Keskiviikon tiedotustilaisuuden antia

9.8.2017

Toisessa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 9.8. kuultiin kiinnostavia ajatuksia muun muassa maailmanlopusta, toiseudesta ja väliaikaisuudesta. Tässä muutama poiminta Pääohjelmiston esityksiä taustoittavista puheenvuoroista.

= = = = = = = = =

Karolien De Bleser: World Without Us

Esiintyjä Karolien De Bleser taustoitti belgialaisen teatteriryhmän Ontroerend Goedin esitystä World Without Us. De Bleserin mukaan esitys perustuu ajatukseen siitä, mitä tapahtuisi, jos ihmiset poistettaisiin maailmasta nyt. Esitys tarjoaa oman näkemyksensä siitä, mitä eri esineille ja asioille tapahtuu ajan kuluessa, kun ihmisiä ei ole. De Bleser kertoo esityksen olleen teatteriryhmälle haastava, sillä se oli hyvin erilainen kuin ryhmän aikaisemmat esitykset. Ontroerend Goed ei ole aiemmin tehnyt monologia tai esitystä, jossa teksti olisi niin keskeisessä osassa kuin tässä esityksessä. De Bleserin mukaan työryhmä on tehnyt paljon taustatyötä, jotta esitys olisi mahdollisimman todenmukainen.

”Maailmanlopun voi ajatella romanttisesti kauniina: luonto on jälleen vapaa. Toisaalta ihminen on jättänyt jälkeensä asioita, kuten radioaktiivisuuden, joka voi aiheuttaa esimerkiksi mutaatioita vielä pitkään sivilisaation kadottua. Kun ei ole ihmisiä, ei myöskään ole ketään, joka luokittelisi kauneuden tai ruumuuden.”, De Bleser kertoo.

Teatterimonttu
Ke klo 19.30
To klo 17.00

= = = = = = = = =

Merja Pöyhönen, ohjaaaja - Romeo ja JuliaMerja Pöyhönen: Romeo ja Julia

Aura of Puppetsin ja TEHDAS Teatterin yhteistyönä tuotettu Romeo ja Julia on esityksen ohjaajan Merja Pöyhösen mukaan kovaäänisesti kantaaottava nukketeatteriesitys. Se perustuu Shakespearen tuttuun näytelmään, mutta esitys on sijoitettu Veronan sijaan kaatopaikkaslummiin, joka heijastelee myös esityksen syntyhetken todellisuutta. Pöyhösen mukaan esityksen on tarkoitus näyttää, ettei huono-osaisuus ole aina vain itsestä ja omasta päätöksestä kiinni, vaan se riippuu monista asioista ja myös muiden valinnoista.

”Tuli nälkä kokeilla, että pystyisimmekö ja osaisimmeko tehdä jotain hyvin isoa. Oli halu näyttää, että marginaalisella taiteellakin voi tehdä ison spektaakkelin.” Pöyhönen kertoo.

Hällä-näyttämö
Ke klo 19.00
To klo 13.00

= = = = = = = = =

Sonya Lindfors: Noble Savage

Sonya Lindfors kertoo Noble Savage -esityksen tuovan Pocahontaksen kertomukseen toisen näkökulman valkoisen narratiivin rinnalle. Esitys sisältää Lindforsin mukaan monia tasoja. Henkilökohtaisella tasolla esitys kertoo, mitä tarkoittaa olla esimerkiksi musta suomalainen. Toisaalta rakenteellisella tasolla pohditaan, kuka kertoo ja mistä näkökulmasta. Lindforsin mukaan on tärkeää nostaa esiin erilaisia ja monimuotoisia näkökulmia maailmasta. Esitys tuo esiin monenlaista suomalaisuutta, ja sen on tarkoitus antaa yleisölle kokemus siitä, miltä tuntuu olla vähän sivussa keskiöstä, ikään kuin toinen.

YLE Mediapolis
To klo 19.00
Pe klo 13.00

<< Takaisin