Imitation of Life – Teatterikesän kansainvälinen bonus

1.7.2021

Tämän vuoden ulkomaisena vahvistuksena Tampereen Teatterikesässä nähdään unkarilainen Kornél Mundruczón ohjaama Imitation of Life. Esitys välitetään suorana Budapestista Tampere-talon Isoon saliin 5.8. Kyseessä on ainutkertainen elämys, sillä Proton Theatre esiintyy samanaikaisesti sekä live-yleisölle Budapestissa että digitaalisesti Teatterikesän katsojille Tampere-talossa. Näin saadaan aikaan jaettu kokemus, kun teatterin ystävät eri puolilla Eurooppaa kokoontuvat yhteisen taide-elämyksen äärelle. Koska esityksestä ei tehdä tallennetta, kokemus on sitäkin erityisempi.

 

Tositapahtumat inspiraation lähteenä

Imitation of Life pohjautuu tositapahtumiin: tarinan taustalla on hyödynnetty todellista tapausta Budapestin poliisin arkistoista. Paikallista mediaa ravisuttaneessa tapauksessa romanipoika joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi bussissa. Lopulta selvisi, että hyökkääjä itse oli myös romani. Tapaus nosti esiin keskustelun unkarilaisen yhteiskunnan kirjoittamattomista säännöistä ja sisäistetystä rasismista. Järjestäytynyt epätasa-arvoisuus voi johtaa julmaan itseinhoon ja omien sukujuurten kieltämiseen.

Tapahtumien innoittamana Imitation of Life johdattaa pohtimaan tärkeää kysymystä: voimmeko valita kohtalomme vai onko elämämme kulku ennalta määrätty?

 

Visuaalisesti voimakas kertomus marginalisoitumisesta

Imitation of Life ottaa kantaa Unkarin yhteiskunnalliseen kehitykseen elokuvan ja teatterin ominaisuuksia upeasti yhdistellen. Erilaisia ilmaisun keinoja yhdistelemällä luodaan elävä kuva maailmasta.

Esitys on elokuvallisuudessaan ja visuaalisuudessaan voimakas kertomus marginalisoitumisesta ja epätasa-arvosta. Hämmästyttävä ja runollinen teos vie katsojansa suurkaupungin syövereihin, jossa epäoikeudenmukaisuus ja yhteiskunnan kirjoittamattomat normit muovaavat ihmiskohtaloita.

Tarina alkaa, kun ulosottomies saapuu ränsistyneeseen asuntoon häätämään naisasukasta. Yllättävä käänne kuitenkin estää häntä toteuttamasta suunnitelmaansa, ja hän joutuu pysähtymään omatuntonsa äärelle. Asuntoon liittyy synkkä historia, jolta uudetkaan vuokralaiset eivät voi välttyä.

 

Nykyteatterin suunnannäyttäjä antaa äänen vaietuille

Kornél Mundruczó on Unkarissa syntynyt maineikas elokuva- ja teatteriohjaaja. Hän valmistui unkarilaisesta teatteri- ja elokuvataiteen yliopistosta (University of Theatre and Film Arts Budapest) näyttelijäksi vuonna 1998 ja elokuvaohjaajaksi vuonna 2003. Uransa aikana hän on ehtinyt ohjata niin teatteriesityksiä kuin elokuviakin suurella menestyksellä. Hänen ohjaamansa elokuva Pieces of a Woman (2020) oli ehdolla Oscar-gaalassa parhaan naispääosan kategoriassa. Elokuva on tällä hetkellä nähtävissä Netflix-suoratoistopalvelussa.

Mundruczó on toiminut johdonmukaisesti samojen näyttelijöiden kanssa, ja aikojen saatossa heistä on muovautunut vakiintunut työryhmä. Lopulta Mundruczó perustikin itsenäisen teatteriyhtiön, Proton Theatren. Se on, teatteri- ja elokuvaproduktioiden ohella, osallistunut useisiin rajoja rikkoviin poikkitaiteellisiin projekteihin. Heidän työnsä ovat keränneet mainetta ympäri maailman.

Imitation of Lifen tavoin, monissa Mundruczón töissä tartutaan kipeisiin aiheisiin ja pureudutaan yhteiskunnallisiin teemoihin. Mundruczón tavoitteena on antaa ääni niille ihmisryhmille, jotka muutoin jäävät äänekkäämpien jalkoihin. Kun aihe on riittävän kiinnostava ja koskettava, siitä riittää hänen mukaansa ainesta niin teatteriesitykseen kuin elokuvaankin – vain näkökulma vaihtuu.

Unkarin vaikea poliittinen tilanne aiheuttaa haasteita myös kulttuurintekijöille. Antamissaan haastatteluissa Mundruczó on kertonut, ettei hän kuitenkaan koe, että teatteria kannattaisi käyttää poliittisen protestin välineenä. Sen tarkoitus on yksinkertaisesti esitellä yhteiskunnassa tapahtuvia asioita monimutkaisuudessaan sekä tarjota lohtua ihmisille, jotka ovat kohdanneet haasteita. Proton Theatre on itsenäinen teatteriyhtiö, joka hyödyntää vapauttaan kertoa tärkeitä tarinoita yhteiskunnan kaikilta laidoilta.

 

Imitation of Life

Tampere-talo, Iso sali

To 5.8. klo 20.00

Kesto 1h 30min

Esityskieli unkari, tekstitykset suomeksi ja englanniksi.

 

Artikkeli on koostettu seuraavien lähteiden pohjalta:

Art Connect: https://www.artconnect.com/events/latszatelet-imitation-of-life-by-kornel-mundruczo-proton-theatre

Proton Theatre: Imitation of Life: https://protontheatre.hu/performance/imitation-life

Theatre Festival Boulevard: Imitation of Life: https://www.festivalboulevard.nl/en/program/id-1820/imitation-of-life/

Imdb.com: Kornél Mundruczó: https://www.imdb.com/name/nm0610960/

Onassis.org: Kornél Mundruczó: https://www.onassis.org/people/kornel-mundruczo

SPRING performing arts festival: Interview Kornél Mundruczó: https://springutrecht.nl/news-more/intview-kornl-mundrucz

 

Teksti: Ilona Lahtinen

 

<< Takaisin