Desiree Burch: Naiset, mustat ja vähemmistöt älkööt vaietko!

9.6.2016

 

Afroamerikkalaisesta koomikko-näyttelijä Desiree Burchista on vaikea löytää kuvaa, jossa hänen suunsa olisi kiinni. Kuvissa Burch nauraa, laulaa, kiroaa ja hämmästelee maailman menoa. Ennen kaikkea hän pyrkii selittämään, miksi kenenkään meistä ei tule tyytyä olemaan hiljaa.

Komedia, lentävät lauseet ja hassut sattumukset ovat keskeisiä Burchin esityksissä. Parhaiten Burch tunnetaan koomikkona ja näyttämötaiteilijana, jonka hersyvät ja energiset sooloesitykset vangitsevat yleisön. Viime vuonna brittiläisen koomikkoyhteisön myöntämän maailman hauskimman naisen tittelin voittanut Burch ei halua kuitenkaan vain naurattaa. Burch haastaa katsojia kyseenalaistamaan omaa toimintaansa ja ottamaan osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tampereen Teatterikesään Burch tuo yhden naisen kabareensa Tar Babyn – hulvattoman, mutta poliittisesti monitasoisen esityksen rasismin monista ilmenemismuodoista niin Atlanttia seilanneilla orjalaivoilla kuin nykypäivän näennäisesti rotuneutraalissa Amerikassa. Yleisöä osallistava, revyy-henkinen esitys palkittiin viime vuonna Edinburghin kansainvälisellä Fringe-festivaalilla, ja se oli ehdolla Amnestyn ilmaisunvapauspalkinnon saajaksi.

Esityksissään Burch tarraa itseään koskettaviin, hämmästyttäviin ja kiukuttaviin aiheisiin. Epäoikeudenmukaisuuden nostattaman vihan Burch näkee myönteisenä tunteena. Muutaman vuoden takaisessa TEDx-puheessaan, joka muistuttaa suuresti stand up -esitystä, Burch julistaa: ”Kun olet vihainen, älä peitä vihaa hymyllä, älä sokerikuorruta tai tarkastele sitä vaaleanpunaisten lasien läpi. Hengitä viha sisääsi ja anna sen inpiroida itseäsi, sillä tuo viha on tulesi, intohimosi. Vihasi kertoo, mistä todella välität.”

Burchilla on aihetta vihaan, sillä monen mielestä amerikkalaisessa yhteiskunnassa tummaihoiset naiset eivät ole vain väheksyttyjä vaan lähes täysin näkymättömiä. Kaikesta huolimatta Burch on päättänyt nousta mustien naisten taustakuorosta lavojen pääesiintyjäksi, ja hän loistaa tilanne- ja stand up -komiikan miehisessä maailmassa. Komiikan keinoin kärjistäen Burch puhuu vakavaa asiaa. Esitysten vakioaiheita ovat seksistiset kommentit, rasistiset stereotypiat sekä ulkonäköön ja sosiaaliseen asemaan perustuvat ennakkoluulot.

Teatterikesässä esitettävässä Tar Babyssa Burch tarkastelee rotuun perustuvaa sortoa henkilökohtaiselta kantiltaan ja amerikkalaisesta vinkkelistä. Hän ei kuitenkaan anna valmiita vastauksia, vaan kehottaa myös yleisöä ottamaan kantaa ja puhumaan – pohtimaan rasismia omassa todellisuudessaan, ajattelussaan ja toiminnassaan. Suomessa Burchin puheenvuoro kuullaan sopivasti juuri, kun erilaisuuteen liittyvät ennakkoluulot ja kulttuurien väliset yhteentörmäykset ovat jälleen ajankohtaisia.

 

Desiree Burch – Koomikko, joka on...

- näyttelijä, kirjailija, tarinankertoja, kouluttaja, keskustelun avaaja, poliittinen puhuja ja feministi.

- opiskellut teatteria Yalen yliopistossa ja jatkanut opintojaan vapaana taiteilijana New Yorkin teatterimaailmassa. Tällä hetkellä kiertää Lontoosta käsin esiintymässä ympäri maailmaa.

- käsitellyt esityksissään muun muassa seksiä ja ihmissuhteita (52 Man Pickup), naiseutta ja naisten asemaa (The Soup Show, Untitled Feminist Show) sekä rasismia ja rodullisia ennakkoluuloja (Tar Baby).

- pohtinut julkisesti omaa ruumiinkuvaansa amerikkalaisessa televisiosarjassa World's Greatest Body Shockers ja ollut osana transsukupuolista ”elävää veistosta” taiteilija Wu Tsangin taideperformanssissa Full Body Quotation.

- esiintynyt hittimaineeseen nousseessa podcast-sarjassa Welcome to Night Vale, joka uppoutuu amerikkalaisen pikkukaupungin outouksiin, ja useaan kertaan palkitussa nettisarjassa Jack in the Box, joka tarkastelee teatterimaailman kummallisuuksia.

 

Tar Baby TTT Klubilla keskiviikkona 3.8. klo 19.00 ja torstaina 4.8. klo 16.30 (esityskieli englanti) – Lue lisää esityksestä.

 

– Maiju Mäkipörhölä

Lähteet: www.desireeburch.com

"Tar Baby review – passionate comedy slams the sham of a post-racial America" (theguardian.com, 11.2.2016)

<< Takaisin