Info

Tampereen Teatterikesä viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlia, ja festivaali järjestetään 6.–12. elokuuta.
Luvassa on seitsemän päivää teatterin juhlaa – tervetuloa mukaan!

 • YHTEYSTIEDOT

  Osoite
  Tampereen Teatterikesä
  Tullikamarin aukio 2, 2. krs
  33100 Tampere

  Katso sijainti:
  http://maps.google.fi/

  info(at)teatterikesa.fi

  Toimisto
  03 222 8536

  Tiedotus
  03 214 0992

  Tuotanto
  03 223 1064

  Lipunmyynti (touko-elokuu)
  03 223 1066

 • HENKILÖKUNTA
  (*)Henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa
  etunimi.sukunimi(at)teatterikesa.fi
   
  HALLINTO

  Toiminnanjohtaja
  Hanna Rosendahl*

  Hallintosihteeri
  Seija Parviainen*

  TIEDOTUS JA MARKKINOINTI

  Tiedotus- ja markkinointivastaava
  Tiina Hurskainen*

  Tiedotus- ja markkinointikoordinaattori
  Satu Keltanen*

  Graafikko
  Maria Atosuo*

  PÄÄOHJELMISTO

  Tuottaja
  Jonni Pantzar*

  Tuotantosuunnittelija
  Leo Van Aerschot*

  Tuotantosuunnittelija
  Mikko Sorrela*

  OHJELMATELTTA

  Ohjelmistotuottaja
  Mervi Paavilainen*

  Tuotantosuunnittelija*
  Elina Valkama

  ENCOREBAANA

  Tuotantosuunnittelija
  Salla Kettula*

  OFF TAMPERE

  off(at)teatterikesa.fi

  TAPAHTUMIEN YÖ

  Tuotantosuunnittelija
  Leo Van Aerschot*

  tapahtumienyo(at)teatterikesa.fi

  KANSAINVÄLISET ASIAT

  Kansainvälisten asioiden koordinaattori
  Emilia Kiuru*

  LIPUNMYYNTI

  Lipunmyynnin vastaava
  Heidi Lakaniemi*

  TAITEELLINEN JOHTO

  Hilkka-Liisa Iivanainen
  ohjaaja-käsikirjoittaja

  Miko Jaakkola
  ohjaaja

  Aleksis Meaney
  ohjaaja

  Viestit taiteelliselle johdolle sähköpostiosoitteeseen: info(at)teatterikesa.fi

  TEATTERIKESÄN HALLITUS

  Puheenjohtaja
  teatterinjohtaja Reino Bragge

  Varapuheenjohtaja
  teatterinjohtaja Maarit Pyökäri

  Jäsenjärjestöjen edustajat: näyttelijä Pentti Helin, teatterityön professori Pauliina Hulkko, teatterinjohtaja Panu Raipia

  Tampereen kaupunginhallituksen nimeämät edustajat: kulttuurituotannon lehtori Jussi Kareinen, tuotespesialisti Joni Lehtimäki, toimittaja Mikko Närhi, yhteisöpäällikkö Jarmo Puskala, näyttelijä-laulaja Aku-Paulus Sajakorpi  ja kunnallisneuvos Irja Tulonen

 • TAITEELLINEN JOHTO

  Taiteellinen johto elokuusta 2017 alkaen

  Teatterikesän pääohjelmiston suunnittelusta vastaa kolmehenkinen johtoryhmä, johon elokuusta 2017 lähtien kuuluvat Hilkka-Liisa Iivanainen, Miko Jaakkola ja Aleksis Meaney. Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl (kolmas vasemmalta) toimii työnsä puolesta taiteellisen johtoryhmän jäsenenä.  (Kuva Carolin Büttner)

  Hilkka-Liisa Iivanainen

  Hilkka-Liisa Iivanainen (s. 1980) on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010 teatteritaiteen maisteriksi, ohjauksen koulutusohjelmasta. Hän on opiskellut myös Yhdysvalloissa, Chicagossa teatteri- ja esitystaidetta. Tällä hetkellä Iivanainen opiskelee tulevaisuuden tutkimuksen maisteriopintoja Turun Kauppakorkeakoulussa.

  Kotkan Kaupunginteatterissa hän oli kiinnityksellä vuosina 2010–2012. Vuodesta 2016 lähtien Iivanainen on toiminut Teatteri Jurkan taiteellisena johtajana.

