Burning Doors – taistelua ilmaisunvapauden puolesta

10.8.2017

”I don’t know what your beliefs are worth if you’re not ready to come to harm or even die for them.” 
– Oleg Sentsov

Burning Doors. Credit: Alex BrennerKun Putinin hallitus sai tarpeekseen aktivistiryhmä Pussy Riotista, ryhmään kuuluva Maria Alyokhina joutui vankilaan. Kun venäläinen performanssitaiteilija Pjotr Pavlensky ompeli huulensa kiinni ja naulasi kivespussinsa Punaiselle torille protestina valtion sensuuria vastaan, hän joutui vankilaan.

Kun ukrainalainen elokuvantekijä ja kirjailija Oleg Sentsov vastusti äänekkäästi Krimin valtaamista, Venäjä julisti hänet terroristiksi. Venäjän tiedustelupalvelun agentit veivät Sentsovin toukokuussa 2014 kotoaan, kiduttivat häntä ja toimittivat hänet tuomittavaksi venäläiseen sotilastuomioistuimeen.

Sentsov on kiistänyt kaikki syytteet ja sanoo niiden olevan täysin poliittisia. Hän istuu parhaillaan 20 vuoden tuomiota Siperiassa kansainvälisten instituutioiden, ihmisoikeustoimijoiden ja elokuvamaailman vapautusvaatimuksista huolimatta.

Näiden kolmen taiteilijan tarinasta ja teatteriryhmän jäsenten omista kohtaloista kumpuaa Tampereen Teatterikesässä nähtävä Belarus Free Theatren esitys Burning Doors.

Esityksen ohjaajat ja ryhmän perustajiin kuuluvat Nicolai Khalezin ja Natalia Kaliada asuvat poliittisina pakolaisina Iso-Britanniassa. Ryhmä toimii maan alla Valko-Venäjällä: esitykset joudutaan pitämään salaisissa paikoissa, sillä viranomaiset ovat keskeyttäneet ryhmän esityksiä ja pidättäneet myös katsojia.

Burning Doors on aistillisen teatraalinen ja ankaran fyysinen esitys, jonka notkeat näyttelijät pakottavat kehonsa mitä hurjimpiin suorituksiin.

Pussy Riotista tunnettu performanssitaiteilija Maria Alyokhina on esityksessä kertomassa oman tarinansa. Hän on kertonut vapauden tarkoittavan hänelle jotakin, jonka puolesta täytyy kamppailla joka päivä; muuten se häviää tai menettää merkityksensä.

Esitystä onkin kuvattu vastarinnan juhlaksi ja suurenmoiseksi fyysiseksi metaforaksi uuvuttavalle kaksintaistelulle sortajan ja sorretun välillä.

Burning Doors Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä perjantaina 11.8. klo 19 ja lauantaina 12.8. klo 13.30
Esityskielet venäjä ja valkovenäjä, tekstitys suomeksi. Ikäsuositus 16+.

Liput ja lisätiedot


- Eveliina Suuniitty & Satu Keltanen

Lehdistölainauksia: 

Burning Doors. Credit: Nicolai Khalezin✮✮✮✮ 'A scorching piece of theatre: uncompromising, urgent and angry.' - Financial Times
✮✮✮✮ 'Savage political satire. Performed with blazing energy and commitment.' – Financial Times
✮✮✮✮ 'A spiky, furious mosaic' – The Sunday Times
✮✮✮✮✮ 'This is bold, striking, searing performance art. Never has your own freedom felt so precious.' - The Reviews Hub
‘A forceful, intense excavation of freedom. A stark reminder of the real human cost of art in places that are not that far away.’ – What’s on Stage
'Provides vital context of the deep courage and belief in freedom of artists.’ – Guardian
 

Lähteet:
Review: ‘Burning Doors’ (Belarus Free Theatre) – ‘incinerating the line between performance and real life’ . (8.9.2016), Central and Eastern European London Review.
Burning Doors. British Theatre Guide.
Burning Doors, Soho Theatre, London – review. (6.9.2016), Financial Times.
Call to action – Russia: Free Oleg Sentsov. (10.5.2017), Pen International.
Oleg Sentsovin kirje vankilasta vankilasta 18.9.2016
Belarus Free Theatren Burning Doors -käsiohjelma

 

 

<< Takaisin