Fantasia elämän kipeistä asioista

9.6.2017

Monipuolisista taiteilijoista koostuva HYPE-kollektiivi on mukana Tampereen Teatterikesässä esityksellään Father Fucker, joka on näyttelijä-ohjaaja Sara Mellerin kolmas ohjaus. Se kertoo kahdesta teinitytöstä, jotka käsittelevät isänsä orastavaa kuolemaa pakenemalla mielikuvitusleikkeihin. Tapahtumat sijoittuvat tyttöjen kuolevan isän ruumiin sisään, keskelle jättiläismäisiä sisäelimiä.

Esitys on saanut alkunsa Mellerin omasta lapsuuden leikistä ja fiktiivisistä lehtikirjoituksista, joita käytetään myös osana teoksen tekstimateriaalia. Esityksessä pohditaan muun muassa patriarkaalisuutta ja puretaan miehistä taiteilijamyyttiä. Myös ahdasrajaiset sukupuolinormit menevät uusiksi: tässä leikissä mies voi olla hyvin tyttö.

Keskeisiä henkilöhahmoja Father Fuckerissa ovat huippumallit Liv ja Claudia Versace, joita esittävät Melleri itse sekä Tampereelta kotoisin oleva taiteilija Markku Haussila. Tanssijana ja koreografinakin tunnettu Haussila on keskittynyt viime vuodet näyttelemiseen ja oman musiikin tekemiseen. Haussila kertoo fanittaneensa naisrooleja lapsesta asti, ja siksi nuoren naisen rooliin asettuminen on ollut hänestä kiinnostavaa.

”Liian pitkän ajan elämästäni olen miettinyt, miten peittelisin näyttämöllä feminiinisen puoleni niin hyvin, että olisin uskottavampi mies. En tajua vieläkään miksi, maailman turhinta ajankäyttöä. Ihanaa olla Claudia Versace, se on niin upea tyyppi”, Haussila pohtii. 

Haussila ja Melleri ovat tunteneet toisensa lapsesta asti. Lisäksi he ovat tehneet myös teatteriyhteistyötä aiemmin. Haussila on toiminut koreografina Mellerin ensimmäisessä ohjauksessa Pop Slut, joka nähtiin Tampereen Teatterikesässä 2014. Melleri on kuvannut Father Fuckeria täydennykseksi heidän ystävyydelleen – se on heidän oma fantasiansa, jonka he ovat luoneet elämän kipeistä asioista.

Father Fuckerissa yhdistellään taitavasti eri ilmaisumuotoja, kuten musiikkia, teatteria sekä live-installaatiota, ja esitys vaikuttaa katsojaansa jo äänimaailmansa ja visuaalisuutensa ansiosta. Haussilan mukaan eri ilmaisumuotojen yhdistäminen antaa esiintymiseen lisää vapauksia ja mahdollisuuksia.

”Koen esitystä tehdessäni tiettyä rajattomuutta ja loputtomuutta. Kaikki elementit tukevat toisiaan”, Haussila toteaa.

Hänen mukaansa he ovat luoneet HYPE-kollektiivin kanssa täysin uudenlaisen esityksen, jota hän ei osaa verrata mihinkään muuhun teokseen. Haussila sanoo Father Fuckerin olevan parasta, mitä hän on koskaan saanut tehdä, ja toivoo, että mahdollisimman moni saisi nähdä sen.

Father Fucker Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa maanantaina 7.8. klo 19 ja tiistaina 8.8. klo 13:30 (esityskieli englanti) 

Liput ja lisätiedot

 

- Eveliina Suuniitty

Teksti on laadittu kirjoittajan tekemän Markku Haussilan haastattelun pohjalta.

Muut lähteet:
- Sara Mellerin kotisivut
- Sara Melleri teki esityksen mielikuvitushahmostaan. 10.11.2017, Basso

<< Takaisin