  Iivanaisen ohjaukset ovat pääsääntöisesti nykydraamojen kantaesityksiä sekä monitaiteellisia näyttämöteoksia, mukaan mahtuu pienoisoopperoitakin. Iivanaisen ohjauksia on ollut esillä kotimaisten teattereiden ja konserttisalien lisäksi ulkomailla mm. Drama Fest Mexicossa. Hän on tehnyt myös kuunnelmia Yleisradion Radioteatteriin sekä opettanut Teatterikorkeakoulussa.

  Teatterikesän taiteelliseen johtoon Iivanainen valittiin elokuussa 2017.

   

  Miko Jaakkola

  Miko Jaakkola (s. 1969) on teatteriohjaaja, joka on tehnyt noin 50 ohjaustyötä kotimaisille näyttämöille sekä Yleisradiolle. Hänen teoksiaan on nähty mm. Oulun kaupunginteatterissa, Kansallisteatterissa, Mikkelin teatterissa ja Kotkan kaupunginteatterissa.

  Jaakkola työskenteli Kajaanin kaupunginteatterin johtajana ja ohjaajana vuosina 2009-2015. Vuodet 2004–2008 hän toimi Teatteri Takomon taiteellisena johtajana ja ohjaajana. Jaakkola kuuluu myös Kallion Teatterin ja sen jatkajaksi perustetun Todellisuuden tutkimuskeskuksen perustajajäseniin.

  Teatterikorkeakoulusta Jaakkola valmistui vuonna 2000. Hän on saanut näyttämötaiteen valtionpalkinnon vuonna 2002 yhdessä Todellisuuden tutkimuskeskuksen kanssa. Vuonna 2011 Jaakkolalle myönnettiin Teatteriohjaajaliiton Vuoden ohjaaja -palkinto.

  Jaakkola aloitti elokuun 2017 alussa Kotkan kaupunginteatterin johtajana.

  Teatterikesän taiteelliseen johtoon hänet valittiin vuonna 2015.

   

  Aleksis Meaney

  Aleksis Meaney (s. 1979) on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010 teatteritaiteen maisteriksi, ohjauksen koulutusohjelmasta. Hänellä on lisäksi filosofian maisterin tutkinto Tampereen yliopistosta.

  Hänet tunnetaan mm. Kansallisteatterin ohjauksistaan Juurihoito (2016) ja Metsäjätti (2013). Meaney on ohjannut myös Svenska Teaterniin, Kokkolan, Joensuun ja Turun Kaupunginteattereihin sekä Ryhmäteatteriin, ja tehnyt lukudraamaohjauksia ja näytelmien käännöstöitä.

  Hän on ohjannut esityksiä neljälle eri kielelle (suomi, englanti, unkari ja ruotsi) ja hänen ohjauksiaan on esitetty ulkomailla mm. Skotlannissa (Edinburgh Fringe -festivaalilla), Unkarissa ja Kiinassa.

  Vuosina 2014–2015 Meaney toimi STAGE-festivaalien taiteellisen suunnitteluryhmän jäsenenä.

  Teatterikesän taiteelliseen johtoon Meaney valittiin elokuussa 2017.

 • TEATTERIKESÄ LYHYESTI

  Vuonna 2018 Tampereen Teatterikesä viettää 50-vuotisjuhlia, ja tapahtuma järjestetään 6.–12. elokuuta.

  Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista, joka toimii näyteikkunana sekä suomalaisen että kansainvälisen teatterin parhaimmistoon. Teatterikesän korkealaatuinen ohjelmisto sisältää muun muassa 2000-luvun draamaa, klassikkotulkintoja, tanssiteatteria, nykysirkusta ja katuteatteria.

  Teatterikesä järjestetään elokuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla, ja se kestää yhteensä seitsemän päivää ja kuusi yötä. Esityksiä on kaiken ikäisille. Festivaalin aikana järjestetään erilaisia työpajoja, seminaareja, keskusteluja ja kokouksia. Tapahtuma kerää perinteisesti eri alojen teatteriammattilaisia yhteen sekä Suomesta että ulkomailta.

   
  Teatterikesä koostuu viidestä eri ohjelmistosta

  Pääohjelmisto

  muodostaa festivaalin taiteellisen rungon. Ohjelmistoon kutsutaan vuosittain n. 20 ryhmää, joista kolmasosa saapuu eri puolilta maailmaa ja kaksi kolmasosaa kotimaasta. Esitysvalinnoista vastaa festivaalin taiteellinen johtoryhmä. Ohjelmisto julkistetaan vuosittain toukokuussa.

