Jarkko Mandelin uskaltaa hypätä kohti tuntematonta

24.7.2019

Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijoiden liitto ojensi Jarkko Mandelinille ja Kinetic Orchestralle vuoden 2019 Tanssin mainetekopalkinnon ansioituneesta työstä taiteenalalla.
 

Jarkko Mandelinin ja Kinetic Orchestran uusin tanssikappale I’m Liquid nähdään kesällä osana Teatterikesän Pääohjelmistoa. Teoksen liikkeellinen nokkeluus sekä huolellinen ja monipuolinen lattiatyöskentely ovat lumonneet katsojia kerta toisensa jälkeen.
 

Inspiraationa tutkimaton ja omat kollegat

Mandelin on lahtelaissyntyinen koreografi, tanssija sekä arvostettu ja pidetty tanssinopettaja. Hän on Kinetic Orchestran perustaja ja johtaja. Mandelinin oman ryhmän lisäksi hänen koreografioitaan ovat esittäneet muun muassa Suomen Kansallisbaletti, Aurinkobaletti, Pori Dance Company ja Gruppen Fyra.

Mandelin on omassa työssään ja Kinetic Orchestran kymmenvuotisen historian aikana pyrkinyt kehittämään omaa tunnistettavaa liikekieltä ja -tyyliä. Esikuvikseen Mandelin kertoo Marjo Kuuselan, Ohad Naharinin, Tommi Kitin, Sami Vartiaisen, Minna Tuovisen ja Martin Heslopin. Suurin innoitus hänelle ovat kuitenkin olleet Orchestran muut tanssijat ja se, mitä tanssitaiteen alalla ei ole vielä tehty.

– Tavallaan halusin olla ensimmäinen, joka yhdistää kunnolla partneerausta ja kamppailulajeja. Ensimmäinen en taatusti ollut, mutta se mitä toiset teki, oli jotain sellaista mitä en nimenomaan halunnut tehdä. Sittemmin tyyliini on vaikuttanut eniten orkesterin tanssijat ja heidän kyvyistään ja taidoistaan inspiroituminen.
 

Painovoimaa uhmaavia lentoja ja liikkeellisen sinfonian virtaa

I’m Liquid -teos on Kinetic Orchestran aiempia tanssikappaleita riisutumpi, mutta myös siinä lopputulos syntyi Mandelinille ja Orchestralle ominaisesti harjoitusprosessin myötä.

– Kokeiluja oli paljonkin. Suurimpina yksittäisinä asioina meillä oli jumppapalloja ja tarkoitus vaihtaa todella paljon vaatteita, ikään kuin irrottautua hahmosta vaatteiden vaihdon myötä. Lopulta kuitenkin tuntui että tanssi-ilmaisu ja kineettinen nokkeluus jäi hieman alisteiseksi sille muulle toiminnalle, joten päädyimme karsimaan vaatteiden vaihtoa aika reilusti.

I’m Liquid ammentaa kamppailulajikulttuurista, joten teoksen taustatyöhön kuului myös perehtyminen kamppailulajeihin ja niiden liikekieleen. Mandelin alkoi itse harrastaa brasilialaista jujutsua puoli vuotta ennen kuin ryhmä aloitti teoksen harjoittelun.

– Olemme jo vuosia tehneet erilaisia tasapainoa, silmä-käsi-koordinaatiota, etäisyyden hahmottamista ja muita vastaavia kykyjä kehittäviä harjoitteita, pelejä ja leikkejä, joiden alkuperä on kamppailulajeissa, Mandelin kertoo.
 

Ensimmäistä kertaa Teatterikesässä

Kinetic Orchestra osallistuu ensimmäistä kertaa Tampereen Teatterikesään. Mandelinin mukaan I’m Liquid on luonteva kappale tutustua ammattimaisesti harjoitettuun ja valmistettuun tanssiin. Teos sopii niin tanssiin vasta tutustuville kuin alan harrastajille ja ammattilaisille.

Mandelin on varma, että yksityiskohtien runsaus, liikkeellinen nokkeluus, liikelaajuudet, dynamiikka ja puhdas vauhti tempaavat yleisön mukaan teoksen maailmaan.

 

Kinetic Orchestra: I’m Liquid
Osta liput

Hällä-näyttämö

Ti 6.8 klo 18.30
Ke 7.8. klo 16.00

Kesto 45min

Liput 28 / 24 € Teatterikesä & 30,50 / 26,50 € Lippupiste

Lisätietoja esityksestä ja lipuista täältä.


 

Teksti koostettu haastattelun lisäksi seuraavien lähteiden pohjalta

Dance Info Finland: Vuoden 2019 Tanssin mainetekopalkinto Jarkko Mandelinille ja Kinetic Orchestralle. 11.3.2019: https://www.danceinfo.fi/artikkelit/vuoden-2019-tanssin-mainetekopalkinto-jarkko-mandelinille-ja-kinetic-orchestralle/
Kinetic Orchestra: Jarkko Mandelin: https://kineticorchestra.fi/jarkko-mandelin/
Raisa Rauhamaa. Love, Respect, and Trust. Finnish Dance in Focus 2017-2018 (vol. 18)
TEME. Tanssin ja sirkuksen maineteko -palkinnot. 12.3.2019: https://www.teme.fi/fi/ajankohtaista-stst/tanssin-ja-sirkuksen-maineteko-palkinnon-saivat-jaakko-mandelin-ja-kinetic-orchestra/

 

Teksti: Salla Hokkanen

<< Takaisin