahmojen johdattamana.

Isän musiikin siivittämänä

Esityksessä kuullaan runsaasti musiikkikappaleita tuhdista oopperasta Lasse Lintalan herkkiin sävelmiin. Esityksen musiikkidramaturgia onkin niittänyt paljon kiitosta. Monet kappaleista ovat tuttuja Lintalan aiemmista rooleista tai elämänvaiheista, mutta myös uusia kappaleita on löytänyt tiensä esitykseen.

Rakkauden musiikkiin Lintala on saanut verenperintönä äidiltään, laulupedagogi Helena Porkka-Lintalalta sekä edesmenneeltä isältään, musiikkineuvos Lasse Lintalalta. Lintala kertoo hänen isänsä näkyvän ja kuuluvan vahvasti Kulissit kaatuu -esityksessä. Vaikka elämä isän kanssa oli välillä raskasta, on hänen vakiolausahduksensa ”pitäkää huolta toisistanne” noussut Lintalalle tärkeäksi. Se on myös yksi Kulissit kaatuu -näytelmän kantavista teemoista.

Kulissit kaatuu ei moralisoi tai saarnaa, vaan näyttää alkoholismin ja siitä kärsivän ihmisen armollisessa valossa. Näytelmän sanoma on lohdullinen, ja katsoja saa nähdä myös toipuneen Natan.

– Näytelmän Nata oli sairas henkilö, jota minun nyt tekisi mieli mennä halaamaan ja sanoa, että kyllä kaikki järjestyy, summaa Lintala.

Kohti Teatterikesää

Kulissit kaatuu -esitys nähdään 20 vuotta täyttävällä Ohjelmateltalla torstaina 8.8. klo 19.00. Esityksen työryhmässä ovat mukana Mari Kätkä ja Tero Heinämäki, joista jälkimmäinen vastaa myös teoksen ohjauksesta.

Teltan ohjelmistosuunnittelusta on koko sen historian ajan vastannut Lintalallekin Suomen Kesäteatterista tuttu Mervi Paavilainen. Lintala muistelee yhteistyötään Paavilaisen kanssa positiiviseen sävyyn.

– Teattereissa tarvitaan Mervin kaltaisia kultakimpaleita.

 

Kulissit kaatuu

8.8.2019 klo 19.00

Liput 25 € Teatterikesä / 27,50 € Lippupiste

Kesto 1h 30min, väliaika

 

Ohjelmateltta

Tampereen keskustori ti 6.8. – la 10.8.

 

Teksti: Fanniina Tuomola

 

 

<< Takaisin