Hyvinvointiyhteiskunnan tuolla puolen

19.6.2017

Helsinkiläinen Aurinkoteatteri saapuu jälleen Teatterikesään, tällä kertaa Saalistajat-esityksellä, joka on kaunistelematon katsaus syrjäseudun syrjäytyneisiin. Esityksen on ohjannut ja käsikirjoittanut Sanna Hietala. Hän on tehnyt sekä kirjoittajan että näyttelijän töitä ja nauttii teatterin tekemisestä eri näkökulmista. 

Esityksen aiheelta Hietala kaipaa aina samaistumispintaa, ja siihen pitää olla mahdollista luoda erittäin henkilökohtainen suhde. Juuri sen avulla jaksaa painaa läpi kaikkien esteiden ja hidasteiden, joita prosessi saattaa sisältää. 

Esteitä ja hidasteita on myös Saalistajat-esityksessä seuratulla yhteiskunnan laitamilla elelevällä ihmisjoukolla. Pohjoisella rannikkoseudulla asuvat pedot ovat pudonneet kehityksen rattaista, eivätkä kykene vastaamaan nykyajan asettamiin vaatimuksiin. Lauman alkukantaiset otukset eivät koskaan tule pääsemään valta-asemaan edes omassa elämässään – he ovat liian yksinkertaisia siihen.  

”Ennen kaikkea ongelmia aiheuttaa asenneilmastonmuutos jonka vuoksi nämä impulsiiviset muinaisjäänteet ovat menettämässä elintilansa ja -kelpoisuutensa. Suojelutoimia on karsittu ja tulevaisuus näyttää yhtä toivottomalta kuin jääkarhun tai vuorigorillan”, kuvailee Hietala. 

Lauman johdossa ja tarkastelun keskiössä on hirviömäinen äiti, alfanaaras Armi (Niklas Häggblom), jossa ruumiillistuu kaikki negatiiviset ihmisluokittelut. Armi on ruma ja vanha rasisti, joka kaiken kukkuraksi heiluttelee nyrkkejään joka käänteessä ja imee viinaa kuin pesusieni. Pedofiilinkin tunnusmerkit täyttyvät. Kaikkien syntiensä johdosta Armi on mätänemässä elävältä, mutta eipä häntä niin vain saada hävitetyksi maan pinnalta. 

”Olen kovasti pohtinut, voisiko tätä otusta aidosti rakastaa”, Hietala toteaa. 

Esityksen aiheeksi Hietala nostaa ihmisarvon: mitä on riittävä ihmisyys ja kenellä on siihen varaa? Hän halusi tuoda esille syrjäytyneet, jotka lymyävät hyvinvointiyhteiskunnan pimeällä puolella, mutta samalla välttää näiden säälimistä tai uhriksi leimaamista. Täten katsojalla on mahdollisuus olla samalla tasolla esityksen henkilöiden kanssa. Näihin tavoitteisiin esityksen luontodokumenttimainen lähestymistapa on oiva valinta. Hietala päätti poistaa hahmoilta ihmisarvon ja tarkastella heitä eläiminä. 

Saalistajat -esitys ei ylentämällä alista päähänpotkittuja sankareitaan, vaan potkii heitä vielä vähän lisää.”  

Mustalla huumorilla kyllästetyssä esityksessä inhimillistä tragediaa lähestytään sähellys- ja tilannekomiikan keinoin. Esitys kyseenalaistaa nyky-yhteiskunnan loputtoman tarpeen parantamisesta ja parantumisesta. Onko eheytyminen ylipäätään mahdollista?

Saalistajat Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä tiistaina 8.8. klo 19.00 ja keskiviikkona 9.8. klo 16.00 

 

- Iida Uuppo

Teksti on laadittu kirjoittajan tekemän Sanna Hietalan haastattelun pohjalta.

Muut lähteet:

- Saalistajat

- Luontodokumentin keinoja käyttävälle Saalistajat-näytelmälle voi ennustaa kulttimainetta. (24.3.2017), Helsingin Sanomat.

 

<< Takaisin