Cock, Cock.. Who’s There? – Rehellinen näkökulma seksuaaliseen väkivaltaan

17.7.2018

Elokuussa Hällä-näyttämöllä nähtävä Cock, Cock.. Who’s There? tarkastelee miesten ja naisten välisten suhteiden kirjoa intiimistä läheisyydestä väkivaltaan. Taiteilija Samira Elagoz käsittelee teoksessaan vakavaa aihetta rohkealla, koskettavalla ja humoristisellakin otteella.

Suomalais-egyptiläinen Elagoz valmistui Amsterdamin taideyliopistosta koreografiksi vuonna 2016, ja hänet on palkittu Teatterikesässä nähtävästä teoksestaan parhaan nuoren koreografin Prix Jardin d’Europe -palkinnolla vuonna 2017.

Taiteilija ei kerro uhritarinaa
Photo: Nellie de Boer
Oman väkivaltakokemuksensa jälkeen Elagoz ei löytänyt minkäänlaista tarinaa, johon olisi voinut samaistua. Niinpä hän päätti luoda omansa, ja huomasi varsinkin huumorin auttavan vakavan asian käsittelyssä. Esityksen kanssa kiertäminen, ihmisten tapaaminen ja teoksen vaikutusten huomaaminen ovat muuttaneet hänen omaa kokemustaan ja sen merkitystä hänen elämässään.

– Kun muut uhrit kertovat nyt minulle näkevänsä itsensä teoksessani, se on hyvin palkitsevaa, Elagoz kertoo.

Taiteilija haluaa tarjota rehellisen ja helposti lähestyttävän näkökulman seksuaaliseen väkivaltaan. Hän myös pohti esitystä tehdessään sitä, miten voisi näyttäytyä yleisölle muulla tavoin kun tarinan uhrina ja samalla edistää keskustelua varsinaisesta aiheesta.

– En halunnut olla subjekti, vaan pikemminkin paljastaa tiettyjä kaavoja ja käsitellä raiskauskulttuuria, Elagoz kertoo.

Tarkoituksena ei ole tuomita

Viime syksynä esityksestä tuli yhtäkkiä hyvin ajankohtainen, kun sosiaalisesta mediasta alkunsa saanut #metoo-kampanja alkoi levitä. Kampanjan myötä ihmiset kertoivat omista seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kokemuksistaan, usein nimeten hyväksikäyttäjiään. Elagoz ei kuitenkaan ole maininnut teoksissaan nimiä.

– Olin yhä yliopistossa tehdessäni tätä työtä, ja minulle sanottiin nimien mainitsemisen olevan laitonta, jos ihmistä ei ole tuomittu rikoksesta. Toisaalta en pitänyt nimien kertomista tarpeellisena, Elagoz kertoo. Työllään hän pyrkii tutkimaan tuomitsemisen sijaan.

– Teos kertoo enemmän omasta prosessistani, eikä sen ole tarkoitus toimia syyttelyn välineenä.

Dokumenttiesityksessä näkyy muutos

Cock, Cock.. Who’s There? -esityksen voi ajatella olevan kaksiosainen: toisaalta nähdään mennyttä kuvaava elokuva, jossa Elagoz on tunteiden valtaama ja hämmentynyt, ja toisaalta taiteilija on samaan aikaan itse lavalla, viisastuneena ja aihetta tutkineena.

– Olen huomannut, että elokuvalla on kyky näyttää aitoja vaiheita elämässäni. Se ei ole vain dramatisointia, vaan elokuva antaa mahdollisuuden näyttää edistystä ja muutosta, erityisesti kun se yhdistetään läsnäolooni lavalla, Elagoz kertoo.

Työn pohjaaminen omaan kokemukseen oli lopulta hyvin voimaannuttavaa.

– Tajusin, että voin päättää todellisuuden kulusta ja luoda jotain vahvistavaa. Esitys on nostanut esiin koskettavia tarinoita niiltä, jotka ovat kokeneet samaa kuin minä. Työni jakaminen on merkinnyt paljon.


Cock, Cock.. Who’s there? Hällä-näyttämöllä ke 8.8. ja to 9.8.
Lue lisää ja osta liput >>

Teksti perustuu Alejandra Espinosan ja Penny Raffertyn tekemiin haastatteluihin.
Glamcult 25.10.2017
Berlin Art Link 8.1.2018

<< Takaisin