  Ohjelmateltta

  on Tampereen Keskustorilla sijaitseva anniskeluoikeuksin varustettu kohtaamispaikka, jossa yleisö saa nauttia Suomen eturivin taiteilijoiden laulusta, tanssista ja pienimuotoisista teatteriesityksistä. Ohjelmateltta tuotetaan yhdessä Tampereen Teatterin Palvelu Oy:n kanssa, ja se tarjoaa esityksiä tiistaista lauantaihin. Ohjelmisto julkistetaan yhdessä Pääohjelmiston kanssa.

  Encorebaana

  on yleisölle ilmainen, ohjelmallinen ravintolafestivaali. Ohjelmisto koostuu upeista ja monipuolisista ravintolatiloihin soveltuvista esityksistä. Encorebaana toteutetaan yhteistyössä Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloiden ja Sokos Hotels Tampereen kanssa.

  OFF Tampere

  on avoin oheistapahtuma kaikille Teatterikesässä omalla kustannuksellaan esiintymään haluaville ryhmille ja taiteilijoille. Sen monipuolinen ohjelmisto kiinnostaa erityisesti nuorta yleisöä. Oheisfestivaaliin osallistuu vuosittain noin 30 ryhmää tai teatteria. Ilmoittautumislomake tulee verkkosivuillemme huhtikuussa ja ilmoittautuminen päättyy toukokuun lopussa.

  Tapahtumien Yö

  on poikkitaiteellinen karnevalistinen tapahtuma, joka järjestetään Teatterikesäviikolla torstain ja perjantain välisenä yönä. Sen tuottavat yhdessä Teatterikesä ja kymmenet eri tamperelaistahot, mm. yhdistykset, yritykset, seurakunnat ja kaupunki. Myös Tapahtumien Yöhön ilmoittaudutaan verkkosivujemme kautta toukokuussa; ilmoittautuminen päättyy 31.5.

  Lisäksi...

  festivaaliviikon aikana voi osallistua teatterialan koulutukseen, keskusteluihin, seminaareihin, työpajoihin ja tapaamisiin. Osa tapahtumista on yleisölle avoimia ja osa on suunnattu teatterin ammattilaisille.

   
  Teatterikesä lukuina

  Tampereen Teatterikesä sijoittuu kymmenille eri näyttämöille ympäri kaupunkia. Esityksiä on sekä sisällä että ulkona. Suurimpaan teatterisaliin mahtuu 1 200 katsojaa, pienimpään 33.

  Festivaalilla on suorassa työsuhteessa noin sata työntekijää, välillisesti Teatterikesässä työskentelee lähes tuhat ihmistä.

  Tapahtumaan osallistuu vuosittain 50–60 teatterialan ulkomaista ammattilaista ja akkreditoituu noin 70 kotimaista toimittajaa. Ulkomailta median edustajia saapuu noin kymmenkunta.

 • HISTORIA
  Teatterikesän synty


  Tampereen Teatterikesä perustettiin vuonna 1968. 60-luvulla elettiin kulttuuriradikalismin aikakautta, jonka kuohuissa Aamulehden kriitikko ja tulinen teatterimies Olavi Veistäjä esitti ajatuksen teatterifestivaalista kaupunginjohtaja Erkki Lindforsille.

  Syksyllä 1968 Tampereen kaupunki ryhtyi Tampereen Teatterikesä ry:n perustajajäseneksi, ja kaupungin johdolla teatteripiirit alkoivat suunnitella ensimmäistä festivaalia seuraavalle elokuulle. Muut perustajatahot olivat Tampereen Teatterikerho, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Teatteri sekä kummankin teatterin näyttelijäyhdistykset.

  Pyrkimys oli toimia kokoavana, esittävän suomalaisen teatterin katselmuksena. Näin tapahtuikin – Teatterikesä tarjosi mahdollisuuden vertailla ja luoda kokonaiskuvaa teattereista. Lisäksi se antoi erinomaiset puitteet seminaareille, neuvotteluille ja kokouksille.

  Ensimmäisen Teatterikesän talous pakotti järjestäjät tyytymään valtakunnallisen katselmuksen sijasta tamperelaisten voimien esittelyyn, ja näin myös osa kaupungin harrastajateattereista sai mahdollisuuden tulla mukaan. Varsinainen yllätyspaukku, sekä yleisömagneetti että arvostelumenestys tulikin harrastajien riveistä: Tampereen Popteatterin kohumusikaali Hair muodosti taloudellisen kivijalan ensimmäiselle Tampereen Teatterikesälle.

