Elina Knihtilän avajaistervehdys

8.8.2017

Näyttelijä ja näyttelijäntaiteen professori Elina Knihtilän avajaistervehdys Teatterikesän avajaisissa

On suuri kunnia saada lausua avajaistervehdys 49. kertaa järjestettävälle Tampereen Teatterikesälle! Jälleen kerran, kun selailee Teatterikesän laajaa ja monipuolista kansainvälistä ja kotimaista ohjelmistoa ja oheistapahtumakirjoa, ei voi tuntea kuin ylpeyttä teatterintekijänä ja suurkuluttajana eli keski-ikäisenä kulttuuritanttana tästä Pohjoismaiden vanhimmasta vuosittain järjestettävästä ammattiteatterifestivaalista. Ja myös ihailla sitä kunnianhimoa, josta koko festivaalin tapahtumakirjo rakentuu.

Ensimmäiset omat käyntini Teatterikesässä 90-luvun alussa avasivat täysin uutta kulmaa paitsi kotimaiseen, myös kansainväliseen teatterikontekstiin nuorelle ummikolle.

Muistissa ovat myös kaikki ne kerrat, kun on saanut olla esiintymässä näillä festivaaleilla. Festivaalikutsu oli vasta perustetulle Q-teatterille iso asia ja on sitä edelleen. Lämpimät elokuiset päivät ja yöt, nosteinen ilmapiiri, uudenlainen jännitys ja hienot kohtaamiset yleisön kanssa, joissa esitykset ovat usein myös nousseet aivan uudelle tasolle. Monesti ne ovat olleet myös viimeisiä kertoja, kun jotain tiettyä esitystä on esitetty, siksi ilmassa on ollut myös haikeutta. Tänne on hyvästelty monta atmosfääriä, monta roolihenkilöä ja maailmaa.

Suomi on teatterimaa ja Tampere on teatterikaupunki isolla T:llä, eikä vähiten tämän festivaalin ansiosta. Tampereella on myös tärkeä tehtävä teatterialan koulutuksen ja näin ollen koko suomalaisen teatterikentän kannalta.

Tänä vuonna Tampereella 50-vuotta kunniakkaasti täyttänyt Näty, on olennainen osa alamme ja suomalaisen näyttelijäntaiteen koulutusta ja kehitystä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tilasivat Tampereen yliopistolta ja Taideyliopistolta viime keväänä selvityksen teatterialan koulutuksen kehittämisestä Suomessa yhtenä vaihtoehtona sen keskittäminen Taideyliopistoon. Olin mukana tämän selvityksen tekemisessä ja voin sanoa, että selvitystyön tulos oli selkeä ja yksimielinen.

Tampereen yliopiston ja Taideyliopiston yhteinen työryhmä esittää teatterialan koulutuksen kehittämistä tulevan Tampere3-yliopiston ja Taideyliopiston yhteistyönä. Näin ollen Näty ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelma jatkavat meidän työryhmämme esityksen mukaan itsenäisinä tutkinto-ohjelmina, mutta tiivistävät yhteistyötään.

Kahdessa erilaisessa yliopistossa toteutettava teatterialan koulutus vahvistaa alan vaikuttavuutta suomalaisessa yhteiskunnassa ja tarjoaa mahdollisuuden kriittiselle keskustelulle ja kehittämiselle.

Lainaan tähän pomoani, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dekaani Maarit Ruikkaa:

– Näyttelijöitä koulutetaan kahdessa vahvassa yliopistossa, joiden erilaiset profiilit rikastuttavat teatterialaa ja taidekenttää. Työryhmän mukaan näyttelijätyön koulutuksen kehittäminen jatkossakin kahdessa yliopistossa on opiskelijoiden etu. Samalla se on myös alan elinvoimaisuuden kannalta paras vaihtoehto.

Tämä selvitystyö luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeriölle toukokuussa. Nyt sitten odotellaan…

Se koulutus- ja kulttuuripolitiikasta. Loppuun haluan toivottaa mitä erinomaisinta festivaalia itse kullekin!

Hyödyntäkää laajasti ja ahneesti tätä tarjontaa, jonka Teatterikesä meille tänä vuonna tarjoaa. Parasta pääomaa on henkinen pääoma, ja sitä voi kahmia tällä viikolla täällä kaksin käsin. Sitä pääomaa eivät suhdanteet heittele.

<< Takaisin