Keisha Thompson rakastaa sanoja ja matematiikkaa

24.6.2019


Keisha Thompson on Manchesterissa syntynyt kirjailija, esiintyjä, laulaja ja tuottaja, joka on kirjoittanut alakouluikäisestä lähtien. 16 ikävuoteen mennessä Thompsonin tekstejä oli julkaistu kolmessa runokokoelmassa, vuonna 2014 hän julkaisi esikois-EP:nsä ja viime vuonna esikoiskirjansa. Thompsonin viimeisin monologiesitys, palkittu Man on the Moon, yhdistää taidokkaasti runoutta ja tarinankerrontaa. 

Elokuussa Teatterikesässä nähtävä Man on the Moon on voimakkaan ajankohtainen esitys, jossa Thompson tutkii mustana brittiläisenä muun muassa, millaisia vaikutuksia mielenterveydellä voi olla perhedynamiikkaan. 
 

Matka kohti omaa identiteettiä

Man on the Moon -teoksessa Thompson kuvaa sirpaloitunutta suhdetta isäänsä ja sitä, miten hänen on uskallettava sukeltaa isänsä maailmaan löytääkseen oman identiteettinsä. Erakoitunut mies viesti tyttärelleen ainoastaan postitse toimitettavien kirjojen ja kirjeiden välityksellä Thompsonin lapsuudesta lähtien – tämä jätti tyttären hämmentyneeksi omasta identiteetistään. 

Esityksen yhtenä aihepiirinä onkin voimakas juurettomuuden kokemus. Jamaikalaisen isän ja guyanalaisen äidin Britanniassa kasvaneen tyttären identiteetinrakennusprosessi ei ole ollut helppo. Thompson luonnehtii olevansa brittiläisyyden, jamaikalaisuuden ja guyanalaisuuden välissä.

Man on the Moon -esityksessä katsoja pääsee Thompsonin mukaan matkalle isänsä maailmaan tavalla, joka on henkilökohtaisen lisäksi samaistuttava. Tarina sisältää asioita ja tilanteita, jotka jokainen katsoja voi tunnistaa. 

– Yleisön ei aina tarvitse tietää, mitkä osat esityksessä ovat totta ja mitkä eivät. Alussa on kuitenkin aina totuus, Thompson kommentoi ja korostaa, että tarinankertojana hänelle tärkeintä on tarinan ydin merkityksettömien yksityiskohtien totuudenmukaisuuden sijaan.
 

Intohimona matematiikka

Sanojen lisäksi Thompson rakastaa matematiikkaa. Matematiikka on tärkeä osa myös Man on the Moon -esitystä, jossa Thompson tarkastelee, miten matematiikka on auttanut häntä ymmärtämään asioita elämässä. Kiinnostus matematiikkaan yhdistää myös Thompsonia ja hänen isäänsä, jolta tytär sai runsaasti tiedeaiheisia kirjoja.

Musiikki ja matematiikka kuulostavat toisistaan irrallisilta aiheilta, mutta Thompson itse näkee selvän yhteyden niiden välillä.

– Aikaleimat, rytmit ja sointukuviot ovat kaikki yhteydessä numeroihin.

Hänen mielestään sekä matematiikka että tiede ovat luovia aiheita.

– Ne ovat palapelejä, kuvioita ja linssi, jonka läpi tarkastella maailmaa. Matematiikka on ongelmanratkaisua, ja se on luontaisesti luovaa. Siinä luodaan jotakin uutta ja kaunista erilaisia tietoja ja välineitä hyödyntämällä, Thompson luonnehtii ja vertaa ongelmanratkaisua kokkaamiseen.
 

Manchesterista ensimmäistä kertaa Suomeen

Thompsonin elokuiset esitykset Teatterikesässä ovat myös tähden ensimmäiset vierailut Suomessa. Thompson kommentoi odottavansa innoissaan ensimmäistä vierailuaan.

– Toivon, että esitys saa vastakaikua. Esitys kertoo Manchesterista, ja siinä on runsaasti viittauksia Manchesteriin. Toivottavasti pystyn kuljettamaan yleisön maailmaani. Haluan muodostaa yleisöön yhteyden tunnetasolla, pitää hauskaa ja viedä yleisöni matkalle – toivottavasti jonnekin, jossa he eivät ole koskaan ennen käyneet.


 

Man on the Moon

TTT Kellariteatteri

7.8. klo 19
8.8. klo 14

Kesto 1h 30 min

Esityskieli englanti
 

Teksti koostettu haastattelun lisäksi seuraavien lähteiden pohjalta

Camden People's Theatre, Guest Blog: Keisha Thompson from ‘Man On the Moon’:
https://www.cptheatre.co.uk/blog/guest-blog-keisha-thompson-man-moon/

The Mancunion: Review, Keisha Thompson, 'Man on the Moon'
https://mancunion.com/2018/10/26/review-keisha-thompson-man-on-the-moon/

M20Collective: Who s Keisha Thompson a.k.a Shebekeke?
https://m20collective.wordpress.com/2015/02/17/who-is-keisha-thompson-a-k-a-shebekeke/

Now then magazine: Keisha Thompson, Word life gets to knoe the spoken-word star
http://nowthenmagazine.com/manchester/issue-60/keisha-thompson/

Science + Industry Museum: Keisha Thompson Q&A
https://blog.scienceandindustrymuseum.org.uk/keisha-thompson-qa/

Theatre Bristol: Man on the Moon, by Keisha Thompson 
https://theatrebristol.net/event/man-on-the-moon-by-keisha-thompson/

 

Teksti: Sanna Stenberg

<< Takaisin