  Teatterikesän työjaoston puheenjohtajan, Olavi Veistäjän, kauteen 1968–1989 mahtui kolmen vuoden mittaisia katselmusjaksoja neljä, joista ensimmäinen esitteli suomalaista teatteria laajentaen festivaalin valtakunnallisiin mittoihin. 70-luvun puolessavälissä katseltiin kotimaista näytelmää ja vuosikymmenen loppupuoli painottui puolestaan esittelemään teatterivuoden parhaita. Viimeinen kolmikesäinen katselmus nimettiin ”Uudistuvan suomalaisen teatterin katselmukseksi”.

  Katselmuksien ohessa esiteltiin vuosittain myös ns. kokovartalokuvia erikseen valituista teattereista, jotka toivat kerralla useamman esityksen Teatterikesään. Kansainvälisiä vierailujakin nähtiin.
   

  Muutoksen tuulet ja elinvoimainen troikka


  Vuonna 1990 teatterimaailman grand old lady Vivica Bandler otti ohjelmiston ohjat käsiinsä ja Teatterikesä instituutiona tuuletettiin perin pohjin. Paikallisfestivaalin tasolle juuttuminen sai Bandlerin aikana pisteen – nyt lähdettiin luomaan tuoreempaa yhdistelmää suomalaisesta, pohjoismaisesta ja laajemminkin ottaen kansainvälisestä festivaalista.

  Teatterikesän tiedotusta tehostettiin urakalla. Etenkin ulkomaiset kontaktihenkilöt moninkertaistuivat ja kansainvälinen lehdistö kiinnostui jatkuvasti kehittyvästä ja korkeatasoisesta festivaalista. Asiantuntijoita kaikilta teatterimaailman sektoreilta saapui vuosi vuodelta enemmän, kun sana persoonallisesta ohjelmistosta levisi. Teatterikesään valituille näytelmille annettiin nyt tilaa liekehtiä vapaasti ajanhengen ilmiöihin reagoiden ilman etukäteen valittua temaattista linjaa.

  Vuonna 1995 taiteellinen johto siirtyi toimivaksi havaittuun malliin, joka on edelleen käytössä Teatterikesässä: Pääohjelmistosta vastaa kolmihenkinen, teatterialan ammattilaisista koostuva tiimi – ”troikka” – yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Ryhmän toimenkuvaan kuuluu satojen kotimaisten ja kansainvälisten teatteriesitysten katsominen ja parhaimmiston valitseminen tiukan seulan läpi.
   

  Teatterikesän nykypäivää


  Nykyään Tampereen Teatterikesän mittasuhteet ovat aivan toiset kuin tapahtuman alkuaikoina. Olavi Veistäjän muutaman hengen esikunnasta on siirrytty organisaatioon, jossa työskentelee kymmenittäin ammattitaitoista henkilökuntaa puhumattakaan arvokkaasta talkoovoimasta.

  Ohjelmistokokonaisuudet ovat lisääntyneet ja esitysmäärät kasvaneet radikaalisti, kuten vastaavasti myös yleisömäärä. Teatterikesän syntyaikojen perusperiaate on kuitenkin säilynyt: Tampereella nähdään laaja-alainen kattaus suomalaisen teatterin parhaimmistoa. Festivaali on saanut arvokkaan lisänsä kansainvälisestä ohjelmistosta, jonka osuus on Vivica Bandlerin kaudesta lähtien pysynyt kolmasosana pääohjelmistosta.

  Neljänkymmenen vuoden aikana Tampereen Teatterikesä on kohonnut Pohjoismaiden ja pohjoisen Euroopan yhdeksi merkittävimmistä festivaaleista.

   

  LÄHTEET

  Lehtola, Erkka & Seppälä, Raimo: Taitaa olla piru. Olavi Veistäjän elämä ja teatteri.
  WSOY, 1989
  Valkonen, Kaija & Markku: Yhtä juhlaa. Finland Festivals. Otava, 1994
  Pennanen, Jyri: Julkaisematon artikkeli Pro gradu -tutkielmassa Aika leikkasi hippien hiukset
   


 • ESITYSPAIKAT
  TTT Suuri näyttämö
  33200 Tampere
   
  TTT Eino Salmelaisen näyttämö
  33200 Tampere
   
  TTT Kellariteatteri
  33200 Tampere
   
  Hällä-näyttämö
  33200 Tampere
   
  TT Frenckell
  33101 Tampere
   
  TT Päänäyttämö
  33100 Tampere
   
  Pakkahuone
  33100 Tamperee
  Sisäänkäynti Pakkahuoneelle Klubin ovesta
   
  Teatteri Telakka
  33100 Tampere
   
  Teatterimonttu
  Kalevantie 4
  33014 Tampere
   

  Yleisradion studio, Mediapolis
  Tohlopinranta 31
  33270 Tampere

  Ohjelmateltta
  Keskustori
  33100 Tampere

   
 • MAJOITTUMINEN TAMPEREELLA

  YHTEISTYÖSSÄ TAMPEREEN TEATTERIKESÄN KANSSA:


  Sokos Hotel Ilves
  Hatanpään valtatie 1
  33100 Tampere

  p. 020 1234 631
  ilves.tampere@sokoshotels.fi

  nettisivuille

  Sokos Hotel Villa
  Sumeliuksenkatu 14
  33100 Tampere

  p. 020 1234 633
  villa.tampere@sokoshotels.fi

  nettisivuille

  Sokos Hotel Torni
  Ratapihankatu 43
  33100 Tampere

  p. 020 1234 634
  torni.tampere@sokoshotels.fi

  nettisivuille

  Radisson Blu Grand Hotel Tammer
  Satakunnankatu 13
  33100 Tampere

  p. 020 1234 632
  info.tampere@radissonblu.com

  nettisivuille


  Klikkaa tästä muita majoitusvaihtoehtoja

   

  MUITA HOTELLEJA
   

  Cumulus Hämeenpuisto

  Hämeenpuisto 47
  33200 Tampere

  p. 03 386 2000
  hameenpuisto.cumulus@restel.fi
  nettisivuille

  Holiday Inn Tampere - Central Station
  Rautatienkatu 21
  33100 TAMPERE
   
  p. 03 2392 2100
  tampere.hicentralstation@restel.fi
   

  nettisivuille

  Lapland Hotel Tampere
  Yliopistonkatu 44
  33100 Tampere

  p. 03 383 0000
  tampere@laplandhotels.com

  nettisivuille

  Omenahotelli Tampere II
  Hämeenkatu 7
  33100 Tampere

  Varaukset vain netin kautta:www.omenahotels.com/fi

   

  HOSTELLIT


  Dream Hostel
  Åkerlundinkatu 2
  33100 Tampere

  p. 045 236 0517
  booking@dreamhostel.fi

  nettisivuille
   

 • TULE TALKOOLAISEKSI

   

  Oletko kiinnostunut toimimaan vapaehtoistyöntekijänä festivaalillamme tänä vuonna? Otamme avun kiitollisuudella vastaan!

  Ole ystävällinen ja täytä alla oleva lomake.

  Talkoolaisena saat mahdollisuuden päästä katsomaan Pääohjelmiston ja Ohjelmateltan esityksiä, mikäli niihin on tilaa, sekä ruokailun työpäivinäsi ja vielä Teatterikesän paidan. Yksi esityslippu kolahtaa kolmen tunnin työrupeamasta ja aina pääsee katsomaan jotain esitystä - jos ei juuri haluamaansa.

  Teatterikesällä on useita työaloja ja -paikkoja, joihin talkoolaisia kaivataan. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen valinnat tehdään lomaketietojen perusteella ja kunkin työalan vastaava ottaa yhteyttä omiin talkoolaisiinsa heinäkuun lopulla.

  Tarkemman itseäsi koskevan tiedon, täsmennetyn toimenkuvan ja aikataulun tulet saamaan vastaavalta henkilöltäsi.

  Ilmoittautuminen talkoolaiseksi päättyy 20.7.2018 ja ilmoittautuneisiin otetaan yhteyttä pian sen jälkeen.


  Lisätiedot:
  Seija Parviainen
  seija.parviainen(at)teatterikesa.fi
  03-222 8536

  HUOM! Jos et saa sähköpostiin vahvistusta ilmoittautumisestasi, ota yhteyttä!

   

   

  Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

 • TULE ROUDARIKSI

  Tule Teatterikesään roudariksi! Työt vaihtelevat lavasteiden kantamisesta vaativiin teatteriteknisiin tehtäviin, osaamisen ja innon mukaan. Täytä lomake alla, ja kerro mitä osaat, niin palaamme asiaan viimeistään alkukesästä.
  Tampereen 50. Teatterikesä 6.-12.8.2018.

  Lisätietoja:
  Tampereen Teatterikesä / Jonni Pantzar
  jonni.pantzar@teatterikesa.fi, p. 03 223 1064

   

   

   

   

   

Festivaalin tukijat

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Tuotantoyhteistyökumppanit

Jäsenyydet

Esityskohtaiset kumppanit

Yhteistyössä

Tuotantoyhteistyössä Ohjelmateltan kanssa

 • Tampereen Teatterin Palvelu Oy